Rok trajanja se prema Pravilniku o pružanju informacija potrošačima o hrani, može označiti s dvije oznake u zavisnosti od vrste hrane odnosno proizvoda koji se označava: "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".
Deklaracija proizvoda je u suštini njegova lična karta. Ona predstavlja jedan od vidova komunikacije između proizvođača i potrošača. Njome se identificiraju proizvodi, njihova svojstva, te podaci o proizvođaču i pravnom ili fizičkom licu koje proizvod pušta u prodaju.
Jedan od najznačajnijih podataka koji se navode je svakako rok trajanja, posebno s aspekta pravilne i sigurnu upotrebu hrane, navode u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ). Ova informacija o hrani s druge strane sprječava nepotrebno bacanje hrane.
Rok trajanja se prema Pravilniku o pružanju informacija potrošačima o hrani, može označiti s dvije oznake u zavisnosti od vrste hrane odnosno proizvoda koji se označava: "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do". Koju će od ove dvije oznake koristiti proizvođač na deklaraciji, zavisi prije svega od kvarljivosti namirnice, ali i njenog potencijalnog rizika po zdravlje potrošača.
Oznaka "upotrijebiti do" na hrani odnosi se na sigurnost tj. ukazuje na datum do kojeg se hrana može konzumirati, a nakon njegovog isteka se ne smije upotrebljavati, bez obzira na to što nema vidljive promjene u izgledu i mirisu. Takva oznaka se obično stavlja na lako kvarljive namirnice koje zahtijevaju poseban temperaturni režim tokom čuvanja i skladištenja poput mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda i sl.
EU 2020.: Bačeno 57 miliona tona hrane - najviše u kućanstvima
Oznaka "najbolje upotrijebiti do" odnosi se na kvalitet tj. hrana će biti sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma, međutim, u tom razdoblju može doći do promjene senzorskih svojstava, primjerice, može početi gubiti ukus, i mijenjati teksturu i slično. Ova oznaka se obično nalazi na proizvodima koji imaju duži rok trajanja, koji nisu lako podložni kvarenju i ne zahtijevaju posebne temperaturne režime tokom skladištenja i čuvanja poput keksa, čokolada i drugih.
Šta ovo zapravo znači? Ukoliko na proizvodu uočite oznaku "upotrijebiti do", takva namirnica se ne smije konzumirati nakon datuma koji je naveden. Dok, u suprotnom, ukoliko na proizvodu stoji oznaka "najbolje upotrijebiti do", takva namirnica se može konzumirati još jedan određeni kraći period i nakon datuma koji je naveden na proizvodu s tim da se na proizvodu mogu uočiti promjene po pitanju ukusa, boje, i teksture namirnice. Ali s aspekta sigurnosti hrane nema opasnosti po zdravlje konzumenta.
Dobro poznavanje terminologije roka upotrebe proizvoda može spriječiti nepotrebno bacanje hrane što danas sve više postaje globalni problem.
Tagovi
Autorica