Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okratoksin A
  • 24.05.2020. 15:00

Procijenjeni rizici okratoksina A za javno zdravlje - u kojoj hrani se nalazi?

Novi podaci koji su postali dostupni nakon posljednje procjene 2006. godine koje je zatražila Europska komisija, upućuju na to da OTA može direktno oštetiti DNK, a takođe je i potvrđeno da može izazvati i karcinom bubrega. 

Foto: JumpStory
  • 618
  • 49
  • 0

EFSA je na temelju naučnog istraživanje objavila mišljenje o rizicima za zdravlje povezanim s prisutnošću okratoksina A (OTA), jedne od najčešćih vrsta mikotoksina koji se nalaze u hrani. 

Novi podaci koji su postali dostupni nakon posljednje procjene 2006. godine koje je zatražila Europska komisija, upućuju na to da OTA može direktno oštetiti DNK, a takođe je potvrđeno da može izazvati i karcinom bubrega. 

Stoga su stručnjaci izračunali marginu izloženosti (MOE), alat koji procjenitelji rizika koriste u razmatranju mogućih sigurnosnih problema koji proizlaze iz prisutnosti materija koje su genotoksične i kancerogene, a nalaze se u hrani za ljude i životinje. Došli su do zaključka kako treba postojati ozbiljna zdravstvena briga za ovu suspstancu koja se nalazi u većini prehrambenih proizvoda.

Mikotoksini u hrani za životinje - tihi ubojica farme i opasnost za zdravlje ljudi

Kako bi bila 100% sigurna, EFSA se posavjetovala i s drugim stručnjacima koji su potvrdili njene zaključke.

Najtoksičniji predstavnik grupe okratoksina

Okratoksin A je najtoksičniji predstavnik te grupe, a koji izazivaju oštećenje bubrega. Ove mikotoksine sintetišu plijesni iz rodova Penicillium i Aspergillus i to najčešće na žitaricama (pšenica, kukuruz, ječam, raž). Prema IARC-u (The International Agency for Research on Cancer) okratoksin je mikotoksin s mogućim kancerogenim djelovanjem.

Ljudi i životinje uglavnom su izloženi mikotoksinima putem kontaminirane hrane, ljudi najčešće putem žitarica, orašastih plodova, grahorica, začina, voća, povrća, mesa, ali i piva i vina. Drugi su načini izloženosti poput disanja, a preko kože daleko rjeđi. Mikotoksini su stabilna jedinjenja tako da se često nalaze i u gotovim proizvodima koji su prošli tehnološku obradu.

Ostaci lijekova u hrani životinjskog porijekla usklađeni s nivoima sigurnosti

Kako bi spriječili njihovo nastajanje, prvo je potrebno spriječiti rast plijesni i to u svim fazama proizvodnje, prikupljanja, transporta, obrade, skladištenja i prodaje namirnica na kojima mogu rasti.

Naučne savjete EFSA-e objaviti će Europska komisija u tekućoj raspravi o maksimalnim nivoima OTA u prehrambenim proizvodima, stoji u priopćenju na službenoj stranici.


Tagovi

EFSA Mikotoksini Okratoksin A Hrana Opasnost Kancerogeno Toksičnost Plijesan Štetnost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.