Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarski sektor
  • 09.05.2020. 19:00

Proizvodnja peradi mora konkretnije da se podrži i da joj se smanje nameti

Vlasti bi trebalo da smanje namete, kako fiskalne tako i parafiskalne, da se poveća stimulacija proizvodnje i obezbjede povoljniji uslovi finansiranja u peradarskoj industriji.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 188
  • 12
  • 0

Usljed restriktivnih mjera, izazvanih pandemijom COVID-19, peradarski sektor u našoj zemlji našao se u nezavidnom položaju. Zbog brojnih ograničenja, troškovi proizvodnje su neminovno povećani pa su peradarski proizvođači zahtjevali od nadležnih institucija da se malo popuste razne mjere koje su im nametnute, a da se povećaju podsticaji u proizvodnji. Istovremeno, trebalo bi apelovati na građane Bosne i Hercegovine da kupuju domaće uzgojeno i na taj način podrže uzgajivače, kao i čitavu našu poljoprivredu. 

Zabranjen uvoz peradi i proizvoda od peradi u BiH

Iz Koordinaciong odbora peradara/živinara BiH navode da domaća proizvodnja poljorpivredno prehrambenih proizvoda ima negativan trend jer su troškovi ulaganja veći nego što je ostvarena zarada, kako navodi Slobodnaevropa.org.

Proizvodnja se nastavila i za vrijeme pandemije

"Mjere koje su se do sada poduzele, na nivou države, ali i na nivou entiteta, nisu dovoljne kako bi uspješno sanirale posljedice krize pa iz tog razloga postoji opravdana zabrinutost kod uzgajivača, kako će i da li će uopšte moći opstati na tržištu pod ovakvim okolnostima", objašnjava Predrag Miličić, kopredsjedavajući Odbora peradara.

Kada je riječ o konkretnim mjerama koje su poduzete, tu su angažovane sve unutrašnje rezerve kako bi uzgajivači peradi mogli nastaviti sa proizvodnjom, u cilju snabdjevenosti tržišta dovoljnim količinama za potrebe stanovništva. Takođe, nije bilo ni otpuštanja zaposlenih i na taj način se, kako kaže Miličić, dao doprinos i društvu u vremenu krize. 

Peradarstvo - najveći sektor za proizvodnju mesa?

Ova ustanova je zahtjevala od nadležnih vlasti da se obezbjede i odgovarajući uslovi rada, pored toga što se mora obezbjediti i direktna pomoć od strane države, ali i na nivou entiteta. 

Vlasti bi trebalo da smanje namete, kako fiskalne tako i parafiskalne, da se poveća stimulacija proizvodnje i obezbjede povoljniji uslovi finansiranja


Tagovi

Peradarski sektor Troškovi ulaganja Predrag Miličić Snabdjevenost tržišta Uslovi finansiranja Uslovi rada


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.