Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispravnost hrane
  • 10.08.2022. 15:00

Koje voće i povrće ima najviše, a koje najmanje ostataka pesticida?

Analizirano je više od 32.000 uzoraka. Prema rezultatima na prvom mjestu s najviše pesticida je jagoda.

Foto: Depositphotos/toxawww
  • 319
  • 61
  • 0

Neprofitna organizacija za zaštitu okoliša EWG sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, u svom godišnjem Vodiču za kupce pesticida u proizvodnji, objavila je listu konvencionalno uzgojenog voća i povrća, najviše i najmanje kontaminiranog pesticidima. Analiza je zasnovana na najnovijim testovima Ministarstva poljoprivrede (USDA) i Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Ova organizacija je posvećena zaštiti zdravlja ljudi i životne sredine, a od 2004. godine objavljuje ažurirani vodič i rangira 47 vrsta popularnog svježeg voća i povrća.

Od 35.200 testiranih uzoraka ostaci pesticida pronađeni su na više od 70 posto neorganskog voća i povrća. Iako su namijenjeni zaštiti bilja i njihovih plodova, mnogi od njih imaju negativan učinak na zdravlje ljudi.

Voće i povrće s najviše pesticida

Jagode su prve na listi i sadrže najveće količine različitih pesticida. Prosječan Amerikanac u toku godine ih pojede 8 kg, a kao dodatak dobiva koktel pesticida kojima se štiti usjev ovog voća od napada štetočina i pojave bolesti.

Jagode sadrže najveće količine različitih pesticida (Foto: Depositphotos/vverve)

Analiza je otkrila materije koje su povezane s rakom i reproduktivnim oštećenjem, ili su zabranjene u Evropi. Pronađeno je u prosjeku 7,8 raznih pesticida, što je daleko više nego za druge poljoprivredne vrste za koje je prosjek 2,5 pesticida.

Njih slijedi špinat, zatim kelj, raštika i gorušica. Od voća po sadržaju pesticida ovaj neslavni niz nastavljaju nektarine, jabuke i grožđe. Na sredini liste su paprike i ljute papričice, a niz dopunjavaju trešnje, breskve, kruške, celer i paradajz.

Najmanje tretirane vrste

Na ovoj listi se nalazi petnaest vrsta koje su najmanje tretirane pesticidima. Na prvom mjestu je avokado, a slijede ga slatki kukuruz, ananas, luk i papaja.

Prema analizi, niz se nastavlja smrznutim graškom, šparogom i zimskom dinjom. Na začelju spiska su kivi, kupus, gljive, dinja, mango, lubenica i batat.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Ostaci pesticida Pesticidi u voću Pesticidi u povrću Pesticidi u hrani Jagoda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ljubuški danas..🌞🍊 Iako se uzgoj mandarina veže uz dolinu Neretve, ona uspijeva i u Hercegovini. Premda ovdje nema velikih nasada, ne znači da ih u budućnosti neće biti. Obitelj Gujić iz Ljubuškog više od 40 godina uzgaja mandarine i dema... Više [+]