Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarski sektor
  • 03.09.2020. 17:00

Domaći peradarski sektor u velikim problemima, moguće i gašenje proizvodnje?

Izraženo je niska potražnja za pilećim mesom, a u skladu s tim, odmah je i cijena niža, čak šta više, najniža je do sad zabilježena.

Foto: Elvis Horvatinović
  • 105
  • 278
  • 0

Prema procjenama domaćih poljoprivrednih proizvođača, izuzetno je loše stanje u peradarskom sektoru, koji važi za jednu od bolje uređenih grana u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. 

Paralelno s tim, nadležne vlasti ne poduzimaju nikakve konkretne mjere povodom ovog pitanja, posljednjih pola godine. "Dvadeset hiljada zaposlenih u peradarstvu bukvalno je na koljenima i sve manje očekuju da će se situacija popraviti", kaže predsjednik udruženja peradara Federacije Bosne i Hercegovine, Mesud Pinjo

Kako kaže Pinjo, izraženo je niska potražnja za pilećim mesom, a u skladu s tim, odmah je i cijena niža, čak šta više, najniža je do sad zabilježena. Iz tog razloga proizvođači su prinuđeni da smanjuju obim proizvodnje, navodi Klix.ba

Upitan opstanak farmi ?!

Kako su farmeri zavisni od njihovih dobavljača, to podrazumijeva odmah i velike probleme u radu peradarskih farmi. 

"Do sada je prosjek bio nekih šest turnusa tova za godinu dana, ali ukoliko se ne preduzmu neke konkretne mjere, smanjti će se broj na samo četiri turnusa u godini dana, što je sa aspekta opstanka farmi, alarmantna činjenica. Na kraju će doći do toga da se potpuno ugase farme dok će poljoprivrednici ostati bez posla i izvora prihoda. Ovo je veliki gubitak jer hiljade porodica zavise upravo od ovog sektora", pojašnjava predsjednik ovog udruženja. 

Peradari poručuju: Bez odgovarajućih poticaja proizvodnja se smanjuje

Jedna od najvećih prepreka jeste uvoz zato što se na godišnjem nivou uveze prekomjena količina pilećeg mesa, kao i njegovih prerađevina što predstavlja veliko opterećenje za domaće tržište, koje ionako nije dovoljno konkurentno. Pored navedenog, dodatni problem predstavljaju i fiskalni i parafiskalni nameti. 

Uvoz kao veliko opterećenje

Peradarska proizvodnja ostvari vrijednosti, na godišnjem nivou preko 45 miliona KM, samo PDV, ali i drugih državnih dadžbina. Početkom prošle godine, domaća piletina plasirana je i na tržište Evropske unije. U međuvremenu, stočari stalno rade na usavršavanju, kao i povećanju proizvodnih kapaciteta, u cilju bolje spremnosti da odgovore zahtjevnom tržištu. 

I pored spremnosti i odlučnosti peradara, bez konkretne incijative države, neće se puno promijeniti stanje u ovom sektoru. 

Udruženje peradara FBiH apeluje nadležnim vlastima da preduzmu neophodne i konkretne mjere kako bi se riješila aktuelna situacija, koja je izuzetno ozbiljna i zahtjeva hitno djelovanje, u suprotnom može doći do gašenja i uništavanja ovog perspektivnog poljoprivrednog sektora.


Tagovi

Peradarski sektor Loše stanje Mesud Pinjo Niska potražnja Niske cijene Konkretne mjere Državna inicijativa Zahtjevno tržište Tržište EU Uništavanje proizvodnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.