Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalijevanje ljeti
  • 01.07.2022. 07:30

Zalijevanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

Količina vode i učestalost zalijevanja zavise od vrste povrća, faze u kojoj se nalaze, sadržaja vlage u zemljištu i njegovog kvaliteta i drugih faktora

Foto: Depositphotos/Akisel
  • 6.050
  • 306
  • 0

Suša, visoke temperature i nedostatak vlage u zemljištu uzimaju danak. Manjak vode ima ogroman uticaj na rast, razvoj i prinos povrća. Svaka povrtlarska kultura ima svoje zahtjeve prema količini vode.

Negativne posljedice suše su zakržljale biljke, slab imunitet, opadanje cvjetova i plodova, naglo sazrijevanje plodova koji nisu dostigli puni razvoj, slab kvalitet plodova koji će biti podložni brzom propadanju.

Razne metode navodnjavanja

Primjenjuju se razne metode navodnjavanja: brazdom, sistemom kap po kap, upotrebom prskalica ili u malim baštama jednostavnim zalijevanjem.

Navodnjavanje brazdama spada u najstarije metode borbe protiv suše. Plavi se prostor između zemljišnih uzvišenja. Ova metoda se i danas primjenjuje kod paprike, paradajza, mahuna i dr. Mana joj je potrošnja velike količine vode i širenje biljnih bolesti. Sistem kap po kap štedi vodu, a osim funkcije navodnjavanja ima i mogućnost primjene đubriva koja su rastvorljiva u vodi.

Primjena prskalica je efikasna, ali ima i dosta mana. Od kapi na površini listova nastaju ožegotine, a suvišna vlaga na površini biljaka je okidač za pojavu biljnih bolesti na listovima i plodovima.

Previše vlage na listu može uzrokovati probleme (Foto: Bigstockphoto/Denfotoblog)

Količina vode i učestalost zalijevanja zavise od vrste povrća, faze u kojoj se nalaze, sadržaja vlage u zemljištu i njegovog kvaliteta i drugih faktora. Najviše su pogođene mlade biljke koje nemaju razvijen korijenov sistem i one koje formiraju plitak korijen. Porozna i pjeskovita zemljišta brzo gube vodu i javlja se potreba za čestim zalijevanjem. Glinovita i ilovasta uslijed nedostatka vlage se steže i puca. Tako vreli vazduh dospijeva duboko u zemljište što izaziva još intenzivnije isušivanje i oštećenje korijena.

Kada i kako zalijevati?

Od izuzetne važnosti je vrijeme zalijevanja. Treba izbjegavati najtoplije dijelove dana i zalijevanje obavljati rano ujutro ili uveče kad sunce zalazi.

Voda za zalijevanje ne smije biti vrela, pregrijana. Ako stoji cijeli dan na suncu, prije zalijevanja ju razblažite s hladnom. Također ne treba ni previše hladna, direkt iz bunara.

Suviše topla voda će dodatno "skuhati" biljke, a od hladne vode mogu doživjeti temperaturni stres i odbaciti cvjetove i plodove ili uvenuti. Usjev je potrebno zaštiti od vrelog vjetra koji je ključan u dehidraciji.

Zahtjevi povrća

Svaka vrsta ima svoje kritične faze kada je osjetljiva na nedostatak vode. Zajedničko je da su sve mlade biljke osjetljive. Paradajz, paprika, krastavci, tikvice, mahune su najosjetljiviji u vrijeme cvjetanja i formiranja plodova.

Krastavcima i tikvicama nemojte močiti list (Foto: Depositphotos/Photozirka)

Korjenaste vrste imaju umjeren zahtjev za vlagom u zemljištu, a zahtjevi se povećavaju kad korijenje počinje da uvećava svoju masu.

Paradajz je kultura koja treba velike količine vode, a najbolje ga zalijevati rano ujutro. U ekstremnim uslovima suše zalijevanje se može dopuniti zalijevanjem tokom večeri. U plasteniku se prije zalijevanja preporučuje prozračivanje, jer pri visokoj temperaturi i vlažnosti dolazi do sljepljivanja polena i slabog oprašivanja.

Veoma je važno da voda ne smije biti hladna, a njezina optimalna temperatura se kreće od 18 do 20ºC.

Količina neophodne vlage u zemljištu varira i zavisi od razvojne faze u kojoj se biljka nalazi. Tako najviše vode paradajz treba u fazi rasta ploda.

Oprezno sa zalijevanjem paradajza u plasteniku (Foto: Depositphotos/jramosmi@gmail.com)

Paprika ima plitak korijen i za nju je optimalno da uvijek ima vlage na dubini do 15 cm. Temperatura vode je nešto viša nego kada je paradajz u pitanju i kreće se oko 25ºC. Zalijevanje hladnom vodom odlaže početak cvjetanja i plodonošenja.

U fazi cvjetanja i plodonošenja krastavci se zalijevaju u večernjim satima, a temperatura vode se kreće oko 25ºC. Idealno je koristiti sistem kap po kap. Kada to nije slučaj, zalijeva se blagim pritiskom kako se ne bi oštetio korijen.


Tagovi

Zalijevanje povrća Zalijevanje paradajza Zalijevanje paprike Krastavci Kap po kap


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]