Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nar
  • 28.12.2024. 12:00

Čudotvorni nar: Snižava nivo holesterola i šećera u krvi, a liječi i bolesti želuca?

Posljednjih dana internetom kruže članci u kojima se tvrdi da nar smanjuje holesterol, šećer u krvi te da je lijek za bolesti želuca. Šta stručnjaci kažu na to?

Čudotvorni nar: Snižava nivo holesterola i šećera u krvi, a liječi i bolesti želuca?
Foto: shutterstock/Ahmet Misirligul
  • 138
  • 27
  • 0

Popularnost nara/šipka ne prestaje rasti, a s njom i tvrdnje o njegovim "čudotvornim" svojstvima.

Društvene mreže i internetski članci puni su navoda o njegovim ljekovitim svojstvima, od regulacije šećera u krvi do liječenja želuca, a među njima smo pronašli i članak portala živim.hr čiji naslov glasi: "Samo dvije šalice ovog voća dnevno mogu zamijeniti multivitaminske tablete! Snižava tlak, kolesterol i šećer".

Međutim, koliko su opravdane tvrdnje da može liječiti ozbiljne zdravstvene probleme poput visokog holesterola, šećerne bolesti ili na primjer gastritisa provjerio je portal foodfacts.news.

Prof. dr. sc. Tomislav Klapec s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Osijek kaže da su rezultati kliničkih studija koje su istraživale utjecaj proizvoda od nara (sok, koncentrat soka, ulje sjemenki, ekstrakt čitavog ploda, ekstrakt polifenola) na nivoe šećera u krvi i vezane pokazatelje - varirali. "Od značajnog smanjenja do potpunog izostanka učinka", ističe ovaj profesor.

Djelotvorne doze pripravaka je teško procijeniti

Smatra se, pojašnjava, da su utvrđene razlike uvjetovane sortom, uvjetima uzgoja, skladištenjem, dozom bioaktivnih tvari, dužinom tretmana i drugim faktorima.

Kako saznajemo, utvrđeni su proturječni rezultati i u slučaju kliničkih studija o utjecaju različitih proizvoda od nara na nivoe lipida u krvi.

Je li istina da konzumacija ribe ne doprinosi zdravlju jer je zagađena?

"Studija provedena na pacijentima s dijabetesom tipa 2 uz suplementaciju kapsulama s ekstraktom čitavog ploda je postigla najbolje rezultate", ističe Klapec dodajući da je navedena studija izvijestila o sniženju koncentracije triglicerida i LDL/HDL omjera zbog povišenja HDL holesterola.

Prema njegovim riječima, provedena su samo istraživanja na kulturama stanica i životinjama vezano uz gastroprotektivne učinke nara. Ustanovljena je značajna inhibicija rasta bakterije Helicobacter pylori i ublažavanje simptoma gastritisa i čira na želucu dok su pripravci nara pokazali slično protuupalno djelovanje i na crijevnu sluznicu.

Iako nar, objašnjava, sadrži niz fitokemikalija, polifenolni elagitanini i antocijanini su najzastupljeniji. Apsorpcija ovih spojeva je slaba, iako pretvorbom uz crijevnu mikrobiotu mogu nastati urolitini koji lakše prelaze u krv i koji su vjerojatni nositelji dobrog dijela dokazanih pozitivnih učinaka. 

Čini se da su učinci konzumacije nara nalik biljnim namirnicama sličnog nutritivnog sastava, zaključuje prof. Klapec

Prof. Klapec navodi da je djelotvorne doze pripravaka teško procijeniti zbog varijacija u količini i omjeru aktivnih sastojaka te da se doze koje su rezultirale značajnim učincima u nekolicini kliničkih studija kreću od 200 mL soka dnevno, 40 g koncentrata soka dnevno, 2 x dnevno po 250 mg ekstrakta unutarnje pokožice, do 2 x dnevno po 300 mg ekstrakta čitavog ploda.

"Općenito se čini da su učinci konzumacije nara nalik onima koji se mogu očekivati od sličnih biljnih namirnica bogatih polifenolima i drugim fitokemikalijama", poručuje osječki profesor te dodaje da bi najkorisnije moglo biti njihovo kombiniranje u kontekstu zdrave prehrane.

Studije pokazuju…

Magistrica nutricionizma Jelena Stojanović navodi da je sok od nara bogat polifenolima s visokim antioksidativnim kapacitetom.

"Bogat je fruktozom, saharozom i glukozom, organskim kiselinama kao što su askorbinska, limunska, fumarna i jabučna kiselina, a pored toga sadrži i male količine svih aminokiselina", ističe ova nutricionistica.

U istraživanju, dodaje, objavljenom 2014. godine navedeno je da 1,5ml/kg tjelesne težine soka od nara značajno smanjuje nivoe glukoze natašte kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2 u poređenju s kontrolnom grupom.

Sok od nara je bogat polifenolima, kaže nutricionistica Stojanović (foto: shutterstock/Garna Zarina)

Kako kaže, učinak se manifestira pojačanim lučenjem inzulina, smanjenjem inzulinske rezistencije, smanjenjem nivoe kortizola i oksidativnog stresa.

Prema njenim riječima, također sadrži brojne jedinstvene spojeve na bazi elagitanina uključujući punikalagine, punicinsku i galagičnu kiselinu koji povoljno djeluju i na lipidni profil.

Potrebna su daljnja klinička istraživanja

S druge strane, u studiji na 51 pacijentu s hiperlipidemijom, ulje sjemenki nara koje sadrži oko 65 posto punicinske kiseline, primjenjivano u dozi od 800mg/dan, dva puta dnevno tokom četiri sedmice dovelo je do značajnog smanjenja triglicerida i povećanja HDL-a (dobrog holesterola).

"Postoji i studija od 37 pacijenata koja je pokazala da se uzimanjem ekstrakta kore nara 250mg/ 2x dnevno tokom osam sedmica također postiglo smanjenje nivoa triglicerida i Hba1C kao i povećanje frakcije 'dobrog holesterola', HDL-a", otkriva ova magistrica nutricionizma.

Navodi da ekstrakt nara ima i zaštitni učinak na sluznicu kod gastritisa izazvanog alkoholom kao i lijekovima iz grupe nesteroidnih antinflamatornih lijekova (acetilsalicilnom kiselinom, ibuprofenom, indometacinom), u ispitivanim dozama od 250mg/kg i 500mg/kg.

Isto tako Stojanović se složila s prof. Klapecom da ekstrakt nara predstavlja potencijalnu alternativnu i komplementarnu terapiju za smanjenje Helicobacter pylori povezane s želučanim ulkusima. 

"Međutim, svakako su potrebna daljnja klinička istraživanja", zaključuje ova magistrica nutricionizma.

Sandra Petričević: Potrebno je na jednostavan i razumljiv način približiti ljudima informacije o prehrani

Tvrdnja da nar snižava nivoe holesterola i šećera u krvi te da liječi bolesti želuca je djelomično tačna, ali prema mišljenjima stručnjaka potrebno je još istraživanja tako da se ne bismo trebali oslanjati samo na pripravke ovog voća kako bismo regulirali spomenuta zdravstvena stanja.

No, svakako ga je zbog obilja nutritivnih elemenata dobro uvrstiti u svoju prehranu.


Tagovi

Nar Šećer u krvi Gastritis Sok od nara Tomislav Klapec Jelena Stojanović Holesterol


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/