Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine povrća
  • 03.06.2019. 09:00

Zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti

Gajene biljke možete da zaštitite i na potpuno prirodan način, tako što ćete pripremiti preparate od sastojaka koje imate na svom gazdinstvu. Najčešće su u upotrebi razni biljni čajevi.

Foto: Danijela Plavšić
  • 2.097
  • 152
  • 0

Hemijski preparati koji se koriste kao zaštitna sredstva u biljnoj proizvodnji, kontaktnog su tipa što znači da ova sredstva dJeluju samo u momentu kada se sa njima prskaju biljke. Nisu baš jeftini niti su lako dostupni poljoprivrednicima. 

Sve su češće u upotrebi sredstva koja se mogu napraviti na bazi koprive, humusa ili drugog ljekovitog bilja. Jedan od tzv. zdravijih verzija preparata je i plavi kamen odnosno bakarni kreč. 

Za preparate iskoristite ono što već imate na gazdinstvu

Gajene biljke možete da zaštitite i na potpuno prirodan način, tako što ćete pripremiti preparate od sastojaka koje imate na svom gazdinstvu. Najčešće su u upotrebi razni biljni čajevi ili tzv. odvari. Prave se tako što se biljka, koja se koristi za tu namjenu, prelije vrelom vodom i tako natopljena stoji par sati, a zatim se procijedi i koristi za suzbijanje bolesti i štetočina. 

Bijeli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i oboljenja

Usjevi se tretiraju ovako pripremljenim preparatom na svakih sedam do deset dana, a da li će biti potreban blaži ili koncentrovaniji rastvor, zavisi od faze razvoja tretirane biljke, kao i od intenziteta napada patogena. 

Protiv plamenjače uvijek tretirati poslije kiše

Plamenjaču na paradajzu može da spriječi preventivno prskanje sa rastvorom za čiju pripremu je potrebno pola kilograma ljuski od crnog luka. One se potope u 10 litara vode, ova smjesa zatim se ostavi da odstoji 10 dana. Nakon ovog vremena, može da se ocijeni da li se smjesa pjeni ili ne, kada prestane da se pjeni, razrrijediti u omjeru 1:10 i sa njom prskati jednom sedmično paradajz i tikvice.

Plamenjača paradajza: Kako spriječiti, liječiti i izliječiti

Biljke prskati uvijek poslije kiše, nikako prije jer nakon kiše stvaraju se uslovi za razvoj ove bolesti. Ako se biljke tretiraju poslije kiše, ona će sve isprati. Poslije padavina, od intenziteta sunčevog zračenja, zemljište se isparava i eto pogodnih uslova za plamenjaču.

Bojama protiv štetočina

I boje dosta utiču na suzbijanje nekih insekata i štetočina. Bijela boja npr. utiče na biljne vaši i zbog toga se kreči plastenik, da bi se smanjila refleksija svijetlosti. Žuta boja privlači vaši, bijele muhe i tripse. Otjerajte ove štetočine tako što ćete u baštu staviti žutu posudu sa vodom i deterdžentom jer će to privući mnoge biljne vaši, grinje tripse itd. Isto tako može se staviti i plava posuda u polje jer i plava boja privlači neke štetočine.

Lisne uši kontrolirajte pomoću biljaka, insekata i ptica

Soda bikarbona efikasna je u sprječavanju patogena, a ako se doda malo suncokretovog ulja, povećava se djelotvornost ove smjese. Priprema se tako što se u pet litara prokuhane ohlađene vode, doda dvije do tri supene kašike sode i isto tako i suncokretovog ulja i dobro izmješa. Primjenjuje se isključivo preventivno i prska se čitava biljka. Umjesto suncokretovog, može da se koristi i ulje od soje. Ono je efikasno u suzbijanju uzročnika pepelnice

Povrće voli kopar

Da je dovoljno posaditi korisne biljke u zasad povrća, kako bi se efikasno oterale štetočine, dokazuju naučni ogledi koji su rađeni na parcelama od jednog hektara, pod nadzorom stručnjaka iz oblasti organske proizvodnje. U uslovima kontrolisanog uzgoja krompira, oko ove biljke posijan je komorač, a u samom zasadu posađen je buhač, rezultati su bili odlični, odnosno, bez prisustva krompirove zlatice. 

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u bašči

Bosiljak je takođe dobar u borbi protiv zlatice. Ili kombinacija krompira i plavog patlidžana u zasadu. Kod ovakve sadnje, zlatica će prvo napadati patlidžan. Dobra ideja je i zasaditi hren oko krompira, a zatim se biljke krompira prskaju rastvorom od bosiljka. Kao zamjena za hren, može se koristiti i čaj od koprive. 

Kako neven pomaže u borbi protiv štetočina paradajza

Neven mnoge životinje ne podnose tako da se može po bašti posaditi i nekoliko strukova ovog ljekovitog cvijeta. 

Kompletna biljka kopra sadrži sve esencijalne minerale, kalcijum, kalijum, sumpor i druge korisne elemente tako da i od nje može da se napravi koristan rastvor. Za preparat dovoljno je u pet litara vode staviti jednu punu kašiku (ne mora da bude do vrha) kopra i 2,5 kašike nekog biljnog ulja, može da posluži bilo koje. 


Tagovi

Štetočine povrća Biljni čajevi Štetočine Oboljenja Plamenjača pradajza Pepelnica Tretiranje Bolesti na povrću Alternativa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.