Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršna trulež
  • 24.07.2022. 07:30

Kako spriječiti vršnu trulež plodova paprike i paradajza?

Mnogo faktora doprinosi razvoju fleka na plodovima. Zašto nastaju i kako možemo pomoći biljkama?

Foto: Maja Celing Celić
  • 13.100
  • 1.101
  • 0

Na vrhovima plodova paprike i paradajza pojavljuju se fleke, točnije, vršna trulež plodova, koje su rezultat fiziološkog poremećaja. Dakle, ne izazivaju ih Sunce, gljivice ili drugi patogeni.

Ono što je nama vidljivo su smeđe, sive ili crne fleke koje nastaju kao nemogućnost biljke da ishrani plod i formira površinski sloj.

Razlozi nastanka

Do nastanka može doći zbog mnogobrojnih faktora. Suša i dug period visokih temperatura, koji se sada dešavaju, mogu izazvati ovu, ali i pojavu ožegotina od Sunca. Radi se o veoma sličnim oštećenjima ploda, a koje povrćari često zamjene. Pritom se ožegotine mogu javiti na svim dijelovima, dok se vršna trulež javlja isključivo na vrhu ploda i fleke su tamnije. Na otvorenom polju ožegotine se teže sprečavaju. Lakše je zaštititi usjev u plastenicima postavljanjem mreža za sjenčenje.

No, da se vratimo na vršnu trulež. Na nju, u kombinaciji sa sušom i visokim temperaturama, najčešće djeluju neredovno i zalijevanje hladnom vodom. Održavanjem optimalne vlažnosti zemljišta spriječićemo stres od naglih promjena u snabdijevanju vodom.

Vršna trulež paradajza (Foto: Depositphotos/MilaUsmanova)

Upotreba hladne vode za zalijevanje može biti okidač za pojavu oštećenja. Zato zalijevanje treba obaviti tokom jutra kada su biljka i zemljište hladniji, a samim tim i šok od hladne vode je manji.

Zalijevanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

Također, kisela pH reakcija djeluje na dostupnost biljnih hraniva. U kiseloj sredini kalcij postaje nedostupan biljkama i pored toga što ga u zemljištu ima dovoljno, a bitan je u formiranju normalnog ploda.

Neizbalansirana biljna hraniva i pogrešna primjena đubriva su još jedan faktor. Prihranu obaviti na osnovu analize zemljišta.

Kako se boriti s vršnom truleži?

Najbolje je uraditi sve kako da do pojave uopšte ne dođe. Brojne su preventivne mjere kojima možemo djelovati. Uzgajajte sorte koje su otporne na vodeni stres. Ako je zemljište kiselo, povećajte vrijednost njegove pH reakcije dodavanjem krečnjaka ili rastvora ljuski jaja.

Ljuske jaja - pomoć paradajzu, paprici i patlidžanu

Biljke je potrebno ravnomjerno zalijevati vodom koja nije hladna. Količine vode trebaju biti prilagođene. Možemo svake dvije godine testirati pH reakciju zemljišta barem priručnim sredstvima. Tako ćemo znati koju vrstu đubriva trebamo dodati. Potrebno je povećati sadržaj organskih materija u zemljištu, a površina se može malčirati što će doprinijeti čuvanju vlage.

Važna je redovno uklanjati zaperke i višak listova. U uslovima visoke temperature biće neophodno više vode koja prolazi kroz listove i gubi se isparavanjem. To znači da će u plodove stići manja količina kalcija što je više lisne mase.

Ovaj zaperak je trebalo ranije otkinuti (Foto: Depositphotos/Kingan77)

Treba uraditi folijarno tretiranje listova kalcij hloridom u količini od 10 do 30 g na 10 l vode ili kalcij nitratom u količini od 13 do 15 g na 10 l vode. Tretiranja se izvode ujutro ili uveče.

U sprečavanju pojave i liječenju pomoći će i rastvor mlijeka koji primjenjujemo u zaštiti od plamenjače. Potrebno je 1 litar mlijeka i 9 litara vode, a izvode se dva do tri tretiranja u razmaku od jedne sedmice.

Tretiranje možemo obaviti rastvorom pepela. U 10 l vode rastvorimo tri čaše (od 200 ml) drvenog pepela, dobro promiješamo i ostavimo dva dana. Poslije toga rastvor procijedimo i primjenjujemo na biljke. 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Vršna trulež Paradajz Paprika Trulež ploda Nedostatak kalcija Fleke na pradajzu Fleke na paprici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.