• Uzgoj zelenih feferona
  • 24.01.2019. 09:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica

U uzgoju zelenih feferona Jalapeño zarada i do 3300 KM po dunumu

Iako su ljute papričice i raznovrsni sosovi u tradicionalnim jelima karakteristični za daleke zemlje poput Meksika, Indije, Vijetnama i drugih azijskih zemlja, svoje mjesto Jalapeño feferon našao je i u BiH

Foto: Flickr/Alice Henneman
  • 988
  • 198
  • 0

Papričice sorte zeleni feferon Jalapeño porijeklom su iz Srednje Amerike i na Scoville skali ljutine spadaju u skupinu blago ljutih papričica. Navodno ovu vrstu ljutih papričica u Evropu je sa svojih egzotičnih putovanja donio Kristofer Kolumbo krajem srednjeg vijeka. Danas, preko 500 godina kasnije koncern Carl Kuehne sa četiri tvornice za preradu u Njemačkoj uživa najveći ugled u Evropi kada je riječ o proizvodnji i preradi zelenih Jalapeño feferona.

Jalapeño stigao i u BiH

Priča sa mnogo uspjeha o uzgoju i plasmanu papričica sorte zeleni feferon u BiH počela je još 2015. godine formiranjem sestrinske njemačke firme Carl Kuehne sa sjedištem u Kozarskoj Dubici (sortirnica i otkupna stanica u Kaknju). Iako su ljute papričice i raznovrsni sosovi u tradicionalnim jelima karakteristični za daleke zemlje poput Meksika, Indije, Vijetnama i drugih azijskih zemlja, svoje mjesto Jalapeño feferon našao je i u BiH i to za sada kada je riječ o uzgoju.

Kako ljudi reaguju, šta misle poljoprivrednici o uzgoju ove za naše podneblje neobične kulture, Muhamed Lemeš, ing. poljoprivrede i koordinator projekta uzgoja zelenih feferona za centralnu regiju BiH ispred firme Carl Kuehne kaže: "Na prvu, sa dosta opreza i nepoznanice, to je kultura koja na ovim prostorima poljoprivrednicima tek postaje interesantna. Za sada nema megalomanskih "zalogaja". Ljudi ulaze u proizvodnju vrlo oprezno, većinom do maksimalno 2 dunuma. Ima jako puno zainteresovanih poljoprivrednika koji tek ulaze u proizodnju podstaknuti iskustvima i pričama komšija, kolega ili poznanika koji su već završili prošlu sezonu."

Prinos po dunumu i do 5 tona

Je li zeleni feferon alternativa za neke kulture koje svoje mjesto na tržištu po povoljnim otkupnim cijenama za poljoprivrednika više ne mogu naći!? Kakva je računica? U dosadašnjem iskustvu i primjerima po jednom struku može se očekivati pola kilograma do jedan kilogram papričica uz optimalne agrotehničke i vremenske prilike.

Uz gušći sklop  na jedan dunum dođe do 5 hiljada sadnica. To je prinos oko 5 tona po dunumu. Kada je riječ o saradnji sa firmom Carl Kuehne, Lemeš ističe:

"Nudimo između ostalog zagarantiran otkup, pomoć u financiranju repromaterijala (sistem kap po kap, zaštitna sredstva, đubriva, mreže, folije i ostalo). Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi do 1.900 KM po dulumu, ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti. Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od 1-2 dunuma sa mogućnošću i preko 2 dunuma, ali uz novčano učesće poljoprivrednika.  Otkupna cijena iznosi 0,90 KM po kg i uz pravilne agrotehničke mjere i pridržavanje savjeta inžinjera poljoprivrede koji će konstantno obilaziti zasade, moguće je ostvariti čisti prihod od 2600 do 3350 KM po dunumu. Berba je svakih 7 dana, a tokom vegetacije ima do 10 berbi."

Prezentacija projekta

Priliku da se upoznaju sa načinom saradnje i proizvodno tehnološkim detaljima u uzgoju zelenih feferona Jalapeño imat će poljoprivrednici općine Visoko, ali i svi ostali zainteresovani. Prezentacija projekta će se održati 28.01.2019. godine u Velikoj Sali Općine Visoko sa početkom u 16:30 sati.

"Carl Kuehne je jedan od najvećih kupaca povrća u Europi. Jedna od kultura za kojom postoji poseban interes jeste paprika, sorta zeleni feferon. Osim paprike u proizvodnom asortimanu imamo i brojne druge proizvode tako da u sljedećim godinama planiramo otkup dodatnih kultura povrća.  

Protekle četiri godine kupovali smo krastavce od trgovaca na veliko u BiH. Kako bi postali konkurentniji u pretprošloj godini osnovali smo firmu u BiH i nastojimo da otkupljujemo robu za svoje potrebe direktno od poljoprivrednih proizvođača", zaključuje Lemeš.


Tagovi

Uzgoj zelenih feferona Jalapeño Scoville skala Muhamed Lemeš


Autor

Adi Pašalić

Adi Pašalić

Adi je magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi