Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene povrća
  • 29.09.2020. 09:30

Potražnja za povrćem slaba usljed visokih cijena - neće biti jeftinije ni kasnije?

U trgovinama su cijene povrća nešto veće, naročito paprika roga jer ih kupci sada najviše traže. Ipak prema mišljenju prodavaca, one su prihvatljive. Najskuplji je definitivno karfiol, koji košta na pijaci 3,5 KM/kg dok je nešto jeftini kada se kupuje na veliko.

Foto: Julijana El Omari
  • 249
  • 187
  • 0

Ovih dana aktuelno je spremanje zimnice za predstojeću sezonu ipak potražnja za povrćem na gradskim pijacama nije se značajnije povećala. Uglavnom se kupuje na veliko i na stočnim pijacama, zbog razlike u cijenama

Prošlog mjeseca u Republici Srpskoj najviše je bio tražen krastavac, a koji sada košta od 1 do 1,3 KM. Takođe su aktuelne paprike roge, čija je cijena u prosjeku 1,5 KM kada se kupuje na veliko dok je za jedan kilogram crvenih paprika potrebno izdvojiti oko 2 KM, pišu Nezavisne

Kada je riječ o pojedinim vrstama povrća, najviše novca treba izdvojiti za takozvanu papriku paradajzarku, oko 3,5 KM za jednu vreću ovog povrća a kilogram košta oko 2,5 KM. Za džak kupusa cijena ide od 3 do 4 KM. Paradajz je nešto jeftiniji i košta 2 KM/džak, cijena za vreću zelenog paradajza iznosi u prosjeku oko 3,5 KM dok patlidžan košta oko 2 KM. 

Najskuplji i dalje karfiol

U trgovinama su cijene povrća nešto veće, naročito paprika roga jer ih kupci sada najviše traže, ipak prema mišljenju prodavaca, one su prihvatljive. Najskuplji je definitivno karfiol koji košta na pijaci 3,5 KM/kg dok je nešto jeftini kada se kupuje na veliko, tada mu je vrijednost oko 2,5 KM/kartonu dok je u prodavnicama cijena za ovo povrće 3KM/kg.  

Šta je uslovilo iznenadni pad cijena povrća na pijacama?

Prema riječima trgovaca, ovo povrće neće biti jeftinije, može samo biti skuplje kasnije tako da, iako je ponuda na pijacama dobra, potražnja je nešto slabija zbog visokih cijena.

Cijene pojedinih vrsta, u kilogramima, iznose:

  • Paprika roga - 1,8 do 2,5 KM;
  • Krastavac - 1 do 2 KM;
  • Kupus - 0,6 KM;
  • Patlidžan - od 1,3 do 2 KM;
  • Paradajz volovsko srce - 3,5 KM;
  • Sitni luk - 1 KM;
  • Karfiol - 3 do 4,5 KM.

Od svih poljoprivrednih proizvoda, povrće najtraženije

Potražnja za poljoprivrednim proizvodima manja je i u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je prodaja povrća na pijacama manja za 25,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.  

Kako navodi BHRT, ostvarena virjednost prodaje povrća i voća na tržnicima u FBiH, u osmom mjesecu iznosila je 1,4 miliona KM, što predstavlja negativan trend i smanjenje prodaje za 493.960 KM ili skoro 26% u odnosu na isto razdoblje u 2019.

Poljoprivrednik, nakupac, trgovac - isti proizvod, a tri cijene

Prema statističkim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u ukupnoj strukturi prodaje na pijacama/tržnicama, povrće ima najveće učešće, sa 47,6%, zatim voće sa udjelom od 22,1% nakon čega slijede peradarski proizvodi i jaja sa 10,5 odsto, zatim mlijeko i mliječni proizvodi sa 9,3 odsto, med sa 2,8% i ostali poljoprivredni proizvodi imaju učešće sa 7,7%. 

Usljed situacije sa pandemijom koronavirusa, poljoprivredni sektor u našoj zemlji ozbiljno je narušen. 


Tagovi

Cijene povrća Cijene paprike Cijene karfiola Cijene paradajza Poljoprivredni sektor Tražnja za povrćem Visoke cijene Prodaja povrća


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.