Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli luk
  • 09.12.2020. 11:30

"Magični" bijeli luk - glavni borac protiv bolesti?

Pored toga što djeluje na neke vrste bakterija i gljivica djelotovoran je i na viruse. Jak je antiseptik i jača naš imuni sistem. Treba se uzimati preventivno, snižava visok krvni pritisak, holesterol i čisti krvne sudove.

Foto: Depositphotos/arosoft
  • 339
  • 299
  • 0

Uživa toliko povjerenje da se bijeli luk vrlo često smatra i magijskom biljkom, ali i lijekom za skoro sve bolesti. Nekada se koristio kao "odbrana od vampira", a danas je glavni borac protiv virusa, bakterija i gljivica, istakao je narodni travar Momčilo Antonijević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Bijeli luk je i magijska biljka u našem narodu i vrlo često se koristi protiv uroka. Iz tih razloga možda se i potcjenjuje njegovo ljekovito dejstvo, koje duguje sumpornim jedinjenjima sadržanim u svom etarskom ulju. Njegov snažan miris osjećamo kao gas, odnosno od jedinjenja nastalih oksidacijom i djelovanjem enzima. Pravi je borac u borbi protiv bakterija", rekao je narodni travar za Javni servis.

7 ljekovitih biljaka: Djelotvorne za organizam, a lako se uzgajaju

Japanski naučnici su 1999. godine utvrdili da djeluje i na Escherichiu coli na salmonelu i na neke bakterije koje su rezistentne na klasične antibiotike. Pored toga što ima dejstvo na bakterije i gljivice, djelotvoran je i na viruse. Jak je antiseptik i jača naš imuni sistem. Treba se uzimati preventivno, snižava visok krvni pritisak, holesterol i čisti krvne sudove.

Antonijević ističe da treba pomenuti tradicionalnu seosku večeru, bijeli luk, slanina i kiseli kupus zbog vitamina C.

"Nema bolesti koja se neće povući pred njim"

Kako smo ranije pisali - još 1500. godine prije nove ere na papirusu je pronađeno više od 200 recepata u kojima se koristi bijeli luk protiv raznih zdravstvenih tegoba poput glavobolje, slabosti, ali i infekcija grla. Plinije Stariji tvrdio je kako nema bolesti koja se pred njim neće povući, a koji je danas poznat po svojoj ljekovitosti. Osim u lječenju ljudi, koristi se i u zaštiti bilja.

Istražuju bijeli luk - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Tim istraživača iz španske pokrajine Cuenca proučava mogućnost upotrebe sorte ljubičaste boje suhih listova, gajenog u gradiću Las Pedronerasa kao sredstva za borbu protiv virusa SARS-CoV-2. Naučnici smatraju da bi ova biljka mogla djelovati kao prokoagulans u najozbiljnijim slučajevima kada virus kod pacijenta uzrokuje trombozu, piše eldiario.


Tagovi

Bijeli luk Lijek Ljekovitost bijelog luka Borba sa virusima Antiseptik Escherichia coli


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...