• Uvozni med
  • 03.04.2020. 07:30

Uvozni med: U pakovanju od 1 kg samo 30 dag pravog meda?

Copa-Cogeca sumnja da ne samo Kina, već i Ukrajina izvozi med razrijeđen šećernim sirupom.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 635
  • 138
  • 0

Prema Europskom udruženju poljoprivrednika Copa - Cogeca značajna je razlika u cijeni između cijene meda u Kini i u Europi. Naknadna istraživanja potvrdila su sumnju da Kinezi miješaju šećerni sirup u izvozni med, a to je nemoguće otkriti prilikom uvoza, na temelju zapakovane robe.

Copa - Cogeca upozorava: "U pitanju je održivost europskog pčelarstva." Razlog za ovakve slučajeve je trenutna tržišna situacija koja je povećala jeftin uvoz iz trećih zemalja. Europska unija (EU) uvozi oko 80.000 tona tog proizvoda godišnje iz Kine i hiljade tona iz Ukrajine i Meksika.

Prema riječima stručnjaka, odnos miješanja različitih supstanci i meda može doseći i do 70%, tako da pakovanje od jednog kilograma sadrži samo 30 dag pravog meda. Cijena proizvodnje kineskog iznosi 1,24 eura po kilogramu, što je 65 do 70% manje od europskog prosjeka.

EU sve više uvozi med iz Ukrajine

Etienne Bruneau iz radne grupe koja se u ovom udruženju bavi pčelarstvom za dw je rekla da sve veći uvoz jeftinog ukrajinskog meda izaziva sumnju da se i u Ukrajini taj proizvod miješa sa šećernim sirupom. 

Istine i zablude o medu: Kako prepoznati pravi?

S pravom se izražava sumnja jer se izvoz ove namirnice iz Ukrajine u države članice EU povećao u posljednjih 8 do 10 godina. Zemlje EU uvezle su 5.000 tona ukrajinskog meda u 2011. godini, 20.000 tona 2013. godine i 47.000 tona 2017. godine dok je njegova cijena u 2019. pala na 1,69 eura po kilogramu. Sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU postoji od 2016. godine. Bezcarinska kvota za izvoz bila je u početku 5.000 tona, ove godine je 6.000.

Portparol ukrajinskog Ministarstva poljoprivede Taras Katschka odlučno odbacuje sumnju, ističući da je ukrajinski med 100% u skladu s EU standardima.

Laboratorijska ispitivanja u EU

Andrij Baschyn iz ukrajinskog Udruženja pčelara kaže: "Europske kompanije koje kupuju med u Ukrajini zahtijevaju da radimo testove u EU laboratorijima". Međutim, kaže kako uvoznici često zahtijevaju da se provjeri udio šećera, a ne sirupa. "Europski uvoznici provjeravaju proizvod koji kupuju. Ako kupuju jeftino, znaju što rade", rekao je.

Ne isključuje mogućnost da određena količina razrijeđenog meda iz Ukrajine ulazi u EU, ali uvjerava da uglavnom isporučuju kvalitetan proizvod. "Kineski med se uopće ne uvozi u Ukrajinu, ali EU ga uvozi u velikim količinama", zaključio je Baschyn. Kritikuje da niko nije spriječen miješati visokokvalitetni ukrajinski med s dodacima, a ističe da to rade trgovci unutar EU.

Nezavisno od gore navedenog, u interesu država članica Europske Unije je da uspostave učinkovitu metodu kontrole kako bi objektivno provjerile kvalitet uvoznog meda i zajedničkim djelovanjem sankcionisale krivotvorenje.


Tagovi

Med Uvoz meda Med iz Kine Med iz Ukrajine Copa-Cogeca Šećerni sirup


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izabrali smo 10 finalista #mojepovrće

Dragi naši. Žiri Agroklub odradio je težak posao i izabrao 10 finalista igre #mojepovrće. Deset naj su: Marija Balog  Filipa Beroš Marina Buk Elvis Horvatinović Dragana M...

Pročitaj cijelu bilješku