Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatko od ruže
  • 15.12.2020. 09:30

Od novinarstva do pravljenja slatka, soka i sirćeta od latica ruže

Slatko od latica ruža u početku je pravila samo za svoje potrebe, ali kada je poslije dvadeset godina provedenog u novinarstvu ostala bez posla, odlučila ga je praviti i za prodaju kako bi dopunila kućni budžet.

Foto: Arhiva Valentine Zlatković
  • 345
  • 170
  • 0

U podrumu Valentine Zlatković i ove godine od slane i slatke zimnice nema šta nema! Svako ko jednom uđe u njen podrum odatle ne izlazi sve dok detaljno ne pregleda od kog je sve voća i povrća napravila zimnicu. Većina njih se najviše zadrži kod polica na kojima stoji slatko od zelenih oraha, dudinja, šumskih jagoda, borovnica, smokvi, džema i soka od mušmula i meda od maslačka.

Međutim, kada dođu do tegli sa slatkom od latica ruža obično zastanu u čudu pitajući se od čega je napravljeno. Kada im kaže da je od latica ruža, svi ga odmah požele probati, potom i kupiti ovaj specijalitet koji je ona svojim mušterijama prodavala po cijeni od 15,5 KM.

Slatko samo od stare sorte ruže

Slatko od latica ruža u početku je pravila samo za svoje potrebe, ali kada je poslije dvadeset godina provedenog u novinarstvu ostala bez posla, radeći na radiju i u više dnevnih i nedjeljnih listova kao dopisnik, odlučila ga je praviti i za prodaju kako bi dopunila kućni budžet.

Domaće slatko od ruža uvijek ima dobru tražnju na tržištu

"Ovo slatko isključivo pravim od stare sorte ruže koju mi u ovom kraju zovemo trendafil, a koju danas rijetko ko uzgaja. Na moju veliku sreću jedan primjerak sačuvali su ispred kuće moji roditelji, koja i dan danas svojim predivnim cvjetovima krasi naše dvorište", kaže Zlatkovićeva.

Poslije probanja i recept i izdanak

Tehniku pripremanja slatka naša sagovornica naučila je od svoje majke i kume koje su joj pričale da se nekada, u njihovom kraju, ni jedna bogata kuća nije mogla zamisliti bez ovog specijaliteta kojeg danas, nažalost više nema na trpezama.

Zato se mnogi njeni gosti iznenade kada im ga posluži, a kada čuju koliko u sebi ima ljekovitog svojstva u liječenju problema sa srcem, odmah joj zatraže recept, ali i da kupe sadnicu pomenute ruže, koje ona svakom rado podijeli.

Emir Hadžijusufović brine o hiljadu sadnica ruža - proširio i paletu proizvoda

"Slatko od latica ruža sprema se veoma jednostavno i ta procedura uopšte se ne razlikuje prilikom pravljenja ostalog slatka. Prvo se ušpinuje šećer sa vodom, a onda se dodaju crvene latice očišćene od bijelog dijela. Tada će voda u kojoj se kuha promijeniti boju, ali kada se ubaci limuntos dobiće prozirno crvenu, po kojoj je ono i prepoznatljivo", kaže ova vrijedna žena i dodaje da prilikom kuhanja smjese treba obavezno uklanjati pjenu, a kada se skuha, šerpa se odozgo poklopi vlažnom krpom i nakon hlađenja može se sipati u teglice.

Sirće od ruže idealno za skidanje temperature

Ove godine napravila je vrlo malo navedene poslastice zbog toga što ruža uslijed obilnih kiša i hladnog vremena nije mogla formirati dovoljno kvalitetnih pupoljaka pa je početkom maja kada cvijeta na njenim granama bilo vrlo malo cvijetova. Zato se potrudila da od njenih latica napravi kvalitetan sok i sirće koje je idealno za skidnje tjelesne temperature.

Od latica ruža može se napraviti i dobar sok (foto: Julijana El Omari)

Sok od latica ruža je, prema njenim riječima, neprevaziđeni osvježavajući napitak ljeti i zato ga uvijek ima u frižideru jer se brzo i jednostavno pravi.

"Dovoljno je samo staviti u vodu latice ruža, limuntos i šećer i kada odstoji napitak je spreman za upotrebu. Sirće od ruže počela sam praviti kada sam saznala koliko ima blagodeti za skidanje temperature. Vidim da to ljudi znaju pa neki i traže od mene da kupe po neki litar sirćeta. Recept sam našla na internetu i po njemu ga i danas pravim. Počela sam sama praviti i jabukovo sirće jer je ono osnova za pravljenje ovog."

Talentovana i za ručne radove

Ova žena nije vješta samo u spremanju zimnice već i u ručnim radovima. Do sada se uspješno oprobala i u dekupažu, heklanju, pletenju i šivenju. Svoje ručne radove izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama širom regiona.

Vremenom je toliko usavršila dekupaž tehniku da joj je rukovodstvo lokalnog Kulturnog centra povjerilo da im ovom tehnikom restaurira kredenac i pegle na žar.


Tagovi

Slatko od ruže Sirće od ruže Sok od ruže Ruža trendafil Latice ruže


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.