Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski centar
  • 09.12.2022. 11:00

U krompiru iz BiH otkrivene visoke količine kancerogenog metala

Kadmij se često nalazi u hrani koja je proizvedena u blizini čeličana ili spalionica otpada. Ovaj teški metal je kancerogen i višestruko štetan za zdravlje

Foto: Depositphotos/Bork
  • 925
  • 135
  • 0

U krompiru iz Bosne i Hercegovine otkrivena je prisutnost kadmija, javio je Evropski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom. Ovaj prehrambeni proizvod deklariran kao bioorganski, kako je navedeno, imao je nedopuštenu količinu teškog metala te je odmah vraćen.

Pošiljka je nakon analize vraćena s hrvatske granice pošiljatelju u BiH je je rizik za zdravlje, kažu, bio ozbiljan. Kao datum uzorkovanja naveden je četvrtak, 8. decembar, a izmjereno je 0,165 miligrama kadmija po kilogramu.

Kadmij se često nalazi u hrani koja je proizvedena u blizini čeličana ili spalionica otpada (Foto: Depositphotos/firefox)

Prema uredbi Komisije EU, najveća dopuštena količina kadmija u krumpiru, i to oguljenom, iznosi 0,10 miligrama po kilogramu. Iz evropskog centra su naveli kako je zemlja prijave Hrvatska, porijeklo je BiH, te da nema distribucije iz države koja radi prijavu, odnosno susjedne Hrvatske.

Inače, kadmij se često nalazi u hrani koja je proizvedena u blizini čeličana ili spalionica otpada. Ovaj teški metal je kancerogen i višestruko štetan za zdravlje u količinama većim od dopuštenih.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Kadmij Teški metal Kancerogeni metal Hrvatska


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.