Peršin, kadulja, lovor, majčina dušica neke su od najboljih biljnih vrsta. Pojedine možda već imate i koristite svakodnevno, a neke ćete, kada pročitate ovaj članak, poželjeti imati u svojoj kuhinji.
Sve što vam za zdravlje treba najčešće možete pronaći u prirodi. Začinsko bilje jedno je od njezinih blagodati, a u kulinarstvu se koristi kako bi jelu zaokružilo i upotpunilo ukus, boju i miris. Osim ovih karakteristika, vijekovima je poznato njegovo blagotvorno djelovanje na ljudsko zdravlje.
Konzumiranje začinskog bilja povećava apsorpciju nutrijenata, snižava krvi tlak i holesterol, umanjuje upalne procese, glavobolju i bolove, potpomaže rad imunološkog sistema i općenito jača organizam, što je vrlo važno, pogotovo u vrijeme kojem smo trenutno svjedoci.
Peršin, kadulja, lovor, majčina dušica neke su od najboljih biljnih vrsta. Pojedine možda već imate i koristite svakodnevno, a neke ćete, kada pročitate ovaj članak, poželjeti imati u svojoj kuhinji. Sve ih lako možete uzgojiti.
Ova biljka neizostavni je dio svakog vrta, a ni jedna svjetska kuhinja ne može zamisliti svoja jela bez njega.
Korijen i lišće bogati su vitaminom C i željezom, a sadrži i velike količine natrija. Smanjuje nadutost i lošu probavu, može pomoći smanjenju krvnog tlaka, a pritom i jača imunitet.
Čaj od peršina smiruje prehlade i infekcije mokraćnog trakta, odličan je za čišćenje organizma.
Svježi peršin možete nasjeckati na sitno i dodati na vrh omleta, rižota ili drugog omiljenog jela prije serviranja. Možete ga dodati i u juhe, variva i salate. Osim u hrani, od njega možemo napraviti čaj ili sok, a odličan je dodatak i u smoothie.
Kadulja je poznata po širokom spektru djelovanja. Ima antibakterijsko, antivirusno i antifugicidno djelovanje. Pomaže i kod raznih upala, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur, i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika, kašlja, hunjavice, bronhitisa. Kod žena uravnotežava ciklus i hormonalne tegobe, a blagi je i afrodizijak. Treba je oprezno i umjereno primjenjivati jer njen sastojak tujon može biti toksičan.
Bogata je vitaminima B grupe te C i A kao i mineralima kao što su kalcij, magnezij, željezo i cink. Najčešće ju primjenjujemo kao čaj kod grlobolje, a kašalj smiruje grgljanje.
Lovor je lijek protiv kašlja, bolova, glavobolja i problema s kosom i kožom. Sirup od ovoga začina odličan je saveznik kod grlobolje jer podstiče iskašljavanje. Potrebno vam je 6 svježih ili 8 suhih listova, 2,5 dcl vode, 6 kašika šećera ili meda, sok 1 limuna. Zakuhajte vodu, a kada zavrije, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte 6 - 10 minuta. Lišće izvadite, a tekućinu prelijte u drugu posudu te dodajte šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro izmiješajte. Uzimajte 1 - 3 kašičice sirupa dnevno. Sirup čuvajte u frižideru, u staklenoj bočici. Ako ga niste potrošili, nakon nekoliko dana napravite novi.
Od njega se može napraviti i čaj ili ljekovito ulje, a najviše se koristi za začinjavanje jela. Kao začin se lijepo slaže s jelima od povrća, mesa, pečenjima pa čak i desertima.
Iako su njegovi listovi otrovni za pse i mačke, u ljudskoj ishrani je potpuno siguran.
Ljuta paprika je odličan izvor minerala željeza, magnezija, fosfora, kalcija te dobar izvor selena. Od vitamina sadržava vitamine A, K, C, E, riboflavin, niacin, tiamin. Svoju ljutinu i ljekovitost duguje hemijskom jedinjenju kapsaicinu.
On liječi upalne procese, pospješuje izlučivanje sekreta iz začepljenog nosa ili pluća, potiče zdravlje kardiovaskularnog sistema, mršavljenje, spriječava rak prostate, potiče pražnjenje te se preporučuje ljudima koji imaju problema sa zatvorom. Potvrđeno je da ljuta paprika sprječava čir na želucu jer uništava štetne bakterije i stimuliše stvaranje zaštitnih želučanih sokova. Odlična je i kod problema sa sinusima gdje pomaže inhaliranje sa što ljućom paprikom.
Važno je i to da popravlja loše raspoloženje, a koristiti je možete svježu, osušenu ili samljevenu.
Menta je poznata i popularna od davnina kao ljekovita biljka koja se odlikuje ugodnim i aromatičnim mirisom i ukusom mentola.
Upotrebljavaju se lišće i mladice sa cvjetovima kao čaj u slučajevima probavnih smetnji, grčeva crijeva, bubrežnih i žučnih kolika, a za vanjsku upotrebu kao dodatak kupkama, za punjenje jastučića za spavanje, kao migrenski štapići protiv glavobolje, zatim u slučaju svrbeža i reume, u kozmetici, kulinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Ružmarin se za liječenje i u kuhinji koristi od najstarijih vremena. Budući da je na glasu kao biljka koja jača pamćenje, postao je oznakom ljubavničke vjernosti, pa se zato na svadbama nose grančice ružmarina. Ružmarin se palio u bolesničkim sobama kako bi pročistio zrak, nosili su ga za vrijeme kuge u drškama štapova za hodanje i mirisnim vrećicama.
List se dodaje raznim jelima od mesa, posebno janjetini i svinjetini. Takođe se dodaje pečenim krompirima i biljnom maslacu. Kupka od lišća podstiče cirkulaciju i olakšava bolove povećavajući dotok krvi.
Majčina dušica se koristi za pripremu mnogih preparata protiv kašlja. Njeno eterično ulje ima odlično antiseptično svojstvo. Od njega se spravljaju voda i pasta za usta. Čaj od ove biljke služi kod liječenja prehlade, promuklosti, upale sinusa, upale ždrijela i bronhitisa. Može koristiti i za grgljanje ili ispiranje usta.
Ima antibakterijska, antioksidacijska i antigljivična svojstva. Čaj se može koristiti kao tonik za probavu i sredstvo protiv mamurluka. Majčina dušica, sama ili u kombinaciji s ružmarinom odličan je lijek protiv glavobolje.
Za pripremu čaja za smirenje kašlja, na jednu šolju treba uzeti jednu do jednu i po čajne kašičice majčine dušice te preliti vrućom vodom. Neka odstoji pet minuta, procijediti i popiti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Vrlo je dobra za probavu i pomaže u razgradnji masne hrane. Idealna je za pripremu temeljaca, variva i marinada. Može se dodati juhama, umacima i nadjevima. Dobro se slaže s mesom peradi, školjkama i divljači.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica