• Proizvodnja jaja
  • 22.03.2020. 15:00

Proizvodnja jaja u svijetu: Kina najveći proizvođač, a Nizozemci ih najviše izvoze

Najčešći faktori koji utiču na proizvodnju, uzgoj i potrošnju su klimatski uslovi, geografska obilježja, kulturna i vjerska uvjerenja, preferencije kupaca i nivo prihoda.

Foto: JumpStory
  • 180
  • 21
  • 0

Jaja su jedna od osnovnih namirnica u većini domaćinstava širom svijeta. Mogu se jesti kuhana, pečena, u raznim jelima i salatama, a neki ih jedu i sirova. Proizvodnja kokošjih jaja najzastupljenija je i ona se najviše konzumiraju.

Najčešći faktori koji utiču na proizvodnju, uzgoj i potrošnju su klimatski uslovi, geografska obilježja, kulturna i vjerska uvjerenja, preferencije kupaca i nivo prihoda.

Kina proizvodi najviše, a Japanci su najveći potrošači

Kina je najveći proizvođač ove namirnice u svijetu. U zemlji se godišnje proizvede oko 24,8 milijardi kilograma kokošjih jaja, a prema trenutnoj situaciji, ove bi godine mogla doseći proizvodnju od 34,2 milijarde kilograma.

Sjedinjene Države su na drugom mjestu po proizvodnji, s oko 5,6 milijardi kilograma kokošjih jaja dok je Indija na trećem mjestu s godišnjom proizvodnjom oko 3,8 milijardi kilograma, piše Worldatlas.

Andrea Blagojević pored posla izrađuje domaću tjesteninu - porudžbine stižu svakodnevno

Japan je zemlja čiji stanovnici jedu najviše ove namirnice. Godišnje jedan Japanac pojede 320 jaja, a uglavnom ih jedu sirova. Na drugom mjestu je Paragvaj s 309 jaja po glavi stanovnika godišnje, a na trećem Kina gdje prosječna osoba pojede 300 ovog proizvoda godišnje.

Najveća izvoznica je Nizozemska, a uvoznica Njemačka

Na vrhu liste izvoza prema podacima Worldstopexports, nalazi se Nizozemska. Država godišnje izvozi jaja u vrijednosti od 786 miliona dolara, a izvozi se oko 66% jaja proizvedenih u zemlji.

Na drugom mjestu nalazi se Turska s 349 miliona dolara. Ova je država napredno radila na poboljšanju svoje industrije jaja, a napravila je veliki napredak u proizvodnji infrastrukture od 1970-ih. Poljska se nalazi na trećem mjestu s godišnjim izvozom od oko 246 miliona dolara.

Kako uslovi držanja koka nesilica određuju kvalitet jaja

Najviše jaja uvozi Njemačka i to iz Nizozemske, zatim Irak i Rusija.

U Europskoj uniji godišnje se proizvede 6,7 milion tona jaja

Kako navodi europa.eu, u Europskoj uniji postoji više od 350 miliona kokoši nesilica koje godišnje proizvedu blizu 6,7 miliona tona jaja.

Najveći proizvođač u EU je Francuska s 13% od ukupne proizvodnje, slijedi je Njemačka s 12% dok su Italija i Španija na trećem mjestu s 11%. 

Industrija premium piletine s ukusom francuske tradicije

Kada govorio o samom uzgoju kokoši, čak polovina njih se uzgaja u kavezima dok je podni uzgoj zastupljen s 28,5%, a slobodni samo s 15,7%. Ekoloških proizvođača ima jako malo, 5,4%. 


Tagovi

Proizvodnja jaja Potrošnja Izvoz Uvoz Europska unija Kavezni uzgoj Kokoši Jaja


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ponedjeljak, tržnica/pijaca Visoko. (16.03.2019.) svježe voće, povrće, sir, mlijeko, suho meso, doma... Pročitaj cijelu bilješku »