Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuske od jaja
  • 02.08.2016. 12:00

Ljuske od jaja - pomoć biljkama kod manjka kalcija

Ljuske od jaja mogu poslužiti kao dobra prva pomoć biljkama, a prednost je višestruka!

Foto: zlikovec/Bigstockphoto
  • 4.610
  • 134
  • 0

Svakodnevno bacamo u otpad nešto što može biti vrlo dragocjeno i hraniti naše biljke, a tako je i sa ljuskama od jaja koje mogu pomoći kao izvrstan izvor kalcijuma za vaše povtlarke. Nedostatak kalcijuma se može najlakše uočiti na plodu paprika i paradajza, a javlja se i na patlidžanu.

Fiziološka promjena uslijed nedostatka kalcijuma kod paradajza ili paprika se zove vršna trulež ploda, a primjećuje se isprva kao tamna fleka na dnu ploda, a kasnije kao tamni koncentrični prstenovi. O tome koje se najčešće promjene javljaju na paradajzu sam već pisala u tekstu Nije sve bolest, nekad rajčici samo nedostaje vode

Vršna trulež dakle nije nikakva bolest, vaše biljke nije napao nikakav parazit, pa bar tu možete da odahnete, ali se problem treba rješavati ukoliko želite da vam svi plodovi ne stradaju. Ova promjena nastala kao nedovoljna količina kalcijuma u biljci ne znači da ovog minerala nema dovoljno u zemljištu. Obično je ovom problem uzrok nemogućnost biljke da apsorbuje kalcijum iz zemljišta uslijed neodgovarajućeg vodnog režima, što se najčešće događa u periodima suše ili velike količine padavina.

Prirodan način ishrane biljaka

Ljuske od jaja mogu poslužiti kao dobra prva pomoć da pomognete biljkama u ovoj situaciji, a prednost je višestruka. Jaja koristimo u ishrani i ostaci, odnosno ljuske su uvijek dostupne. Organskog su porijekla ukoliko želite da vaše biljke imaju što prirodniji način prehrane. Ne košta vas ništa, jer ste ih svakako namjeravali odbaciti sa ostalim otpadom, što znači da nema potreba za kupovinom posebnih preparata.

Ljuskama od jaja treba malo više vremena za razgradnju da bi ih korjenov sistem biljke uopšte mogao apsorbovati kalcijum na ovaj način, zbog toga ih je, za ovu upotrebu, odnosno kad uočite promjenu, potrebno smrviti/samljeti u prah i dodati biljkama. Ono što ja radim, jeste da ih skupljam tokom čitave godine, sušim, meljem u prah i prilikom sadnje paradajza i paprika dodajem na mjesto u koje stavljam sadnicu, količine manje šake, zajedno s kompostom. Kasnije, po potrebi, ukoliko uočim da se javlja vršna trulež, dodajem prah pogođenoj biljci i zalijem.

Ono što treba da znate jeste da se plodovi koje je pogodila vršna trulež ne mogu oporaviti tako da njih poberite čim primjetite promjenu i slobodno konzumirajte ukoliko su zreli, a oštećen dio ploda odstranite.

Ukoliko želite da ljuske od jaja skupljate u toku čitave godine, dajem vam nekoliko savjeta. Cilj je da se ljuske što prije osuše kako bi ih mogli dalje skladištiti. S obzirom da ja sav organski otpad iz kuhinje odvajam u posebnu posudu, ljuske od jaja izdvajam na tacnu i sušim na balkonu. U toku ljeta, ljuske se dosta brže suše, dovoljan je i jedan dan, dok to zimi traje malo duže, ukoliko ih sušite vani.

Prahom od ljuski posipajte zemlju

Sasušene ljuske smrvim rukama i stavim u kesu ili teglu i punim. Kada se prikupi određena količina sasušenih ljuski, sameljem ih dok se ne pretvore u prah. Za ovo možete koristiti bilo kakvu spravu koja vam omogućava da ljuske brže pretvorite u prah, a ja koristim električni mlin za kafu. Samljevene ljuske, odnosno prah stavljam u teglu i koristim kad je potrebno. Vi možete koristiti neke druge načine sušenja, skladištenja i mljevenja, oni koji vama više odgovaraju i kako smatrate da vam je lakše.

Ono što možete uraditi za sezonu koja dolazi, jeste da u jesen, na mjesto na koje ste mislili saditi paradajz, pospete prah pripremljen od ljuski od jaja. Neko stavlja i čitave ljuske ili samo grubo izmrvljene rukom, ali koliko sam mogla primjetiti, ljuskama od jaja treba mnogo više za razgradnju, pa nisam sigurna da li će se uspjeti u zemlji razgraditi do naredne sezone, te je opcija s prahom sigurnija.

Opciju koju možete isprobati je i zalijevanje biljaka vodom u kojoj su nekoliko dana odstojale ljuske od jaja. Ovu metodu nisam koristila, ali možete probati različite metode na više biljaka i sami zaključiti koja se vama pokazala boljom.

Foto: zlikovec/Bigstockphoto


Tagovi

Ljude od jaja Kalcij Nedostatak minerala Povrće


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtlarskoj proizvodnji.