• Leukoza
  • 03.08.2020. 18:00

Dozvolili proizvođačima da izrežu "oboljeli" dio mesa, a ostatak prodaju?

USDA je proizvođačima mesa dozvolila da izrežu "pokvareni" dio mesa, koji je nastao zbog tumora. Sve sa ciljem kako bi proizvođači umanjili svoj trošak.

Foto: Depositphotos/Bork
  • 129
  • 16
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) smatra da su brojleri zaraženi virusom leukoze prikladni za ishranu ljudi. Ovaj virus mutirao je više puta, a u svijetu je prisutan nešto više od 100 godina.

Preko 200 opisanih zoonoza prijeti zdravlju životinja, ali i ljudi

Često uzrokuje rak kod pilića, a tumori se obično formiraju na jetri, slezeni, bubrezima i ostalim trbušnim organima, piše returntonow

Sve se radi da se spasi mesna industrija

Do sada su prerađivači mesa bili prisiljeni baciti piliće koji su zaraženi ovim virusom i radi toga su snosili finansijski gubitak. No, USDA je pritisnula Nacionalno vijeće rekavši da se oštećenja mogu odrezati i tako ukloniti sa mesa koje se dalje može koristiti u prehrani.

"Istovremeno, povećali su i brzinu kojom se brojleri mogu obrađivati sa 140 u minuti na 175 brojlera. Da, u minuti, dobro ste pročitali", komentarisala je bivša novinarka i poljoprivrednica Suzanne Nelson Karreman na svojoj Facebook stranici.

Skandal sa salmonelom u mlijeku u prahu pogodio 83 zemlje!

Još uvijek nije jasno je li moguće da virus koji uzrokuje tumore može zaraziti i ljude koji se hrane takvim mesom jer obično genetski prelazi sa kokoši na piliće, a ponekad i oralno izmetom. Međutim, laboratorijska istraživanja su pokazala da je prijenos ove vrste virusa moguć na sisare.


Tagovi

Pileće meso USDA Virus Leukoza Prerada mesa


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.