Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene povrća
  • 14.06.2020. 16:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Šta je uslovilo iznenadni pad cijena povrća na pijacama?

U toku protekle sedmice pad vrijednosti povrća bio je najizraženiji. Mnogi poljoprivrednici strahuju šta će se u narednom periodu dešavati.

Foto: Marija Manojlović
  • 576
  • 60
  • 0

Prethodnih dana cijene povrća na pijaci u Bijeljini prilično su iznenadile kupce, ali takođe i poljoprivredne proizvođače i prodavce. Primjera radi, džak od 10 kilograma krastavaca prodavao se za samo 1 KM, što je šokantno.

Tokom proteklog perioda cijene su bile znatno veće, ipak kako ponuda poljoprivrednih proizvoda znatno premašuje tražnju, došlo je do iznandnog pada cijena, navodi RTRS.

Postavlja se pitanje koji je uzrok velikom jazu u koštanju prije svega povrća, za tako kratko vrijeme ?!

Deset puta manja vrijednost za samo jedan dan!

Poljoprivrednici smatraju da nema nekih posebno utvrđenih pravila. Povrtar Milan Dedić ocjenjuje kako je osnovi uzrok ovoj pojavi znatna ponuda i tople vremenske prilike.

Koji su pravi uzroci pada prodaje na našim pijacama?

Poljoprivredni proizvođač Mirsad Alić pretpostavlja da će sada morati sve količine koje je dovezao za pordaju, baciti jer su povrtarske vrste uvele od visokih temperatura, a zainteresovanih kupaca nema.

"Ja sam krastavac plaćao i po 13 KM, a za dan mu je vrijednost spala na jednu marku", razočaran je Alić.

Cijene niske i zbog minimalnih ulaganja?

Vlada mišljenje da su cijene ovako niske jer su srazmjerne ulaganjima, koja su takođe veoma mala.

Na primjer, u početku je paprika koštala 2,5 KM/kg, zatim je snižena na 1,60 - 1,50 KM, ali je to u suštini niska vrijednost za proizvod. Mnogi poljoprivrednici strahuju šta će se u narednom periodu dešavati i da li će se nastaviti sa ovim negativnim trendom.

Pored pijaca, pad tražnje zabilježile i trgovine?

U toku protekle sedmice pad vrijednosti povrća bio je najizraženiji. U ponedjeljak karton kupusa koštao je 20 KM, da bi mu vrijednost u petak, za istu količinu bila duplo manja i iznosila osam do deset maraka.


Tagovi

Cijene povrća Prevelika ponuda Mala tražnja Povrtari Poljoprivredni proizvođači Pijace Milan Dedić Mirsad Alić Mala ulaganja Pad vrijednosti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.