Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti povrća
  • 13.05.2023. 07:30

Zaštita povrća od bolesti u 7 koraka

Bolesti povrća mogu umanjiti urod, ali i potpuno uništiti usjev. Kako spriječiti pojavu bolesti? Evo sedam savjeta za preventivnu zaštitu

Foto: Lucija Bencaric
  • 6.989
  • 383
  • 0

Kada su u pitanju bolesti povrća koje uzgajamo bolje je spriječiti njihovu pojavu. Infekcije su rezultat djelovanja raznih faktora koji izazivaju stres biljaka i smanjuju otpornost, odnosno imunitet. Niske temperature, njena kolebanja, nedostatak ili višak vode, napad štetočina samo su neki od faktora koji doprinose njihovoj pojavi, a na koje nemamo direktan uticaj.

Preventivno možemo djelovati izborom odgovarajuće vrste, sorte ili hibrida povrća, izborom lokacije, primjenom agrotehničkih mjera.

Evo sedam savjeta kako smanjiti mogućnost da se bolest uopće pojavi. 

  1. Prvi korak je poštovati plodored i ne saditi vrste iz iste porodice na istu gredicu ili parcelu. Rotirajte uslove svake godine. Uzastopnim uzgajanjem jedne povrtne vrste ili pripadnika iste porodice na istoj površini dolazi do nagomilavanja prouzrokovača biljnih bolesti, štetočina, jednostranog iskorištavanja hranjivih jedinjenja ili minerala.
  2. Za sjetvu birajte otporne vrste, sorte ili hibride. Koristiti sjeme najboljeg kvaliteta i klijavosti. Ako nije dezinfikovano, uradite to sami.
  3. Uklanjajte prošlogodišnje biljne ostake, kao i dijelove biljke koje tokom vegetacije otkinete (zaperke, listove, grane, oštećene plodove). Svi ostaci mogu poslužiti kao izvor bolesti i privući štetočine. Održavajte higijenu bašte, parcele, plastenika, oruđa i alata. Kada sakupljate sjeme sa povrtnica i drugih vrsta iz svoje bašte, birajte da su to zdrave biljke.
  4. Neophodna je optimalna gustina sadnje ili sjetve. Pregust usjev je podložan napadu štetočina, zaostaje u rastu i razvoju, često postaje meta raznih infekcija.
  5. Sjetvu i sadnju obavite pravovremeno, jer sjetva i sadnja koja je suviše rana, dok je zemljište hladno, dovodi biljke i sjeme u fazu stresa i često propadaju, imaju slabiji imunitet.
  6. Obratite pažnju na pH reakciju zemljišta, potrebu biljaka za vodom i hranivima. Ni u čemu ne treba pretjerivati. Suvišne količine hraniva će negativno djelovati.
  7. Redovno uništavajte korove, okopavajte ili malčirajte usjeve i obavljajte preglede. Uklanjajte biljke ili njihove dijelove na kojima primijetite simptome. Kod paradajza se otkidaju donji listovi koji su u kontaktu sa zemljom, jer oni prvi obolijevaju od plamenjače.

Tagovi

Biljne bolesti Bolesti povrća Bolest povrća Zaštita povrća Prevencija od bolesti Uzgoj povrća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer