Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni paradajz
  • 27.07.2022. 07:30

Zašto paradajz ne dozrijeva? Previše zalijevanja, sunca, azota?

Ponekad zrenje plodova paradajza predugo traje. Razlozi mogu biti brojni. Kako možemo pomoći biljkama?

Zašto paradajz ne dozrijeva? Previše zalijevanja, sunca, azota?
Foto: Depositphotos/blackboard1965G
  • 5.360
  • 228
  • 0

Uživati u svježem i zrelom paradajzu direktno iz bašte je postalo privilegija. Međutim, uzgajivači znaju da doći do zrelih plodova nije lako i ponekad je frustrirajuće.

Ova povrtnica ima svoje zahtjeve, potrebno ju je štiti od biljnih bolesti i štetočina, zalijevati, prihranjivati, ali ni to ponekad nije dovoljno.

Hiroviti paradajz

Potrebno je znati o kakvoj sorti ili hibridu se radi. Razlika između ranih i kasnih sorti kada je u pitanju zrenje može biti veća od mjesec dana. Obično do berbe prođe 90 do 110 dana.

Ponekad se dešava da plodovi predugo ostaju zeleni i nikako da promijene boju. Razlog ovoj pojavi može biti neadekvatna prihrana i loša zalivna norma. Često se u želji da imamo nabolje biljke i najveće plodove pretjera s količinom đubriva koja se primjenjuje, posebno s azotnim. Zbog tog je neophodna balansirana prihrana. U drugom dijelu vegetacije smanjuje se količina azota, a povećava kalija. Najbolje je biljke prihranjivati samo dva do tri put tokom vegetacijske sezone.

Drugi razlog je previše zalijevanja. U želji da učine najbolje, baštovani pretjeraju s količinom vode. Istina je da paradajz troši velike količine vode, ali će biljkama dobro doći da ju smanjimo.

Zalijevanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

U nekim slučajevima treba dozvoliti i blago isušivanje zemlje i nestašicu vlage prije sljedećeg zalijevanja. Biljka će doživjeti mali stres, a to može biti okidač za dozrijevanje plodova.

Nikako dočekati ukusne plodove (Foto: Depositphotos/Elena@Mas)

Postavite mrežu

Osunčanost lokacije je treći razlog koji može dovesti do odloženog zrenja. Previše Sunca je negativno u ovom slučaju. Potrebno je postaviti mrežu za zasjenjivanje koja će smanjiti osvijetljenost.

Temperatura i vremenske prilike mogu doprinijeti dugom čekanju. Optimalna temperatura za dozrijevanje je između 20 i 25ºC. Kada temperatura pređe iznad 29ºC proces dozrijevanja je veoma usporen. Što je duži period visokih temperatura, veća je vjerovatnoća pojave sporog zrenja, ali i da će plodovi biti kiseliji jer se procesi u njima ne odvijaju kako bi trebalo.

Kako spriječiti vršnu trulež plodova paprike i paradajza?

Ne treba zaboraviti važnost redovnog zakidanja zaperka i pinciranje, uklanjanje vrha biljke, sredinom avgusta. Previše zelene mase uzrokuje veliki broj sitnih plodova, a lišće odvlači hraniva. Biljka kojoj nismo otkinuli vrh nastavlja da raste, formira novu lisnu masu, cvjetove i plodove, što usporava dozrijevanje na donjim etažama tokom kasnog ljeta.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Plodovi pradajza Zrenje paradajza Zeleni pardajz Zašto Zalijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.