Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prisutnost kadmija
  • 14.12.2022. 14:40

Proizvođač spornog bh. krompira: Kamioni nisu vraćeni, nema razloga za brigu

Iz Marinade tvrde kako najveća količina isporučenog krompira odgovara zahtjevima i Uredbama o najvećim dopuštenim količinama pesticida, metala i nemetala

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 360
  • 85
  • 0

Nakon obavijesti Evropskog centra za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, te saopćenja Agencije za sigurnost hrane BiH, da je u bh. krompiru otkrivena prekomjerna prisutnost kadmija, konačno se oglasio i proizvođač, firma Marinada iz Mostara. 

Nasuprot tvrdnjama ovih institucija, koje su saopćile kako je uvoz u Hrvatsku zabranjen te da je pošiljka vraćena s granice, bh. proizvođač navodi da su informacije u najvećem dijelu nepotpune i netačne. 

Udio kadmija "debelo varira"

"Kamioni s bioorganskim krompirom nisu vraćeni s granice u Bosnu i Hercegovinu, a informacija o povišenom udjelu kadmija u krompiru odnosi se samo na manju pošiljku koja je trenutno predmet procedure", saopćili su iz ove kompanije. Kako navode, na zahtjev kupca dodatno je urađeno više laboratorijskih analiza kod Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koje su pokazale potpunu ispravnost većeg dijela izvezene robe u kojoj se, prema jednoj analizi, nalazi čak 25 puta niži nivo kadmija od dozvoljenog. 

Drugim riječima, kako pojašnjavaju, udio kadmija analiziran iz cjelokupne pošiljke krompira "debelo varira", te ni na koji način nisu mogli utjecati na njegovu postojanost. Ukoliko se izvrši povrat manje sporne pošiljke, Marinada d.o.o. će obavijestiti nadležne institucije u FBiH, zatražiti dodatne analize, postupiti po nalozima i pravilima struke i sa svim relevantnim institucijama i stručnim licima uložiti maksimalan napor u istraživačkom radu glede rješavanja problema jer je to, dodaju, pitanje o kojem egzistira buduća primarna proizvodnja.

Uskoro na trpezama

Također, navode kako je u hrvatskom ovlaštenom laboratoriju Eurofns Croatakontrola d.o.o. izvezeni bioorganski krompir testiran na čak 517 vrsta pesticida te je potvrđeno da uzorak odgovara zahtjevima Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani. Neposredno pred izvoz, dodaju, izvršene su organske kontrole koje su potvrdile da su proizvodi dozvoljeni za plasman na tržište.

"Želimo javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, poručiti da razloga za brigu, a još manje za neutemeljene napade za našu kompaniju nema jer sporna manja pošiljka uopće nije stavljena u promet", navode iz Marinade te naglašavaju da "ovakvi napadi i nepotpune informacije kojima se uzbunjuje javnost, najviše štete čine poljoprivrednicima i dugotrajno štete izvozu poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje".

Tvrde i kako najveća količina isporučenog krompira odgovara zahtjevima i Uredbama o najvećim dopuštenim količinama pesticida, metala i nemetala te kao takva ne predstavlja opasnost za konzumaciju, niti mogu ugroziti zdravlje građana kojima će se uskoro naći na trpezama.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Kadmij Granica Hrvatska Bh. krompir Marinada d.o.o.


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.