Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača paradajza
  • 23.04.2019. 09:00

Plamenjača paradajza: Kako spriječiti, liječiti i izliječiti

Plamenjača paradajza je oboljenje zelenih dijelova biljaka koje je jedno od najčešćih sa kojim se susreću proizvođači. Sprječavanje nastanka i širenja oboljenja provodi se preduziumajući cjelokupan set preventivnih radnji a vrlo često i interventnim djelovanjem.

Foto: Depositphotos/Alinsssa
  • 20.044
  • 327
  • 0

Plamenjača paradajza jedna je od najraširenijih i najučestalijih oboljenja paradajza. Uzrokuje je pseudogljivica Phytophthora infestans koja se u povoljnim uslovima vrlo brzo razvija i napada sve dijelove nezaštićene biljke. Na svim dijelovima biljke može da se pojavi u svim periodima vegetacije. Da bi spriječili nastanak i razvoj ove gljivice na zelenoj masi biljke, potrebno je preuzeti nekoliko preventivnih koraka, a vrlo često u nepovoljnim uslovima i djelovati interventno.

Simptomatologija nastanka bolesti

Pseudogljivica Phytophthora infestans štetu nanosi na svim dijelovima biljaka. Izrazito vlažno vijeme i prosječno nešto hladnije temperature idealne su za nastanak i kasniju sporulaciju i širenje biolesti. Prvi simptomi oboljenja javljaju se kada se biljke gaje u rasponu temperatura 18-21 stepen i visokoj relativnoj vlažnosti zraka od 60-90%.  

Kako se nositi sa plamenjačom paradajza i krompira?

Prvi simptomi nastanka bolesti vezani su za pojavu svijetlozelenih ili bijeličastih pjega na listovima biljaka, najprije na vrhovima listova. Nakon određenog perioda i nepovoljnih klimatksih uslova pjege se prošire na cjelokupnu lisnu masu i osuše je. Na stabljici se javlja u obliku eliptičnih pjega koje iz početnog svijetlog stanja prelaze u tamniju boju. Javljaju se prstenasto što omogućava blokiranje protoka hranljivih elemenata i krajnje sušenje biljaka. Plodovi bivaju zahvaćeni tamnim pjegama koje dovode do truljenja i propadanja i ploda i biljke.

Preventivni načini suzbijanja plamenjače

Budući da plamenjača paradajza nastaje u uslovima kada je biljka duži vremenski period izložena nepovoljnim klimatskim uslovima, potrebno je provesti mnoštvo preventivnih koraka kako bi se spriječio njen nastanak i širenje. Najprije potrebno je proizvodnju započeti sa mladim fitosanitarni ispravnim biljakama, čime će se smanjiti mogućnost pojave ove bolesti. Smanjenju nastanka plamenjače pogodovat će i zasnivanje proizvodnje na ocjeditim terenima i na zemljištu koje nije prezasićeno vodom. Također, potrebno je poštivati i pravila plodoreda kultura. Nadalje, vrlo važno je odrediti i poštivati adekvatan sklop biljaka čime će se omogućiti veća provjetrenost međusadnog prostora što će u konačnici eliminisati suvišnu vlagu.

Ukoliko se biljke gaje u plasteničkim prostorima, važno je vršiti pravovremenu ventilaciju proizvodnog prostora. Pri tome, potrebno je prilikom ventilacije otvoriti sve otvore na palsteniku kako bi se prostor brže ventilirao i prozračio. Također, potrebno je redovno vršiti pinciranje biljaka i odstranjivati dijelove biljaka koji su u sjeni ili koji zasjenjuju ostaje biljke. Dodatno, potrebno je nakon svakog pinciranja i formiranja uzgojnog oblika odstranjene dijelove biljaka iznijeti iz plastenika i po mogućnosti zapaliti. Međuredni prostor potrebno je uvijek držati čistim i prozračnim.

Zašto je važno provjetravanje plastenika?

Prilikom manipulisanja sa biljkama obavezno obratiti pažnju na higijenske uslove. Pri tome potrebno je koristiti rukavice i dezinfikovan pribor. Za navodnjavanje biljaka koristiti higijenski i zdravstveno ispravnu vodu. Navodnjavanje obavljati u ranim jutarnjim satima, a nikako u kasnim večernjim satima. Po mogućnosti koristiti sisteme navodnjavanja "kap po kap" kako bi se izbjeglo dodatno kvašenje lisne mase i stabljike. 

Hemijska zaštita

Budući da je plamenjača paradajza gljivično oboljenje, protiv njenog nastanka i širenja koriste se fungicidi. Trenutno se na tržištu nalazi mnoštvo fungicida na bazi različitih aktivnih materija koje potpomažu sprječavanju nastanka plamenjače i suzbijaju njeno širenje. Pri tome vrlo je važno provjeriti da li su ta sredstva, odnosno aktivne djelotvorne materije na listi dozvoljenih sredstava u zemlji u kojoj se primjenjuju. 

Prilikom primjene hemijskih sredstava od izuzetne je važnosti koristiti zaštitnu opremu koja će zaštiti proizvođača od negativnog uticaja sredstva po njegovo zdravlje. Također, potrebno je poštivati i doze primjene sredstva kao i dane karence. Prilikom tretiranja biljaka obratit pažnju na vremenske uslove. Nije poželjno raditi tretiranje u najtoplijem dijelu dana kao ni onda kada je visoka relativna vlažnost zraka.


Tagovi

Plamenjača paradajza Phytophthora infestans Preventivni način Hemijska sredstva Uslovi Simptomi


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.