Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman jaja
  • 06.09.2020. 15:40

Ispunjeni svi uslovi za izvoz konzumnih jaja na tržište EU

Živinari imaju i dozvolu za plasman jaja, za industrijsku preradu, na tržište Evropske unije, a koju su dobili prošle godine iz Brisela.

Foto: Bigstockphoto/Tzido
  • 80
  • 11
  • 0

Živinari iz Bosne i Hercegovine dobiti će podršku od ministarstva poljorpivrede Reprpublike Srpske, kako bi mogli ispuniti sve neophodne kriterije za izvoz domaćih konzumnih jaja, klase "A" na zahtjevno tržište Evropske unije, a što će im pomoći da ostvare dodatni izvor prihoda.

Tim povodom je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Dragan Knežević, naveo kako je održan sastanak prije dva dana između predstavnika Koordinacionog tijela živinara BiH i resornog ministarstva, kako bi se pokrenula inicijativa za izvoz naših jaja na međunarodno tržište jer je potrebno uraditi i izvjesne pripreme prije toga.

"U Republici Srpskoj proizvođači se vode evropskim principima dok istovremeno EU očekuje od naše zemlje strožiju kontrolu na salmonelu, ali i niz drugih kontrola i uzoraka potrebnih za analizu", pojašnjava Knežević za Glas Srpske.

Živinari ispunjavju stroge EU kriterije

Naglašava kako su peradari u RS ispunili većinu direktiva Evropske unije dok je dio procedura ipak u međuvremenu promijenjen, ali kako će farmeri iz BiH uspjeti i njih da ispune tako da se očekuje u narednom periodu da bude ostvaren izvoz u punom kapacitetu na evropsko tržište.

Domaći peradarski sektor u velikim problemima, moguće i gašenje proizvodnje?

Prema riječima pomoćnika ministra, plasman živinarskih proizvoda u EU, pored finansijskog značaja, doprinjeo bi i smanjenju viška proizvoda koje Bosna i Hercegovina itekako ima.

"Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH kažu da je izvoz ovih poljoprivrednih proizvoda porastao dok je uvoz nešto manji. Ovo su dobri parametri, ipak viša cijena jaja za konzum sigurno će uticati i na benefite za živinare", zaključuje Knežević.

Neke firme već mogu ponuditi svoje proizvode

Iz Udruženja zajednice živinara RS, ali i firme "Agreks", iz Donjeg Žabara, kažu da su se na održanom sastanku nadležnim vlastima predstavile i neke nedoumice koje imaju poljoprivrednici, a koja se tiču potrebnih aktivnosti vezanih za izvoz jaja u EU.

Peradari poručuju: Bez odgovarajućih poticaja proizvodnja se smanjuje

"U planu je da sljedeći korak bude kreiranje baze podataka. Istovremeno, definisane su aktivnosti sa kojima će se odmah krenuti u realizaciju. Neke domaće firme već sada mogu ponuditi svoje proizvode na evropsko tržište, a koje ispunjavaju sva pravila tamošnjeg zakonodavstva", navodi Predrag Miličić, predsjednik Udruženja zajednice živinara RS.

Dodaje da je u razgovorima sa nadležnima bilo riječi i o saniranju štete u peradarskom sektorom, zato što je on u izrazito lošem stanju usljed pandemije korona virusa.

Uskoro virtuelni sajam živinarstva BiH

U predstojećem periodu, kako kaže Miličić, biti će organizovan virtuelni sajam živinarstva BiH u cilju promovisanja ove grane poljoprivrede. Bosanski proizvođači prilagodili su se novim uslovima poslovanja i funkcionisanja, s obzirom da od marta mjeseca rade u izmjenjenim i otežanim okolnostima.

Živinari imaju i dozvolu za plasman jaja, za industrijsku preradu, na tržište Evropske unije, koju su dobili prošle godine iz Brisela.


Tagovi

Izvoz jaja Konzumna jaja Dragan Knežević Domaći živinari Živinarski sektor Domaći uzgajivači Manji uvoz Predrag Miličić Virtuelni sajam živinarstva Plasman jaja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.