Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita na radu
  • 16.09.2020. 07:30
  • SAD

Premala kazna za prerađivača koji nije zaštitio preko 1.000 radnika, od kojih je četvoro umrlo?

Kazna od 13.494 dolara nije umirila sindikate i zagovornike sigurnosti radnika koji tvrde da Trumpova administracija mora učiniti više kako bi zaštitila one koji rade na snabdjevanju cijele države hranom.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 86
  • 8
  • 0

Kažnjen je jedan od vodećih svjetskih proizvođača i prerađivača svinjskog mesa, američka kompanija Smithfield Foods zbog toga što nije zaštitila zaposlene od koronavirusa, saopštio je Odjel za rad SAD-a. To ovu firmu čini prvim velikim mesoprerađivačem koji će dobiti novčanu kaznu zbog izbijanja Covida-19 u klaonicama, u kojima je zaraženo na hiljade radnika.

No, to nije umirilo sindikate i zagovornike sigurnosti na radu koji tvrde da Trumpova administracija mora učiniti više kako bi zaštitila one koji rade na snabdjevanju cijele države hranom.

Naime, Uprava za zaštitu na radu (OSHA) optužila je Smithfieldovu fabriku u Sioux Fallsu u Južnoj Dakoti jer nije osigurala radna mjesta od opasnosti koje mogu prouzrokovati smrt ili ozbiljnu štetu.

Premala kazna za smrt 4 radnika?

Najmanje 1.294 radnika te fabrike zarazilo se koronavirusom, a četvoro zaposlenih umrlo je ovoga proljeća. U saopštenju OSHA-e se navodi da su zaposleni radili bez poštovanja socijalne distance. Stoga su predložili kaznu od 13.494 američkih dolara, što je maksimalno dopušteno zakonom. Naravno, visina kazne je naišla na velike kritike i smatra se premalom. U protuvrijednosti konvertibilne marke, to je oko 22.097,50 KM što je, mnogi će se složiti, ništa za tako veliku kompaniju.

Radnici u klaonicama najteže pogođeni koronavirusom? Rade i bolesni

"Nakon što je zaraženo njih 1.300, desetine hospitalizovanih četvero umrlih, mala kazna poput ove Smithfieldu i drugim kompanijama za preradu mesa šalje poruku da se ne moraju brinuti zbog OSHA-e", komentarisao je David Michaels, profesor zaštite okoliša i zdravlja na radu na Univerzitetu George Washington, a koji je u Obaminoj administraciji bio pomoćnik američkog sekretara za rad u tom državnom tijelu.

S druge strane, u OSHA-i tvrde kako su predani zaštiti radnika te su firmu kaznili u skladu sa dobro uspostavljenim procedurama i pravnim standardima.

Za sve je kriv Trump?

"Kompanija je preduzela sve korake da zaštiti zaposlene i potrošila 350 miliona dolara za slučajeve povezane sa koronavirusom tokom drugog tromjesečja", pokušala je opravdati Smithfield njihova portparolka Keira Lombardo.

Naime, ta je fabrika u aprilu bila zatvorena, a nakon što su porasle zaraze među radnicima. Njihovo postrojenje je jedno od najvećih za preradu svinjskog mesa u zemlji i predstavlja oko 5% američke proizvodnje svinjetine.

Gotovo 20 fabrika koje vode kompanije poput Smithfielda, kao što su Tyson Foods Inc i JBS USA privremeno su bile zatvorene ovog proljeća zbog izbijanja epidemije.

Klaonica u Njemačkoj novo žarište Covid-19: Uveden karantin

Američki predsjednik Donald Trump tada je tražio da postrojenja ipak ostanu otvorena radi zaštite snabdjevenosti hranom, uprkos zabrinutosti zbog izbijanja epidemije, što je izazvalo reakciju sindikata koji su tražili veću zaštitu za radnike. 

"Neuspjeh Trumpove administracije da Smithfield pozove na odgovornost jasno pokazuje da je njegovoj vlasti više stalo do dobiti u industriji nego do zaštite na radu", rekao je Marc Perrone, predsjednik Ujedinjenog međunarodnog sindikata prehrambenih i komercijalnih radnika, najvećeg američkog sindikata mesne industrije.

Kriza u fabrikama za preradu mesa povećala potražnju za mobilnim mesnicama

Kalifornijska OSHA ovog je mjeseca kaznila i dva manja prerađivača mesa, jednog proizvođača smrznute hrane i osam firmi koje se bave poljoprivredom ili radnicima u ovom sektoru, nakon što je utvrđeno da nisu zaštitili zaposlene od Covid-19.

Takođe, predložili su preko 200.000 američkih dolara kazne za proizvođača hrane Overhill Farms Inc i njegovu agenciju za privremeno zapošljavanje, a što su oni osporili. 

"Bilo je zastrašujuće raditi kroz ovu pandemiju i gledati kako se saradnici razbolijevaju, pitajući se hoću li ja biti sljedeća", kazala je zabrinuto radnica Overhilla, Hilda Morales.


Tagovi

Smithfield Foods Kazna Covid-19 Radnici Zaštita na radu Oboljeli


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