Slatko se pravi od ruže Rosa Damascena (ruža iz Damaska) od koje se proizvodi i ružino ulje i vodica.
Porodica Nedeljković iz Ribara kod Jagodine (susjedna Srbija, op. ur.) gotovo pola vijeka ima rasadnik ruža koje je prodavala po čitavoj nekadašnjoj Jugoslaviji. Ruže je 1972. godine prvo počeo uzgajati deda Dragoljub, zatim njegov sin, a tradiciju je nastavio i unuk Aleksandar. Nekada su prodavali po 65.000 sadnica godišnje, ali nakon 90-ih godina prošlog vijeka, prodaja je mnogo manja.
Aleksandar Nedeljković (34) je želio tržištu ponuditi nešto novo i interesantno pa je odlučio da počne proizvoditi slatko od latica ruža pod nazivom "Rosa gusto" (ukus ruže).
"Nakon nekoliko godina pripreme, kupovine opreme, pronalaženje tehnologa hrane i recepture i testiranja, prošle godine sam napravio dovoljnu količinu koju sam mogao ponuditi tržištu. Učestvovao sam na sajmovima, poklanjao slatko prijateljima, nešto prodao restoranima, a zapravo želio sam vidjeti da li se to ljudima sviđa. I mogu reći da se svima sviđa. Slatko je pomalo egzotično, boja je veoma specifična, a miris i ukus ne mogu se porediti ni sa čim", kaže Aleksandar i naglašava da su njegova ciljna grupa prije svega hoteli i restorani.
Slatko se pravi od ruže Rosa Damascena (ruža iz Damaska) od koje se proizvodi i ružino ulje i vodica.
"To je dosta stara sorta i nema je kod nas i zato sam morao da je uvezem. Ovu sortu imamo na malo manje od jednog hektara i radimo na proširenju. Imamo skoro 5.000 komada koliko je potrebno za ozbiljnu proizvodnju slatka. Sada je peta godina kako je proizvodimo. Tako da sada imam zaokružen proces, od ruže do slatka."
Za dva do tri kilograma slatka od latica potrebno je oko 100 pupoljaka ruža.
"Ove ruže cvjetaju krajem maja, jednom godišnje. Cvjetovi se beru od izlaska sunca do devet ujutru jer poslije ulje i boja silaze u korjen. Slatko se ručno pravi jer je osjetljivo. Tačno se zna koliko ide latica, koliko šećera, limunske kiseline, koliko dugo se kuha da bi se dobio pravi ukus i boja. Ne idu konzervansi, sve je potpuno prirodno i zdravo, a rok upotrebe je godinu dana. Proizvodne prostorije sam opremio po HASAP standardu", navodi naš sagovornik.
Slatko od latica ruža odlično ide u kombinaciji sa kolačima, kao preljev za sladolede pa čak i za slatki suši.
"Slatko sam uglavnom pakovao u male tegle od 30 ml. Dosta ljudi traži baš ta mala pakovanja kao poklone na svadbama. Pakovao sam i u veću ambalažu, u zavisnosti od toga šta je kupac htio".
Aleksandar planira da pod sopstvenim brendom uskoro počne proizvoditi sokove, džemove i žele od latica ruža.
"Cilj mi je da proizvodim stotinu hiljada teglica po sezoni, a takođe i izvoz. Da li će to biti Rusija, Emirati ili Njemačka, vidjeti ću još. U svakom slučaju riječ je o egzotičnom proizvodu za koji na stranom tržištu postoji velika tražnja", ističe ovaj proizvođač.
Nada se da mu ova situacija sa korona virusom neće pokvariti planove, da će već u maju krenuti sa berbom ruža za nove količine ovog delikatesa.
Tagovi
Autorica