Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporna pošiljka
  • 15.12.2022. 10:30

Afera krompir - kamion vraćen, ma nije vraćen?

Mjerodavna inspekcija u BiH provela je nadzor. Gdje je kamion s krompirom u kojem je otkriven kancerogeni metal?

Foto: Depositphotos/davit85
  • 289
  • 47
  • 1

Danima javnost u Bosni i Hercegovini "rešetaju" informacijama o pronalasku teškog metala u bio krompiru bh. proizvođača koji je trebao biti isporučen u Hrvatsku. Pošiljka je zaustavljena na granici gdje je uzorkovanjem otkrivena nedopuštenu količina kadmija.

Podsjetimo, Evropski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (EU RASFF) je u svojoj obavijesti naveo da je rizik za zdravlje bio ozbiljan. Kao datum uzorkovanja naveden je četvrtak, 8. decembar, a izmjereno je 0,165 miligrama kadmija po kilogramu. Prema uredbi Komisije EU, najveća dopuštena količina u oguljenom krompiru iznosi 0,10 mg/kg.

Gdje je krompir?

O svemu je izvijestila i Agencija za sigurnost hrane BiH navodeći da je zabranjen njegov uvoz i stavljanje u promet, te naložen povrat pošiljke.

Proizvođač iz BiH, kompanija Marinada d.o.o. Mostar jučer se oglasila saopćenjem u kojem su naveli kako su objavljene informacije u najvećem dijelu nepotpune i netačne te da sporna pošiljka krompira nije vraćena u našu zemlju. Medijima su dostavili i laboratorijski nalaz analize na kadmij izdat 1. decembra.

Prema navodima RASFF-a, uzorkovanje kojim je utvrđena prekomjerna količina ovog metala urađeno je sedam dana kasnije. Mjerodavna inspekcija u BiH provela je nadzor prema sjedištu preduzeća Marinada, na osnovu obavijesti o odbijanju pošiljke bio organskog krompira. S tim u vezi ponovo su se oglasili iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

"Krompir koji je bio predmet nadzora u trenutku nadzora nalazi se na području Republike Hrvatske, odakle će biti izvršen povrat u mjesto proizvodnje u Bosni i Hercegovini", stoji u povratnoj informaciji.

Kancerogen metal

Dakle, sporni krompir još uvijek je u susjednoj državi, a evidentno je da redovna granična kontrola poprima oznake afere o kojoj će se još istraživati.

Inače, kadmij se često nalazi u hrani koja je proizvedena u blizini čeličana ili spalionica otpada. Ovaj teški metal je kancerogen i višestruko štetan za zdravlje u količinama većim od dopuštenih.

Redovni profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Hamdija Čivić, pojasnio je na koji način on može dospjeti u poljoprivredne proizvode. 

"Uzrok može biti zemljište, ili iz zraka na način da putem oborina opet dođe u zemljište ili na površinu lista krompira gdje se apsorbuje, a može biti i iz mineralnih đubriva, jer fosfatna đubriva sadrže određenu količinu kadmija. U pretjeranoj gnojidbi sa fosforom može se doći do ovakve situacije. A može biti i geološko, da zemljište sadrži dosta kadmija u sebi", kazao je profesor Čivić za N1.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Kadmij Teški metal Kadmij u hrani Vraćena pošiljka Zabranje uvoz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.