• Ljuske jaja
  • 08.05.2019. 07:30

Ljuske jaja - pomoć paradajzu, paprici i patlidžanu

U nedostatku ovog minerla, dolazi do fiziološke promjene na plodu koju poznajemo pod nazivom vršna trulež ploda. Prvi simptom ove bolesti je smeđa fleka na dnu ploda koja se širi u koncentričnim prstenovima.

Foto: Pixabay/Angali
  • 5.000
  • 479
  • 0

Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje - stihovi su koje svi pamtimo iz djetinjstva. Osobno ih se pridržavam, a već mjesecima sakupljam ljuske jaja kako bi ih iskoristila u bašči. Posebno u vrijeme sadnje rasada

Maj je mjesec sadnje rasada - smanjimo stres presađivanja

Naime, povrće kojima je kalcij neophodan u rastu i razvoju su paradajz, paprika i patlidžan. U nedostatku ovog minerla, dolazi do fiziološke promjene na plodu koju poznajemo pod nazivom vršna trulež ploda. Prvi simptom ove bolesti je smeđa fleka na dnu ploda koja se širi u koncentričnim prstenovima. 

Kako biste u startu osigurali kalcij ovom povrću, dodajte ljuske jaja prilikom sadnje. Prije toga ih smrvite ili sameljite u prah (pomoću avana ili električnog mlinca za kavu). Ljuske jaja trebaju biti suhe kako bi se lakše smrvile. Prilikom sadnje, u rupu dodajte manju šaku samljevenih ljusaka i humusnu zemlju ili glistinac. Kasnije ih možete prihraniti prahom kojega ćete staviti uz biljku i zaliti vodom. 

Ljuske od jaja - pomoć biljkama kod manjka kalcija

Poslužit će i kao đubrivo ukoliko ih sameljete i pomiješate s vodom. No, trebat će im barem mjesec dana da se razgrade, ali će vam poslužiti tijekom sezone za prihranu biljaka. Ako u ovu mješavinu dodate i talog kave koji je bogat dušikom, dobit ćete odličnu prihranu. 

Ljuske jaja možete koristiti i kao zaštitu od puževa, no tada ne smiju biti smvrljene nego ih istucajte i postavite oko biljaka u debljem sloju kako bi spriječili puževe da dođu do njih. 

Kako se riješiti puževa u povrtnjaku?

U slučaju da ne znate što biste s ljuskama, a imate ih puno, bolje ih je staviti u kompost nego baciti. Također, mogu se koristiti i kao malč za oko biljaka, ali u tom slučaju biste ih trebali imati zaista jako puno. 

Osim u povrćarstvu, ljuske jaja možete koristiti i u ishrani koka nosilja osiguravajući im kalcij koji je neophodan za formiranje kostiju i ljuski jajeta. Sterilizirane u pećnici na 180°C u 20 minuta, i usitnjene ljuske jajeta dodajte u hranu pticama. Poslužit će i u slučaju da vaš pas ima česte proljeve. Tada mu samljevenu ljusku jajeta umiješajte u hranu.  

Napomena: Ako skupljate ljuske, nakon što ste razbili jaje, operite ljusku jer bi vam se nakon nekog vremena skupljene ljuske mogle usmrditi. 


Tagovi

Ljuske jaja Vršna trulež ploda Izvor kalcija Đubrivo Zaštita od puževa Sadnja rasada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voćarska je industrija pred velikim izazovima. Nedostatak valjanih lokaliteta, klimatske promjene, neprimjeren sadni materijal, nedovoljno znanja, samo su neki od problema s kojima se susreću današnji voćari. Puno smo ovih tema "pretresli"... Više [+]