Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni paradajz
  • 27.07.2022. 07:30

Zašto paradajz ne dozrijeva? Previše zalijevanja, sunca, azota?

Ponekad zrenje plodova paradajza predugo traje. Razlozi mogu biti brojni. Kako možemo pomoći biljkama?

Foto: Depositphotos/blackboard1965G
  • 3.537
  • 228
  • 0

Uživati u svježem i zrelom paradajzu direktno iz bašte je postalo privilegija. Međutim, uzgajivači znaju da doći do zrelih plodova nije lako i ponekad je frustrirajuće.

Ova povrtnica ima svoje zahtjeve, potrebno ju je štiti od biljnih bolesti i štetočina, zalijevati, prihranjivati, ali ni to ponekad nije dovoljno.

Hiroviti paradajz

Potrebno je znati o kakvoj sorti ili hibridu se radi. Razlika između ranih i kasnih sorti kada je u pitanju zrenje može biti veća od mjesec dana. Obično do berbe prođe 90 do 110 dana.

Ponekad se dešava da plodovi predugo ostaju zeleni i nikako da promijene boju. Razlog ovoj pojavi može biti neadekvatna prihrana i loša zalivna norma. Često se u želji da imamo nabolje biljke i najveće plodove pretjera s količinom đubriva koja se primjenjuje, posebno s azotnim. Zbog tog je neophodna balansirana prihrana. U drugom dijelu vegetacije smanjuje se količina azota, a povećava kalija. Najbolje je biljke prihranjivati samo dva do tri put tokom vegetacijske sezone.

Drugi razlog je previše zalijevanja. U želji da učine najbolje, baštovani pretjeraju s količinom vode. Istina je da paradajz troši velike količine vode, ali će biljkama dobro doći da ju smanjimo.

Zalijevanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

U nekim slučajevima treba dozvoliti i blago isušivanje zemlje i nestašicu vlage prije sljedećeg zalijevanja. Biljka će doživjeti mali stres, a to može biti okidač za dozrijevanje plodova.

Nikako dočekati ukusne plodove (Foto: Depositphotos/Elena@Mas)

Postavite mrežu

Osunčanost lokacije je treći razlog koji može dovesti do odloženog zrenja. Previše Sunca je negativno u ovom slučaju. Potrebno je postaviti mrežu za zasjenjivanje koja će smanjiti osvijetljenost.

Temperatura i vremenske prilike mogu doprinijeti dugom čekanju. Optimalna temperatura za dozrijevanje je između 20 i 25ºC. Kada temperatura pređe iznad 29ºC proces dozrijevanja je veoma usporen. Što je duži period visokih temperatura, veća je vjerovatnoća pojave sporog zrenja, ali i da će plodovi biti kiseliji jer se procesi u njima ne odvijaju kako bi trebalo.

Kako spriječiti vršnu trulež plodova paprike i paradajza?

Ne treba zaboraviti važnost redovnog zakidanja zaperka i pinciranje, uklanjanje vrha biljke, sredinom avgusta. Previše zelene mase uzrokuje veliki broj sitnih plodova, a lišće odvlači hraniva. Biljka kojoj nismo otkinuli vrh nastavlja da raste, formira novu lisnu masu, cvjetove i plodove, što usporava dozrijevanje na donjim etažama tokom kasnog ljeta.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Plodovi pradajza Zrenje paradajza Zeleni pardajz Zašto Zalijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.