Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 01.05.2023. 07:30

Zašto i kada okopavati povrće?

Često ovu agrotehničku mjeru nazivaju suhim zalijevanjem. Osnovni ciljevi su da spriječi rast korova, prorahli zemlju i obogati kiseonikom, razbije pokoricu

Foto: Depositphotos/tumsasedgars
  • 507
  • 51
  • 0

Možete biti za ili protiv okopavanja, što ovisi o tome koji ćete sistem uzgajanja biljaka praktikovati u svojoj bašti. U ovom tekstu ćemo govoriti o prednostima ove obavezne mjere u klasičnom baštovanstvu. Njome uklanjamo korovske biljke, rahlimo zemljište, poboljšavamo njegovu strukturu, sprečava se širenje štetočina i biljnih bolesti, povećava prinos.

Često ovu agrotehničku mjeru nazivaju suhim zalijevanjem. Osnovni ciljevi su da spriječi rast korova, prorahli zemlju i obogati kiseonikom, razbije pokoricu. U slučaju da se kombinuje s nagrtanjem, zamjenjuje dva obilna zalijevanja.

Na koje povrće se nagrće zemlja?

Poboljšava se aeracija, što je posebno poželjno na zbijenom i teškom i zemljištu na kome je formirana pokorica poslije obilnih padavina. U suprotnom korijen pati zbog nedostatka kiseonika, slabi razmjena gasova. Biljke dobivaju blijedu boju i uvenu. Zato se okopavanjem razbija pokorica, veliko busenje ili kamenje čime se poboljšava struktura.

Termin i dubina se prilagođavaju biljkama

Obavlja se 10 do 15 dana poslije sjetve ili sadnje povrća, odnosno kada biljke niknu ili se ukorijene. U zavisnosti od potrebe, termin može biti prije ili poslije zalijevanja i đubrenja. Radi se i poslije kiše kada se zemlja dovoljno prosuši da se ne lijepi i ne zbija.

Broj okopavanja zavisi od situacije u bašti, dok od razvijenosti korijena i faze razvoja biljaka zavisi dubina. Kod biljaka koje formiraju snažan korijen koji prodire duboko u zemljište i dubina može biti veća.

Paradajz voli okopavanje (Foto: Depositphotos/francescomoufotografo)

Krompir i paradajz

Krompir se prvi put okopava kada niknu mlade biljke i to plitko kako bi se uklonile korovske. Međuredni prostor se obrađuje do dubine od 10 cm. Poslije 14 dana obavljamo drugi put, a posljednje prije zatvaranja redova i provođenja zaštitnih tretiranja.

Okopavanje paradajza se obavlja nakon što se ukorijeni poslije sadnje presadnica. Kako ova povrtna vrsta razvija adventivno korijenje iz stabljike, njemu godi i zagrtanje. U toku sezone se može obaviti do četiri puta u zavisnosti od uslova i potrebe.

Za vrijeme ljetnih vrućina ovu radnju treba izbjegavati, jer doprinosi intenzivnijem isparavanju. Oštećeno korijenje ubrzano propada, a biljka dobiva blijedu boju.


Tagovi

Kopanje Okopavanje Uklanjanje korova Okopavanje povrća Okopavanje paradajza Okopavanje krompira Suho zalijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.