Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 16.04.2020. 15:00

Ostaci lijekova u hrani životinjskog porijekla usklađeni s nivoima sigurnosti

EFSA je objavila godišnji izvještaj u kojem navodi da je od 657.818 uzetih uzoraka iz država članica EU samo 0,3% premašilo maksimalno dozvoljene ostatke lijekova u hrani životinjskoj porijekla.

Foto: Depositphotos/pitrs10
  • 222
  • 23
  • 0

Životinjama koje se uzgajaju za proizvodnju hrane, veterinari često propisuju lijekove kako bi se spriječila pojava ili izliječila već prisutna bolest. Materije koje sadrže takvi lijekovi mogu se zadržati u mesu ili hrani životinjskog porijekla te uticati na ljudsko zdravlje.

Na kojoj je hrani pronađeno najviše ostataka pesticida?

Zadatak Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) je da u saradnji s državama članicama EU redovno prati i kontroliše uzorke namirnica o prisutnosti ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata u mesu ili hrani životinjskog porijeklaa.

Prikupljeno 657.818. uzoraka

Tokom 2018. godine prikupljeno je 657.818 uzoraka iz 28 država članica EU. Skup podataka sadrži rezultate laboratorijskih ispitivanja uzoraka uzetih od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, peradi, zečeva, uzgajane divljači, akvakulture, mlijeka, jaja i meda.

Uvozni med: U pakovanju od 1 kg samo 30 dag pravog meda?

Rezultati pokazuju visoku stopu usklađenosti s nivoima sigurnosti, a postotak uzoraka koji je premašio maksimalno dozvoljene ostatke je 0,30%.

U poređenju s godinom prije, nepridržavanje se ipak povećalo za antitiroidne agense i steroide dok je primijećeno smanjenje kod antibakterijskih lijekova, veterinarskih lijekova poput nesteroidnih protuupalnih te ostalih supstanci poput mikotoksina, hemijskih elemanata, organohlornih jedinjenja i dr.

Države članice moraju otkriti zloupotrebu

Hrana takođe može sadržati ostatke pesticida i onečišćenja kojima su životinje bile izložene. Iz tog razloga, države članice moraju sprovesti planove praćenja ostataka kako bi otkrile ilegalnu upotrebu ili zloupotrebu odobrenih veterinarskih lijekova kod životinja koje se uzgajaju za prehranu i istražile razloge kršenja maksimalno dozvoljenih ostataka.


Tagovi

EFSA Izvještaj Ostaci lijekova Meso Hrana životinjskog porijekla Europska agencija za sigurnost hrane


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.