• Dekaptiranje i pinciranje
  • 28.04.2020. 18:00

Pinciranje i dekaptiranje: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Dekaptiranjem se postiže zaustavljanje rasta biljke i potpomaže formiranje i zrioba plodova, a prije njega se obavlja pinciranje zakidanjem zaperaka.

Foto: Julijana El Omari
  • 10.127
  • 1.466
  • 0

Postoje mnoge vrste povrća koje zahtijevaju oblikovanje tokom rasta. To je mjera koju prvenstveno sprovodimo zbog zdravlja biljaka, ali i kako bi dobili lijepo oblikovane i krupne plodove.

Dekaptiranje - zakidanje vrhova biljaka

Zakidanje vrhova biljaka se naziva dekaptiranje i njime se postiže zaustavljanje rasta te potpomaže formiranje i zrioba plodova. Obavlja se nakon što je biljka razvila dovoljan broj plodnih etaža.

Reže se pomoću oštrog noža ili makaza, a uobičajeno je da se dekaptira vrh biljke iznad zadnje zametnute cvjetne grane, zajedno s dva do tri lista.

Zašto je važno uklanjati donje listove paradajza?

Važno je napomenuti da nisu svi kultivari podložni dekaptiranju i ova mjera kod nekih može izazvati bujni rast bočnih izbojaka odnosno zaperaka, koji se moraju uklanjati pinciranjem.

Pinciranje - zakidanje zaperaka biljaka

Ljudi često miješaju pojmove pinciranja i dekaptiranja, a razlika je u tome što je pinciranje otkidanje zaperaka, a dekaptiranje vrhova. Naime, pinciranjem se odstranjuju postrani izboji odnosno zaperci dužine od 5 do 10 cm. Ono se sprovodi redovno, jednom sedmično za vrijeme intenzivnog rasta biljke, a nikako nije dozvoljeno da zaperak preraste i preuzme centralni položaj.

Ono što se nalazi u tzv. pazušcu lista trebamo otkinuti

Pinciranje ima uticaj na dalji razvoj plodova i cijele biljke. Zakidanje mlađih zaperaka obavlja se ručno, ali ako je zaperak stariji, odnosno deblji, kako se ne bi oštetila glavna stabljika, treba ga rezati makazama ili nožem.

Primjer oblikovanja paradajza pinciranjem i dekaptiranjem

Tipični usjev koja se mora oblikovati je paradajz kako se ne bi razvio u nepregledni grm sitnih plodova kojega često napadaju biljne bolesti.

Kod oblikovanja najbolje je ostaviti dvije osnovne grane na kojima će se pojavljivati cvjetovi, a kasnije i plodovi. Zaperke prepoznajemo tako što se oni nalaze između listova i glavne grane koja raste u visinu, a ono što se nalazi u tzv. pazušcu lista trebamo otkinuti.

Pinciranje krastavaca ubrzat će berbu i do 20 dana

Nakon toga treba ukloniti i donje listove kako bi biljci osigurali bolju cirkulaciju zraka u donjem dijelu gdje se najčešće pojavljuju bolesti poput plamenjače.

Na kraju, kada biljka dosegne određenu visinu treba odrezati, odnosno dekaptirati njen vrh i tako zaustaviti rast biljke, a energiju preusmjeriti u rast plodova.

Osim paradajza, pincirati se mogu i paprike, patlidžani, tikvice, lubenice, dinje, krastavci itd.


Tagovi

Dekaptiranje Pinciranje Zakidanje vrhova Zakidanje zaperaka Proizvodnja povrća


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.