Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman lubenica
  • 17.09.2020. 16:00

Zašto uvozimo strani, a naš svjež bostan propada?

Ove godine uprkos lošim vremenskim uslovima, lubenice su dobro rodile, ali bila je otežana prodaja zbog velikog uvoza. Domaće tržište ne može da realizuje ponudu uvoznog i domaćeg bostana pa je neophodno da i proizvođači sa većim količinama krenu u izvoz na strana tržišta.

Foto: JumpStory
  • 112
  • 110
  • 0

Da li su i ove godine domaće bostandžije 'obrale bostan'? Narodna izreka koja ukazuje na neki posao bez računice, ove sezone se odnosi i na proizvođače slatkog povrća. Domaći poljoprivrednici izloženi su jakoj konkurenciji uzgajivača iz Grčke i Albanije, gdje ovo povrće ranije sazrijeva i u velikim količinama se uvozi i u našu zemlju. Zbog povoljne klime i većih državnih subvencija, strani proizvođači su cjenovno konkurentniji od domaćih.

Kalemljenje na tikvu i navodnjavanje

Da bi koliko toliko uticali na smanjenje uvoza, poljoprivredni proizvođači su posljednjih godina promijenili tehnologiju gajenja bostana. Biraju sorte i hibride koje imaju kraću vegetaciju i ranije sazrijevanje, proizvode rasad i kaleme ga na tikvu (vrg) koja ima robustan korijenov sistem pa kalemljena lubenica lakše prebrodi stresove zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Na zemlju prije sadnje postavlja se i crna folija koja privlači sunčeve zrake i ujedno sprječava nicanje korovskih biljaka.

Savjeti u uzgoju lubenica: Poželjno je dublje oranje i đubrenje stajnjakom

"Osim kalemljenog rasada i sadnje na foliji i pokrivanja parcela folijom (agrotekstilom), biljke zalijevamo sistemom kap po kap. Da bismo osigurali sukcesivno branje plodova na trećini proizvodnih površina lubenice gajimo direktno iz sjemena i tako produžavamo berbu koja obično traje od juna do oktobra", kaže poljoprivrednik, Dejan Simić, koji je ove godine sadio bostan na osam hektara.

Iako lubenice ranije sazrijevaju - uvoz sve veći!

Izmjena proizvodne tehnologije je sada omogućila da ovo povrće kod nas sazrijeva krajem juna, ali ni taj rok nije uticao na smanjenje uvoza.

Vidičevići 15 godina proizvode lubenice "bez hemije" - samo đubrivo i voda

"Već krajem maja na našem tržištu stižu strane lubenice. Ove godine cijena im nije bila visoka pa su ih potrošači češće kupovali, a kad je mjesec dana kasnije sazrio i naš bostan, prodaja je znatno smanjena jer su se potrošači već zasitili."

Umjesto udruženja bolja zadruga

Zbog niskih cijena i usporene prodaje na tržištu, obrani plodovi domaćeg povrća propadaju dugo čekajući na kupce. Zbog toga su bostandžije iz susjedne Srbije pokrenule inicijativu za osnivanje specijalizovane zadruge proizvođača lubenica.

Hrana je intimna stvar, ali je ključno poljoprivredu posmatrati kao biznis

"Dosadašnje udruženje proizvođača nije mnogo uticalo na stabilizaciju proizvodnje i pronalaženju novih tržišta. Organizovali smo kvantašku pijacu, na veliko nabavljali sjeme i foliju, organizovali turističko - privrednu manifestaciju Bostanijada. Udruženju su privrednim propisima bile vezane ruke kad je zvanična prodaja i izvoz u pitanju. U Privrednoj komori nam je rečeno da se tim poslovima može baviti zadruga a ne udruženje", navode iz tamošnjeg udruženja i poručuju malim, lokalnim proizvođačima lubenica da se jave i da udruženim zadružnim snagama nađu potencijalne kupce kako u zemlji tako i u inostranstvu.


Tagovi

Uzgoj lubenica Plasman bostana Prodaja Uvoz lubenica Zadruga proizvođača Strano tržište


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]