Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Plamenjača
 • 15.04.2016. 12:30

Kako se nositi sa plamenjačom paradajza i krompira?

Plamenjača paradajza, krompira i patlidžana je oboljenje koje se javlja svake godine i u potpunosti može uništiti usjev.

Foto: Jovana Vuković
 • 21.172
 • 2.064
 • 0

Plamenjača krompira i paradajza je najštetnije oboljenje krompira, paradajza i plavog patlidžana. Prouzrokovač ovog oboljenja je gljivica Phytophthora infestans.

Simptomi oboljenja javljaju se na svim djelovim biljke: stabljici, listu, plodu i na krtolama krompira. Biljke paradajza i patlidžana mogu biti zaražene već kao rasad. Na otvorenom simptomi se pojavljuju od maja do septembra, ali pošto je razvoj ove gljivice u zavisnosti od temperature i vlage, pojedinih godina, kada je nedovoljno padavina i sa izrazitom sušom, pojava bolesti može izostati.

Vodenaste pjege prvi su simptom

Prvi simptomi se javljaju na donjem lišću u vidu nepravilnih, vodenastih pjega. Ukoliko je vrijeme dovoljno vlažno pjege se brzo šire i zahvataju veću površinu lista. S naličja lista javlja se bjeličasta prevlaka na ivici pjege. Kada su uslovi za razvoj gljivice optimalni bolest se veoma brzo širi i zahvata cijelu biljku. Biljke postaju nekrotične, trule, karakterističnog su mirisa i imaju izgled kao da ih je neko prelio vrelom vodom.

Krtole krompira takođe mogu biti zaražene. Plamenjača se sa lista prenosi na krtole, ali i obratno. Infekcija krtola se ostvaruje kišom ili prilikom vađenja krtola. Na površini krtola uočavaju se tamne pjege koje su malo udubljene na površini. Zaražene krtole u skladištu trule, ako prežive postaju izvor zaraze za sljedeću godinu.

Na paradajzu simptomi se javljaju na listu, stablu, granama, zelenim i zrelim plodovima. Simptomi se ispoljavaju na isti način kao i na krompiru. Ukoliko je zaražena stabljika, biljni dijelovi iznad se suše. Na plodovima se javljaju tamnije pjege koje se postepeno povećavaju dok ne zahvate cijeli plod. Na njima se, u optimalnim uslovima, može javiti micelijska bijela prevlaka.

Kako zaštititi usjev od plamenjače?

Gljivica prezimljava u formi micelije na zaraženim krtolama u skladištima, na krtolama zaostalim u polju.

Da bi se simptomi plamenjače pojavili treba da su ispunjeni uslovi:

 • da je povećana vlažnost, infekcija se najčešće ostvaruje nakon kiše,
 • da je oblačno
 • da rosa dugo ostaje na biljkama i
 • da je noćna temperatura 10-12ºC, a dnevna 20-22ºC.

Da bi zaštitili usjev od plamenjače, potrebno je učiniti sljedeće:

 • Za sadnju treba izabrati ocjedite parcele koje nisu u sjeni. Na ovaj način izbjećemo dugo zadržavanje rose na listovima.
 • Poštovati plodored. Najbolje je da biljke iz porodice Solanaceae (krompir, paradajz, patlidžan) dođu na isto mjesto tek nakon 4 do 5 godina.
 • Uništavati samonikle biljke krompira. U jesen uklanjati biljne ostatke, jer mogu biti izvor zaraze sljedeće godine.
 • Upotreba zdravog i dezinfikovanog sjemena i krtola.
 • Birati sorte koje su prirodno otpornije na ovu gljivicu.
 • Vršiti redovne preglede, najbolje u jutarnjim satima, dok je rosa, jer se tada simptomi najlakše uočavaju.
 • Kod sjetve i sadnje pridržavati se optimalnog razmaka. Na taj način će se biljke brže sušiti poslije kiše.
 • Malčirati tlo i đubriti biljke biljnim gnojivima - kopriva, preslica, maslačak.
 • Preventivno biljke se poslije svake kiše mogu tretirati raznim pripravcima ili u razmacima 7 do 15 dana.

Preventivni pripravci

Pripravak od mlijeka

1l mlijeka se razrijedi sa 10l vode. Ovako pripremljen preparat se mora odmah upotrijebiti. Ukoliko se koristi pasterizovano mlijeko količina vode se može smanjiti do najmanje 5l. Umjesto mlijeka može se koristiti jogurt ili kefir. 1l jogurta se razrijedi sa 10l vode. Može se koristiti i surutka.

Preparat od sode bikarbone

U 2l vode dodati 2 kašike sode bikarbone, nekoliko kapi biljnog ulja i nekoliko kapi tečnog deterdženta.

Preparat od luka

500g lukovine potopiti u 10l vode i ostaviti oko 10 dana da fermentiše. Dužina fermentacije zavisi od temperature. Nakon što se prestane javljati pjena, procijediti taj rastvor i razrijediti sa vodom u omjeru 1:10. Mogu se pripremati i razni drugi preparati kao npr. cimet rastvoren u vodi. Saditi biljke koje su dobri susjedi paradajzu i krompiru i koji ih štite kao što su: bosiljak, hren, kadifica.

Foto: Jovana Vuković


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Paradajz Krompir Plamenjača paradajza Plamenjača krompira Simptomi plamenjače Zaštita usjeva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.