Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela u mlijeku u prahu
  • 16.01.2018. 14:00

Skandal sa salmonelom u mlijeku u prahu pogodio 83 zemlje!

Više od 12 milijuna kutija mlijeka u prahu za djecu je povučeno iz 83 zemlje zbog skandala sa salmonelom u kojem sudjeluje francuska tvrtka Lactalis!

Foto: SofiLayla/pixabay.com
  • 202
  • 13
  • 0

Više od 12 miliona kutija mlijeka u prahu za djecu je povučeno iz 83 zemlje zbog skandala sa salmonelom u kojem sudjeluje francuska tvrtka Lactalis.

Direktor tvrtke za mliječne proizvode, Emmanuel Besnier, potvrdio je francuskim medijima stupanj rizika kontaminacije.

Proizvodi su podvrgnuti povlačenju od decembra, nakon što su u tvornici otkrivene bakterije salmonele. Tužbe su podnijeli roditelji koji tvrde da su njihova djeca postala bolesna nakon što su pili to mlijeko. Glasnogovornik je za BBC izjavio da su sve zemlje koje su bile pogođene ovim skandalom bile informirane, u Europi, Aziji, Latinskoj Americi i Africi. Velika Britanija, SAD-u i Australija nisu pogođeni, dodao je.

Lactalis jedan od najvećih svjetskih proizvođača

Lactalis grupa je jedan od najvećih svjetskih proizvođača mliječnih proizvoda, s godišnjom prodajom od 17 milijardi eura (21 milijarde dolara), ima 246 proizvodnih mjesta u 47 zemalja i zapošljava 15.000 ljudi samo u Francuskoj.

Opoziv je izdan tri puta, a obuhvaćaju marke Picot, Milumel i Taranis.

Salmonella može izazvati teške proliv, grčeve u trbuhu, povraćanje i tešku dehidraciju. To može biti opasno po život, osobito kod male djece. Do sada je 35 slučajeva prijavljeno u Francuskoj, a drugi je potvrđen u Španjolskoj. Još jedan mogući slučaj istražuje se u Grčkoj, priopćile su francuske vlasti u petak.

Tvrtka će u potpunosti surađivati u istrazi

U ekskluzivnom intervjuu u francuskom časopisu Journal du Dimanche, glavni izvršni direktor tvrtke Lactalis opovrgnuo je da je tvrtka pokušala sakriti početak ovoga u tvornici.

"Postoje pritužbe i bit će istraga u kojoj ćemo u potpunosti surađivati", rekao je Besnier. Također je obećao da će tvrtka nadoknaditi sve pogođene obitelji. Iz tvrtke su rekli da vjeruju da je onečišćenje uzrokovano obnavljanjem u tvornici Celia u Craonu, u sjeverozapadnoj Francuskoj.

Bit će sankcije i za trgovce na malo

Francuski ministar poljoprivrede izjavio je kako će proizvodi iz tvornice biti zabranjeni na neodređeno vrijeme dok istraga još traje. Francuska vlada upozorila je tvrtku da mora očekivati kazne za rješavanje afere.

Također su prijetili da će u četvrtak nametnuti sankcije protiv trgovaca na malo, nakon što se ispostavilo da je nekoliko glavnih lanaca supermarketa nastavilo prodavati proizvode koji su mogli biti kontaminirani.

Foto: SofiLayla/pixabay.com


Tagovi

Lactalis Salmonela Francuska Mlijeko u prahu


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.