Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Utvrđeni toksini
  • 01.09.2022. 12:00

S bh. tržišta se povlači smrznuto voće, sok od jabuke i dječja kaša

Sve raspoložive informacije o proizvodima dostavljene na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo poduzimanje mjera

Foto: Depositphotos/sokolova.april.yandex.ru (ilustracija)
  • 466
  • 106
  • 0

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavijestila je potrošače da se zbog utvrđenih toksina i stranih tijela, s tržišta povlače proizvodi Brenda "Ardo", "dm babylove" i "HIPP BIO".

U dječjim kašama brenda dm babylove iz Austrije je pronađena nedozvoljena količina okratoksina A. Kako je navedeno u obavijesti Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) riječ o bio nemliječnoj ovsenoj kaši s jabukom i breskvom od 200 grama (Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich), upotrebljivoj do 14. maja 2023. godine, čiji je uvoznik za BiH dm s Ilidže.

U njima je utvrđena prisutnost okratoksina A, koja nije u skladu s propisima o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani. Riječ je o sekundarnom toksičnom metabolitu kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. Uvršten je u skupinu mogućih ljudskih karcinogena (skupina 2B) s nefrotoksičnim, neurotoksičnim, mutagenim, karcinogenim, teratogenim i imunosupresijskim djelovanjem. Zbog moguće prirodne kontaminacije žitarica i krmnih smjesa namijenjenih hranidbi životinja za proizvodnju mesa te mogućeg direktnog unošenja u organizam čovjeka putem kontaminirane hrane, OTA predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životinja. 

Hepatitis A

U smrznutom voću iz Poljske otkriven je virus hepatitis A. Riječ je o pakovanju 4×2,5 kilograma u plastičnim vrećicama, koje su upotrebljive do 11. maja 2024. godine, a uvoznik u BiH je Megamix iz Sarajeva. Ovaj virus se prenosi kontaminiranom hranom, vodom ili kontaktom s inficiranom osobom, a period inkubacije varira u rasponu od 15 do 50 dana.

Koje voće i povrće ima najviše, a koje najmanje ostataka pesticida?

Simptomi oboljenja obuhvataju temperaturu, malaksalost, gubitak apetita, dijareju, mučninu, želučane tegobe i žuticu. Svi oboljeli ne razviju simptome, a simptomi se češće ispoljavaju kod odraslih, nego kod djece.

Sok iz Mađarske

Također, Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na bh. tržište isporučen dječji sok od jabuke porijeklom iz Mađarske u kojem je utvrđena prisutnost stranih tijela s magnetnim svojstvima.

Kako skladištiti i čuvati namirnice biljnog porijekla?

Riječ je o dječjem sokiću od jabuke HIPP BIO, te s obzirom na prisutnost stranih tijela, proizvod nije u skladu s odredbama Zakona o hrani i povlači se s tržišta.

Iz Agencije su naveli da su sve raspoložive informacije o proizvodima dostavljene na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo poduzimanje mjera.


Tagovi

Dječja kaša Smrznuto voće Sok od jabuke Proizvodi Povlačenje s tržišta Toksini Kontaminati u hrani


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.