Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarski sektor
  • 28.05.2020. 13:30

Peradari poručuju: Bez odgovarajućih poticaja proizvodnja se smanjuje

Neminovno se nameće potreba da se u narednom periodu značajno smanji proizvodnja što bi moglo imati velike posljedice na kupce.

Foto: Vedran Stapić
  • 94
  • 14
  • 0

Peradarski sektor apelovao je na relevantne institucije Bosne i Hercegovine, kako bi se ispunili zahtjevi uzgajivača i podržala proizvodnja. Zahtjevi se odnose na ukidanje parafiskalnih obaveza plaćanja, zatim na pojačanu stimulaciju domaće proizvodnje, ali i na osiguravanje boljih izvora finansiranja uzgoja peradi. Potporama bi se uzgajivači zaštitili od nelojalne konkurencije i ojačali svoj nastup na tržištu, takođe podržala bi se i kampanja "kupujmo domaće", kako navodi Akta.ba.

Raste proizvodnja živine, treba povećati otkupnu cijenu?

"Naša zemlja uvozi oko 85 odsto sirovina za stočnu hranu, a njihova cijena je povećana za nekih 15% zbog situacije sa pandemijom koronavirusa. Pri tom je cijena transporta ovih sirovina duplo povišena", navodi Predrag Miličić, predsjednik Udrženja živinara. 

Zastoja u proizvodnji nije bilo

Zbog ograničenog vremena rada, ali i neredovnih isplata zarada radnicima, opala je i kupovna moć stanovništva. Paralelno s tim, prestanak rada restorana i ugostiteljskih objekata negativno se odrazio na potražnju jaja, mesa i njegovih prerađevina. Dio proizvoda se izvozi, međutim cijene na stranom tržištu su sada značajno manje nego što su to bile prije pandemije. Istovremeno, cijene u našoj zemlji imaju negativan trend i u padu su. 

Proizvodnja peradi mora konkretnije da se podrži i da joj se smanje nameti

"Sa svim navedenim faktorima, kalkulacija u proizvodnji je negativna", izjavio je Velibor Popović, predsjednik UO.

U periodu od posljednjih pet godina, stanje u peradarskom sektoru jedno je od najtežih zabilježenih. Ali i pod ovakvim okolnostima, proizvodnja se održala, nije bilo otpuštanja radnika, a tržište se uredno snabdjevalo. 

 Kvalitetan proizvod, po prihvatljivoj cijeni

"Domaći proizvođači neće dugo moći izdržati da rade sa gubicima. Kao rezultat toga, proizvodnja se neminovno mora smanjiti u predstojećem periodu, a što bi se odrazilo kroz nestašicu proizvoda na tržištu i kroz povećanje cijena finalnih proizvoda", objašnjava Popović. 

Peradarstvo - najveći sektor za proizvodnju mesa?

Mjere nadležnih institucija BIH nisu imale velikog uspjeha u ovom sektoru. Ministar poljopriverede Republike Srpske nije upoznat sa radom Upravnog odbora Kompenzacionog fonda za pomoć privredi RS, što nije opravdano s obzirom da veliki broj ljudi u RS živi od poljoprivrede. 

Proizvođači zahtjevaju da se na državnom nivou donesu odgovarajuća rješenja za situaciju u ovoj proizvodnji, u cilju snabdjevanja potrošača kvalitetnim proizvodima, iz kontrolisanog uzgoja i po prihvatljivim cijenama.


Tagovi

Peradarski sektor Predrag Miličić Potražnja jaja Potražnja mesa Velibor Popović Tržište Finalni proizvod Domaći proizvođači Nadležne institucije Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...