Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 17.03.2020. 07:30
  • Francuska

Industrija premium piletine s ukusom francuske tradicije

Posjetili smo najveću klaonicu pilića iz slobodnog uzgoja, nedaleko grada Le Mans u Francuskoj oblasti Sarthe

Foto: Vedran Stapić
  • 169
  • 24
  • 0

Oni su se odlučili specijalizirati za premium segment piletine, dizati standarde držanja životinja i kvaliteta finalnog proizvoda. Generišu nove trendove jer Francuska planira do 2025. godine potpuno izbaciti kavezni uzgoj.

Za sebe kažu da su na svijetu najveća klaonica pilića iz slobodnog uzgoja. Baštine i tradiciju dužu od četiri decenije, a svake sedmice zakolju 500.000 tovljenika. Rekao nam je to direktor kompanije Cavol, David Le Manour - jedne od firmi iz sistema LDC grupe tokom naše posjete Le Mansu.

U mreži kooperanata imaju više od 1.000 farmera na više od 3.000 lokacija, a koji su u prosjeku 25 kilometara udaljeni od klaonice.

"Godišnje obradimo 30.000 tona, a pri tome zapošljavamo 600 radnika. Prije tri godine smo investirali 35 miliona EUR-a i udvostručili kapacitete", referisao je Le Manour. Najveći dio odnosi se na tradicionalnu francusku pasminu, trajanja turnusa 84 dana, uz standard u slobodnom uzgoju od 25kg na kvadratnom metru zatvorenog prostora.

Najveći dio njihove proizvodnje (70%) plasiraju na domaće tržište kroz vodeće trgovačke lance, 15% izvoze dok 15% prodaju kod tzv. kanal usluga ishrane (kao što su McDonalds, IKEA, javne kuhinje i sl.)

Ko ne bude mogao pratiti, nestat će

Za kilogram pilećih prsa u veleprodaji ostvare okvirno netto 6 eura za standardni kvalitet dok za ono organskog porijekla postignu i 30 do 35 EUR-a zavisno od klase kvaliteta.

"Posao se mijenja. Konvencionalna proizvodnja kakvu smo poznavali nestaje. Svi dižu standarde, a ko ih ne bude mogao pratiti, nestat će", prognozira prvi čovjek Cavol-a i dodaje da im najviše raste segment najkvalitetnije piletine za dječju hranu. "Ljudi žele znati šta jedu, a uz to, roditelji su očito spremni platiti najviše za svoje dijete."

Najviše raste segment najkvalitetnije piletine za dječju hranu, ističe direktor firme Cavol, David Le Manour

Europska unija je među najvećim proizvođačima piletine u svijetu i neto izvoznik, s godišnjom proizvodnjom od 12.6 miliona tona. Poljska je lider unutarnjeg tržišta s 2.5, slijedi Francuska s proizvodnjom od 1.7 dok je na trećem mjestu Španija s 1.6 milion tona pilećeg mesa za godinu.

Zemlje EU i uvoze piletinu, pretežito iz Brazila, Tajlanda i Ukrajine.

Kaže da uvoznu brazilsku, niskog nivoa kvaliteta, kupuju oni koji gledaju najnižu cijenu - zatvori, bolnice, industrija. Dok oni pak izvoze uglavnom asortiman najveće cijene i kvaliteta.

Vlastita stočna hrana

Ovaj dio Francuske, regija Sarthe već 4 vijeka gaji tradiciju peradarstva, a uprkos trendu razvoja industrije branili su tradicionalne vrijednosti još 1958., uprkos početnim otporima definisali standarde kvaliteta kojim danas štite sopstveno tržište. Tada su naime ustanovili robnu marku i kooperaciju Loue.  

Danas u slobodnom uzgoju na 9.000 hektara tove piliće bez ubrzavanja prirasta i bez pesticida. "U turnusu od 84 dana jedinke su zdravije i robusnije, a proizvodi su ukusniji", kaže Jean Elizalde direktor njihove fabrike stočne hrane, kojom svakodnevno snabdjevaju kooperante.

Sami lokalno proizvode hranu na 27.000 hektara, a 80% koje čine GMO free žitarice. Unazad nekoliko godina uvode i soju (10%), kojima dodaju pogače suncokreta i uljane repice.

Tako danas sve aspekte proizvodnje imaju pod vlastitim nadzorom, a kako bi sačuvali status i poziciju stvorenog imena. "Samo jedna eskalirana kriza može uništiti sve sto smo godinama stvarali" kaže Elizalde i napominje kako su prošle godine proizveli 340.000 tona hrane koju kamionima u rinfuzi dostavljaju na farme.

