Pri oranju, dubina treba biti veća od 35 cm jer se tada i prinos uvećava za 50 odsto. Za dobar rast, razvoj i plodonošenje biljaka, pH vrijednost uvijek mora biti 5 - 5,5. Uz osnovnu obradu tla, primjeniti i đubrenje stajnjakom.
Da se od uzgoja lubenice može fino zaraditi prvi su shvatili stanovnici opštine Bujanovac (susjedna Srbija, op. ur.), kada su krajem devedesetih godina prošloga vijeka počeli na folijama, pod otvorenim nebom, proizvoditi lubenice. Ubrzo zatim, kada su stigli prvi prihodi od ovog povrća, uzgojem su se počeli baviti skoro svi mještani.
Slatka lubenica mora biti ženska, imati glatku peteljku, zlatnožutu mrlju...
Nakupci su ovdje uvijek bili dobrodošli jer su po povoljnoj cijeni otkupljivali tone i tone sočnih i crvenih lubenica. Oni i danas svraćaju, ali im proizvođači sve rjeđe prodaju lubenice jer im se to više ne isplati. Mnogi su zbog toga bili prinuđeni da potraže druge potencijalne kupce kako bi opstali u ovoj proizvodnji.
Zahvaljujući takvom načinu poslovanja Ivica Janjić, proizvođač lubenica, uspio je očuvati ovu proizvodnju do današnjih dana. Jedan je od rijetkih uzgajivača u ovom kraju koji kada je proizvodnja bostana u pitanju, ništa ne prepušta slučaju i zato svake godine zasade lubenica i dinja osigurava od vremenskih nepogoda.
"Za mene je uzgoj bostana veoma rentabilan i zato ga se ne odričem punih 25 godina. Prije ove proizvodnje moja porodica se dugo bavila proizvodnjom voćno - sadnog materijala koji smo plasirali na područje Kosova i Sjeverne Makedonije. Kada smo ostali bez tog tržišta, krenuli smo sa proizvodnjom lubenica i nisam se pokajao jer mi se ona isplati", kaže ovaj poljoprivrednik.
On je ove godine lubenice sorte fantazija, karistan i melija, zasadio na čitav hektar, a dinje neuar i ananas na 30 ari. Sve ove sorte su veoma tražene i odlično se prodaju. Nada se i dobrom prinosu jer je zasad pod lubenicom i dinjom veoma dobro krenuo.
"Imam odličnu saradnju sa savjetodavcem za povrtarstvo, sa kojim se stalno savjetujem o koracima koje treba preduzeti prilikom gajenja lubenica. Tako sam na osnovu tih savjeta u jesen i pripremao zemljište za sadnju. Pri oranju sam ispoštovao savjet da dubina bude veća od 35 cm jer se tada i prinos uvećava za 50 odsto. Za dobar rast, razvoj i plodonošenje biljaka, pH vrijednost uvijek mora biti 5 - 5,5. Uz osnovnu obradu tla primjenio sam i đubrenje stajnjakom", objašnjava naš sagovornik i dodaje da uzorano zemljište nije pokrivao kako bi akumuliralo što više vlage i bilo izloženo zimskim mrazevima.
"Neposredno prije sadnje gornji sloj tla usitnio sam frezom, tako da sam poslije toga sadnju sa lakoćom obavio."
Među uzgajivačima lubenica rasprostranjeno je nekoliko načina uzgoja i to direktnom sjetvom na otvorenom, gajenje u niskim tunelima i iz rasada. Međutim, ovdje je zastupljena najviše proizvodnja iz rasada. Stručnjak za ratarstvo ističe da proizvođači lubenica sjetvu sjemena za gajenje rasada moraju obaviti već polovinom marta mjeseca u zaštićenom prostoru (topla leja, staklenik, plastenik) kako bi prve plodove dobili krajem juna.
Rasad se proizvodi u kontejnerima i tresetnim kockama. Sjetvu sjemena treba obaviti u sterilizovanom supstratu na dubini od 1,5 do dva centimetra. Kada temperatura zemljišta dostigne najmanje 15 stupnjeva proizvođači mogu pristupiti rasađivanju. Ovakve uslove najčešće imaju početkom maja kada prođe rizik od kasnih proljećnih mrazeva.
Poljoprivrednici lubenicu najčešće gaje na malč foliji, koju postave desetak dana prije sadnje pa mjera međurednog kultiviranja nije potrebna. Navodnjavanje je veoma bitno posebno u fenofazi cvjetanja i zametanja plodova kao i tokom fenofaze rasta ploda. Ukoliko za navodnjavanje koriste rotirajuće dizne onda se preporučuje jedno obilno zalijevanje, a ne svaki dan pomalo zbog toga što često vlaženje može dovesti do stvaranja optimlnih uslova za pojavu bolesti.
"Ako imaju kap po kap, navodnjavanje treba bavljati svakodnevno. Preporučuju se i tri do četiri prihranjivanja. Đubrivo je najbolje unositi u zonu korjena zajedno sa vodom. Sa zalijevanjem treba prestati 15 do 20 dana prije berbe jer će doći do usporavanja sazrijevanja ploda", ističe Janjić, savjetodavac za povrtarstvo.
Lubenice veoma dobro podnose visoke temperature, sve do 45 stupnjeva dok na temperaturi od 10 prestaje rast. Biljka ne cvijeta na temperaturi ispod 13 stupnjeva. Neophodno je da u vegetacijskom periodu temperturna suma bude između 2.000 do 3.000 stupnjeva.
Duži period visokih temperatura može rezultirati smanjenim prinosom dok nedovoljno visoka tempertura utiče na smanjenu oplodnju kao i smanjeni procenat šećera. Lubenice treba brati u momentu tehnološke zrelosti koja podrazumjeva sladak ukus, hrskavu konzistenciju i intenzivno crvenu boju.
Tagovi
Autorica