• Vršna trulež
  • 15.05.2020. 18:00

Vršna trulež plodova paprike i paradajza – šta učiniti kako biste je spriječili?

Vršna trulež se u većini slučajeva pojavljuje zbog suše ili previše vlage i to ne zato što biljkama nedostaje kalcija nego jer ga zbog navedenih razloga ne može usvojiti.

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 11.443
  • 1.180
  • 0

Vršna trulež se često javlja na paprikama i paradajzu. Nije uslovljena patogenom već se radi o fiziološkom poremećaju. Najčešće nastaje za vrijeme sušnih razdoblja ili pak prekomjrene vlage, a glavni uzrok je nedostatak kalcija. Osim na ove dvije vrste, može se javiti i na patlidžanu i dinjama.

Simptomi se mogu zamijeniti s plamenjačom

Zapaziti je možete neposredno na vrhovima mladih plodova u vidu malih vodenastih zona koje se brzo povećavaju i tamne. Često povrtari ove prve simptome zamijene s plamenjačom jer su vrlo slični. Kasnije, na mjestu koje je zahvaćeno vršnom truleži nastaju ulegnuća smeđe do crne boje. Na kraju se na odumrlo tkivo nasele saprofitske gljivice pa se zahvaćena zona ploda osuši.

Zašto dolazi do vršne truleži?

Nastaje kao posljedica fizioloških poremećaja u usvajanju kalcija. Pojavljuje se na kiselim tlima koja imaju manjak kalcija ili je njegovo usvajanje iz tla otežano. Takvi uslovi obično nastaju kada je tlo suho, kada nakon suše padnu obilnije kiše ili kada se prekasno počne navodnjavati, piše dr.sc. Zdravko Matotan u Glasniku zaštite bilja (4/2009).

Njegujte paradajz kokošijim i đubrivima koje imate na gazdinstvu

Korijen usvaja kalcij u vidu vodenog rastvora i putem žila ga transportuje u ostale dijelove biljke. U biljci je on gotovo nepokretan i ne može se premještati iz jednog dijela u drugi. Zbog toga se simptomi njegovog nedostatka pojavljuju na najmlađim dijelovima, a to su plodovi u razvoju. Do vršne truleži može doći i zbog oštećenog korijena jer nije u mogućnosti snabdjeti biljku kalcijem, a to se često događa međurednom kultivacijom, napadom raznih štetočina kao i biljnih bolesti.

Kao što smo spomenuli, do ovog poremećaja najčešće dolazi u uslovima dužeg sušnog razdoblja kada se većina vodenog tijela s kalcijem kroz biljku usmjerava prema listovima, tako da do plodova ne dolazi dovoljna količina ovog hranjivog elementa što sprječava razvoj ćelija i uslovljava odumiranje tkiva.

Pazite na đubrenje azotom i pH tla

Preobilno đubrenje azotom utiče na vegetativni rast te stvaranje bujne lisne mase koja ima veliku transpiracijsku površinu pa tako listovi imaju pojačanu akumulaciju kalcija na račun plodova. Tla koja imaju nizak pH, odnosno ona koja su kisela imaju problem s nedostupnošću kalcija. Stoga je važno napraviti analizu tla prije sadnje biljaka.

Pinciranje i dekaptiranje: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Ovom poremaćaju doprinosi duže razdoblje visokih temperatura, ali i ožegotine od sunca. No, proizvodnji na otvorenom teško je zaštititi biljke dok se kod zaštićenih prostora može sprovesti zasjena. Važno je misliti unaprijed i tokom pinciranja ne skidati sve zaperke, odnosno ostaviti više lisne mase kako bi na taj način zaklonili plodove.

Šta možete učiniti kako bi izbjegli vršnu trulež?

Važna i glavna mjera je izbjegavati uslove koji pogoduju pojavi vršne truleži plodova jer je jedino tako moguće spriječiti. Važno je redovno i pravilno zalijevanje, a poljoprivrednici često rade i jednu pogrešku. Naime, tek kada je primijete, počnu dodavati kalcij u tlo bez obzira je li to potrebno ili nije. Time bespotrebno troše novac, a tlo postaje prezasićeno ovim elementom.

Rezidba paprike: Kod bujnih sorti dobar je uzgoj na dvije grane

Kako je već rečeno, primjena folijarnih đubriva koja sadrže kalcij kada se uoče simptomi vršne truleži male je učinkovitosti. Naime, važna je njena preventivna primjena, odnosno prije nego nastupe simptomi, a to se obično radi kada su se plodovi prve etaže počeli razvijati.

Na tržištu postoje razna prirodna mineralna sredstva od kalcita i sl. kojima možete biljke prihranjivati, a za uzgoj na manjim površinama možete pripremiti čaj od ljuski jaja čiji recept pogledajte ovdje.

Za kraj, imajte na umu jednu važnu činjenicu: Vršna trulež se u većini slučajeva pojavljuje zbog suše ili previše vlage i to ne zato što biljkama nedostaje kalcija nego jer ga zbog navedenih razloga ne može usvojiti.


Tagovi

Vršna trulež plodova Vršna trulež paprike Vršna trulež paradajza Fiziološki poremećaj Mrlje na paradajzu Mrlje na paprici


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje slatke cherryce :)