Samo 2% farmi koristi antibiotike

Loue kooperanti imaju i prateću veterinarsku službu koju vodi veterinarka Martine Cottin s 15 tehničara, a koji zdravlje peradi čuvaju prvenstveno tradicionalnim načinima, korisnim biljkama te čak kombinujući principe izopatije, homeopatije i filopatrije.

Pokušavaju osigurati da sve bude lokalno, organsko, bez antibiotika te GMO free. "U zadnjem smo ciklusu na 2% farmi koristili antibiotike", pohvalit će se ona.

Cijena mesa je proporcionalna s cijenom žitarica

Farmer iz ove mreže kooperanata Oliver Compain (53) obrađuje 100 hektara zemlje te ima 4 štale napravljene 80-tih godina u kojima drži po 4.000 komada pilića golovrate pasmine poulet jaune cou nu u svakoj.

Kooperacija im osigurava sve potrebno za proizvodnju. Od pilića, hrane, energije, veterinarske i druge podrške, a kaže da ostvari cijenu od 1,5EUR-a po kili žive vage. Misli da to nije puno, ali i da svako u lancu dobije pravedan dio. Cijenu mesa su povezali s cijenom žitarica pa je njegov dio uvijek na sličnom nivou.

Najveći je problem perad predveče vratiti nazad u objekte

Dobije poticaj za uzgoj ratarskih biljke na osnovu zemljišta, a svoje usjeve prodaje kooperaciji od kojih kupuje hranu. Kaže da mu je najveći problem perad predveče vratiti nazad u objekte, a i da ima prilično papirologije za dokazivanje kvaliteta.

U zadnjem turnusu nakon 84 dana prosječna težina bila je 2,17kg, a otkriva i da su mu gubici bili na nivou 2%. Dio unište predatori 1% (lisice, ptice...) i dodatno 1% mortaliteta.

Sve je u znaku dobrobiti i sretnih životinja

Prije 10 godina mladi je poljoprivrednik Julien Leballeur (33) kupio imanje od svog ujaka u ideji da se bavi peradarstvom.

Danas na njegovoj farmi vodi četiri paralelne proizvodnje. Govedarsku (40 limusine krava), svinjogojsku (1200 tovljenika), ratarsku na 115 hektara žitarica i 25 travnih smjesa te peradarsku (pilići i ćurići).

A svjedočili smo kako njihovi pilići uživaju poseban tretman. Osim što im s razglasa svira muzika lokalne radio stanice, ćurići imaju na raspolaganju i igračke, a svi dobru hranu te potpuno kontrolirane uslove

Uz potporu kooperacije podigli su ove savremene peradarske objekte najvišeg nivoa komfora, u kojima proizvode, ali i testiraju različite modele i pristupe. Rade u sklopu kooperacije i robne marke Nature de Leveurs LDC grupacije.

Objekt ima prozore, opremu za ishranu i gledajući nove standarde, dovoljno veliku površinu. Smanjili su broj jedinki po jedinici površine s 22 na 19 pilića po kvadratnom metru, a trenutno testiraju i koncept s 15 po m2 u sistemu 42 dana (6 sedmica).

Mladi poljoprivrednik Julien Leballeur smanjio je broj jedinki po jedinici površine s 22 na 19 pilića po m2

Ovaj mladi farmer kupuje piliće i hranu od kooperacije, a kasnije im prodaje tovljenike. Kaže da zajednički kreiraju njegovu bruto maržu te time formiraju cijenu.

"Uvijek gledamo osigurati dovoljno motivirajući prihod. Što imamo više odličnih proizvođača u sistemu to smo konkurentniji“, kaže Gilles Huttepain direktor i jedan od vodećih ljudi međunarodne LDC grupacije.

Naglašava da su zadovoljni ostvarenim konceptom ove farme, pa će isti širiti u svojoj mreži proizvođača. Radili su i posebne kalkulacije te utvrdili da trošak renoviranja iznosi 150 EUR/m2, što je cca pola troška u odnosu na nove građevine, zbog čega farmerima sugerišu adaptacije.

"Želimo naći optimalni model u tom trokutu - da je zadovoljan farmer (odnosno proizvođačka zajednica), potrošač (dovoljno dobra cijena) uz visok nivo uslova držanja peradi", zaključio je Huttepain, dok smo obilazili farmu mladog Juliena.


Fotoprilog


Tagovi

Francuska Gilles Huttepain Piletina Klaonica Cavol David Le Manour Jean Elizalde Martine Cottin Oliver Compain Julien Leballeur Loue Le Mans


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)