• Ljuske jaja
  • 21.04.2020. 15:00

Pripremite čaj od ljuski jaja koji odlično djeluje na biljke

Poznato je da su ljuske jaja bogat izvor kalcija, ali i drugih elemenata potrebnih biljkama. Možete ih dodati direktno u tlo ili pripremiti čaj koji ima brojne blagodati.

Foto: Depositphotos/rajastills
  • 6.392
  • 591
  • 0

Poznato je da su ljuske jaja bogat izvor kalcija - sadrže ga oko 2,2 g u obliku klacijevog karbonata, što je dvostruko veća količina od one koju čovjek dnevno treba unijeti u svoj organizam. Osim njega, ljuska sadrži i druge važne hranjive materije koje su potrebne biljci poput fosfora, magnezija, natrija, kalija, cinka, mangana, željeza i bakra.

Najbolje ih je dodati u tlo na jesen

Na tlo pored biljaka se mogu stavljati cijele ili usitnjenje ljuske, što je bolji i učinkovitiji izvor kalcija i drugih elemenata od onih grublje zgnječenih.

Budući da je potrebno nekoliko mjeseci da ih korijen biljke apsorbuje, preporučuje se posipanje u jesen. Na taj će način hraniva iz ljuske dospijeti u tlo do proljeća.

Ljuske jaja - pomoć paradajzu, paprici i patlidžanu

One se mogu miješati i s drugim organskim materijama ili ih prilikom sadnje možete staviti uz korijen kako bi biljke bolje napredovale. Paradajz je biljka koja posebno voli kalcij.

Međutim, puno bolji način za prihranu je priprema čaja od ljuski. To je brz ekološki postupak kako bi biljkama navedena hraniva bila dostupna.

Eksperiment s ljuskama kuhanim u destilovanoj vodi

Jeff Gillman, autor knjige The Truth About Garden Remedies piše o svom istraživanju u kojem je kuhao ljuske jaja u nekoliko šoljica destilovane vode. Nakon vrenja ih je ostavio da se hlade u toj vodi 24 sata. Potom je odstajalu tekućinu poslao u laboratoriju na ispitivanje, a rezultati su bili iznenađujući.

Naime, porasle su koncentracije elemenata poput onih koji se inače javljaju u tragovima, a riječ je o natriju, fosforu i magneziju. Koncentracija kalcija je bila 4 mg, kao i kalija. Iako se 4 mg čini kao mala količina, treba uzeti u obzir da dolazi od samo jedne ljuske jajeta. Kuhanjem njih 10 se definitivno može povećati koncentracija ovih pet elemenata što može uticati na rast vaše biljke.

Djeluju na pH tla, korijen, plodove, štite od stresa...

Kalij je drugi najznačajniji element koji treba biljkama poslije azota. Poznato je da povećava toleranciju na sušu, boju i ukus plodova, fotosintezu i snagu stabljike. Pomaže i u regulaciji vode te poboljšava sposobnost biljke da se suoči s temperaturnim oscilacijama.

Kako koristiti ljuske jaja u poljoprivredi?

Ovako pripremljen čaj osim što obezbjeđuje biljku kalcijem i kalijem, pomaže i u podizanju pH tla. Kalcij je važan u razvoju korijena i liječi problem njegove nerazvijenosti te utiče i na kvalitet plodova, jača strukturu ćelijskog zida koja povećava i snagu cijele biljke. Takođe pomaže u borbi protiv bolesti i štiti biljke od toplotnog stresa.

Priprema čaja

Za pripremu čaja treba vam 10 do 20 čistih ljuski, a njihova količina zavisi od toga koliko snažan rastvor želite napraviti. Ljuske zgnječite i usitnite te skuhajte u litri vode i ostavite da se hlade i odstoje u njoj 24 sata. To će dati dovoljno vremena biljnim hranivima iz ljuske da se infuziraju u vodu. Nakon toga je procijedite i spremna je za korištenje.

Čaj se primjenjuje u razmaku od 7 do 14 dana

Pripremljeni čaj možete koristiti u vrtu ili za biljke u posudama, a trebate ga izliti na tlo ili supstrat. Prema Gillmanu, dovoljno je 4 do 5 ljuski po vrtnoj biljci. Za biljke u posudama smanjite tu količinu na 2 ili 3.

Čaj ne treba primjenjivati često već u razmaku od jedne ili dvije nedjelje. Možete koristiti i vodu u kojoj ste kuhali cijela jaja. Dvije šoljice ove vode po biljci takođe će biti dovoljne.

Talog kafe hrani biljke, ali i štiti od štetočina

Osim čaja, ljuske se mogu miješati i s kafom koja je bogata azotom, a ona će smanjiti kiselost tla i omogućiti mu prozračnost. Takođe ukoliko se posipaju usitnjene oko biljaka, odvratiti će štetočine, pogotovo puževe.


Tagovi

Ljuske jajeta Kalcij Hraniva Čaj od ljuski Kalij Jeff Gillman


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce
Posadeno