Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručnjak (inja) mjeseca
  • 22.12.2024. 12:00

Sandra Petričević: Potrebno je na jednostavan i razumljiv način približiti ljudima informacije o prehrani

"Dobri" šećeri, domaća hrana, proizvodi puni polifenola, samo su od nekih mitova, a ljudi ne shvaćaju ozbiljnost izricanja tvrdnje koja nije potkrijepljena naučnim dokazima

Sandra Petričević: Potrebno je na jednostavan i razumljiv način približiti ljudima informacije o prehrani
Foto: Vedran Stapić
  • 69
  • 19
  • 0

Koliko ste puta pročitali vijest o hrani koja zvuči predobro ili previše šokantno da bi bila istinita?

Povjerenje u medije sve više dolazi pod upitnik, a o ovom fenomenu i opasnostima koje nosi razgovarao je portal foodfacts.news s dr. sc. Sandrom Petričević, savjetnicom u sistemu nauke i visokom obrazovanju u Hrvatskom veterinarskom institutu i zamjenicom voditeljice laboratorija za analitičku hemiju i rezidue veterinarskih lijekovala u Veterinarskom zavodu Split.

Po Vašem mišljenju i iskustvu, jesu li građani dovoljno kvalitetno informirani o hrani/prehrani? U kojoj je mjeri javnost educirana o zdravim prehrambenim navikama?

Mislim da potrošači nisu dovoljno informirani o kvaliteti hrane te da postoji puno dezinformacija na tu temu gdje se navode razne prednosti, na primjer dodataka prehrani, a oni koji ih navode nisu svjesni da kod nekih ljudi mogu djelovati sasvim suprotno.

Ljudi ne shvaćaju ozbiljnost izricanja neutemeljene tvrdnje

Također, mnogi hvale domaće proizvode zbog njihove kvalitete i prirodne proizvodnje, međutim, postavlja se pitanje njihove stvarne kvalitete.

Susrećete li se u Vašem svakodnevnom djelovanju s mitovima o hrani/prehrani? Možete li izdvojiti neke od njih?

Kako već 25 godina radim u kontroli kvalitete hrane susrećem se često s mitovima, kako onima vezanim uz deklaraciju proizvoda, tako i onima uz reklamiranje hrane.

Petričević na dodjeli nagrade s prof. dr. sc. Antom Kolegom (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

"Dobri" šećeri, domaća hrana, proizvodi puni polifenola, samo su od nekih mitova, a ljudi ne shvaćaju ozbiljnost izricanja tvrdnje koja nije potkrijepljena naučnim dokazima, analitičkim izvještajima i sl.

Tačno znamo, na primjer, iznad koje granice nazivamo proizvod "punim polifenola". Postoji evropska regulativa koja to kontrolira i tačno kaže koliki udio čega treba biti, npr. i koji udio šećera treba biti da bi se uopće proizvod nazvao onim sa smanjenim udjelom šećera.

Koje trendove u prehrani vidite danas najopasnijim za društvo u cjelini?

Ono što me raduje je da se sve više napušta priča o sladilima te da se ipak mladi sve više zanimaju za sastav hrane i razmišljaju o prehrani na drugačiji način.

Destilirana voda čisti organizam od štetnih tvari?

Međutim, i dalje su skloniji pratiti trendove koji često uključuju niskokalorične dijete i veći unos energetskih pića koji zbog visokog sadržaja kofeina nisu dobri te u konačnici mogu izazvati ovisnost.

U kojoj mjeri nutricionisti i zdravstveni stručnjaci mogu bolje educirati i informirati javnost? Kako u tom smislu vidite budućnost Vaše struke?

Budući da je još uvijek mnoštvo dezinformacija, posebno na društvenim mrežama na kojima je najviše mladih, jako je malo dobrih i korisnih savjeta što svakako, smatram, treba popraviti.

Kako biste ocijenili domaće medije u smislu tačnosti informacija o prehrani?

Mislim da se na tome još treba raditi te je potrebno stvoriti jedan jednostavan način komunikacije temeljen na tri stvari: popularno, naučno utemeljeno i širokoj masi prihvatljivo.

Nutricionisti – influenceri mogu biti korisni, ali…

U svakom slučaju, potrebno je na jednostavan način približiti ljudima informacije o prehrani.

Također, željela bih pohvaliti Vaš projekt FoodFacts koji razotkriva mitove o hrani i educira ljude kako prepoznati lažne vijesti.

Jesu li nutricionisti - influenseri dobra ili loša vijest za korisnike društvenih mreža? Za struku? Treba li tu domenu regulirati?

Definitivno treba. Nutricionisti - influenseri mogu biti korisni, ali je važno biti kritičan prema informacijama koje se dijele na društvenim mrežama.

