Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deklaracija proizvoda
  • 02.01.2023. 16:30

Rok trajanja hrane - kada se smije jesti i nakon označenog datuma?

Rok trajanja se prema Pravilniku o pružanju informacija potrošačima o hrani, može označiti s dvije oznake u zavisnosti od vrste hrane odnosno proizvoda koji se označava: "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 243
  • 19
  • 0

Deklaracija proizvoda je u suštini njegova lična karta. Ona predstavlja jedan od vidova komunikacije između proizvođača i potrošača. Njome se identificiraju proizvodi, njihova svojstva, te podaci o proizvođaču i pravnom ili fizičkom licu koje proizvod pušta u prodaju. 

Jedan od najznačajnijih podataka koji se navode je svakako rok trajanja, posebno s aspekta pravilne i sigurnu upotrebu hrane, navode u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ). Ova informacija o hrani s druge strane sprječava nepotrebno bacanje hrane

Dvije oznake

Rok trajanja se prema Pravilniku o pružanju informacija potrošačima o hrani, može označiti s dvije oznake u zavisnosti od vrste hrane odnosno proizvoda koji se označava: "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do". Koju će od ove dvije oznake koristiti proizvođač na deklaraciji, zavisi prije svega od kvarljivosti namirnice, ali i njenog potencijalnog rizika po zdravlje potrošača.

Dobro poznavanje terminologije može spriječiti nepotrebno bacanje hrane (Foto: WikimediaCommons/Foerster)

Oznaka "upotrijebiti do" na hrani odnosi se na sigurnost tj. ukazuje na datum do kojeg se hrana može konzumirati, a nakon njegovog isteka se ne smije upotrebljavati, bez obzira na to što nema vidljive promjene u izgledu i mirisu. Takva oznaka se obično stavlja na lako kvarljive namirnice koje zahtijevaju poseban temperaturni režim tokom čuvanja i skladištenja poput mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda i sl.

EU 2020.: Bačeno 57 miliona tona hrane - najviše u kućanstvima

Oznaka "najbolje upotrijebiti do" odnosi se na kvalitet tj. hrana će biti sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma, međutim, u tom razdoblju može doći do promjene senzorskih svojstava, primjerice, može početi gubiti ukus, i mijenjati teksturu i slično. Ova oznaka se obično nalazi na proizvodima koji imaju duži rok trajanja, koji nisu lako podložni kvarenju i ne zahtijevaju posebne temperaturne režime tokom skladištenja i čuvanja poput keksa, čokolada i drugih.

Upoznavanje s terminologijom

Šta ovo zapravo znači? Ukoliko na proizvodu uočite oznaku "upotrijebiti do", takva namirnica se ne smije konzumirati nakon datuma koji je naveden. Dok, u suprotnom, ukoliko na proizvodu stoji oznaka "najbolje upotrijebiti do", takva namirnica se može konzumirati još jedan određeni kraći period i nakon datuma koji je naveden na proizvodu s tim da se na proizvodu mogu uočiti promjene po pitanju ukusa, boje, i teksture namirnice. Ali s aspekta sigurnosti hrane nema opasnosti po zdravlje konzumenta.

Dobro poznavanje terminologije roka upotrebe proizvoda može spriječiti nepotrebno bacanje hrane što danas sve više postaje globalni problem.


Tagovi

Hrana Rok trajanja Bacanje hrane Najbolje upotrijebiti do Upotrijebiti do Institut za zdravlje i sigurnost hrane


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.