Certificirani "nutricionisti" i fitness treneri nisu stručnjaci za prehranu, evo zašto

Regulacija ove domene je neophodna kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit korisnika. Preporučuje se da se uvijek savjetujete s kvalificiranim nutricionistom prije donošenja bilo kakvih odluka o prehrani.

Ponavljam da se u velikoj mjeri promovira domaće, a što to uopće znači? Bez određene kontrole i naučnih odnosno zdravstvenih pristupa ne možemo tvrditi da je to u redu ili najbolji izbor.

Zapravo, načelno da, ali ne i potpuno.

Koje kanale danas preferirate za informiranje javnosti - printane, internet, TV, radio? U kojoj je mjeri to danas dio Vašeg posla?

Informiranje javnosti je danas sve važniji dio mog rada. Sposobnost da se informacije prenesu na jasan, zanimljiv i pristupačan način ključan je za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane.

Drugi vid mog djelovanja su radionice koje provodim u konobama, restoranima, na kongresima i sl., kaže Petričević (Foto: S. Petričević)

Moja nastojanja su usmjerena na informiranje javnosti putem interneta jer je danas dominantan kanal za informiranje o raznim temama, pa tako i o ovoj.

Web stranice, blogovi, društvene mreže i forumi samo su neki od načina na koje nastojim dati odgovore na brojna pitanja s ciljem da premostim jaz između znanstvenog i populističkog pristupa temama prehrane.

Ovaj pristup sam odabrala jer omogućava široj publici da razumije kompleksne informacije i postavi pitanja.

Web stranice koje pružaju pouzdane informacije o prehrani

Drugi vid mog djelovanja su radionice koje provodim u konobama, restoranima, na kongresima i sl. gdje ciljanoj grupi objašnjavam šta uopće znači kvalitetno te da to zapravo ne znači uvijek i ukusno.

Gdje se Vi dodatno educirate ili informirate? Postoje li određene web stranice, stručnjaci koje biste preporučili drugima?

Uglavnom se educiram kroz naučne radove i sudjelovanjem na događanjima u Evropi koja se bave istom tematikom jer nažalost kod nas još uvijek nisam našla dovoljno izvora vrijednih pažnje.

Vlastitoj sam djeci odmalena govorila o E brojevima koje nije poželjno unositi u organizam u većim količinama, kaže Petričević

Postoji puno izvrsnih web stranica i stručnjaka koji pružaju pouzdane informacije o prehrani i zdravlju. Evo nekoliko preporuka:

MyPlate: Ova web stranica koju vodi američko Ministarstvo poljoprivrede nudi praktične savjete o zdravoj prehrani, planiranju obroka i fizičkoj aktivnosti.

Eatright.org: Web stranica Akademije za prehranu i dijetetiku pruža informacije o raznim temama vezanim za prehranu uključujući zdravu prehranu, mršavljenje i prehranu za određene zdravstvene probleme.

Odgovara li današnji sistem educiranja kroz osnovne i srednje škole potrebama društva kada je riječ o hrani?

Navest ću iz ličnog iskustva primjer. Vlastitoj djeci sam odmalena govorila o E brojevima koji predstavljaju aditive, konzervanse koji se dodaju u kobasičarske proizvode, paštete, čips i sl. te o bojilima koji se dodaju u konditorske proizvode (bomboni i sl.), a koje nije poželjno unositi u organizam u većim količinama.

Međutim, dok su djeca manja ne shvaćaju to ozbiljno i možda im je i dosadno, ali kada su došli u neke zrelije i srednje tinejdžerske godine shvatili su i sami rekli "vidi, pa ovo ne valja, a ovo valja".

Zato zaključujem da ih treba što više bombardirati takvim informacijama, primjerice, takvim dodacima prehrani koji nisu poželjni.

Izazivaju li E brojevi u hrani hiperaktivnost kod djece?

No, nažalost kod procesuirane hrane je to jedini način za proizvesti je.

Pravilna prehrana je značajnije prepoznata kod novih generacija. Koje ključne poruke biste poslali upravo njima kad je riječ o (ne)zdravom’?

Držite se svih boja hrane koje u prirodi možete naći, to je neko zlatno pravilo, kombinirajući optimalan unos proteina i svih drugih makronutrijenata.

Ne zasnivati prehranu isključivo na proteinskoj ili ugljikohidratnoj dijeti i izbjegavati procesuiranu hranu, to su ključne poruke koje bih prenijela mlađim naraštajima.


Tagovi

Mitovi o hrani Trendovi u prehrani Niskolaroične dijete Nutricionisti influenceri Informiranje javnosti Dezinformacije Stručnjak(inja) mjeseca Sandra Petričević


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Isplaćene su premije za mlijeko za mjesec novembar 2024., saopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja, na račune 2.631 korisnika poticaja, uplaćeno je uku... Više [+]