Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 08.05.2020. 07:30

Rezidba paprike: Kod bujnih sorti dobar je uzgoj na dvije grane

Bez regulacije rasta rezidbom paprika bi imala oblik kišobrana, a to bi omogućilo formiranje velikog broja listova i sitnih plodova na biljci. Dobrim se pokazao uzgoj na dvije grane koji će joj omogućiti razvoj plodova dobre tržišne vrijednosti.

Foto: Depositphotos/savacoco
  • 13.738
  • 3.018
  • 0

Paprika je često uzgajano plodovito povrće na našem području, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru poput plastenika. Kako bi joj omogućili normalan rast i plodonošenje potrebno je odabrati pravi način uzgoja.

Proizvodnja rasada paprike ima svoje zahtjeve

Najčešći i najjednostavniji uzgojni oblik je onaj uz potporu bez ikakve obrade biljke. Kod njega je velik broj plodova koji su sitni i sporo napreduju, stoga je bolje uložiti malo truda i vremena kako bismo imali zdrave, krupne plodove koji imaju visoku tržišnu vrijednost.

Uzgoj na dvije grane 

Kod uzgoja bujnih sorti s krupnim plodovima u plastenicima je najbolji uzgoj na dvije grane. On se postiže redovnim uklanjanjem viška grana kada su dužine od 1,5 do 2 cm, a mjera se sprovodi svake dvije sedmice. Na mjestu ispod prvog grananja privezuje se vezivo kojim se uspravljaju grane, što omogućuje vertikalni uzgoj.

Zašto otpadaju cvjetovi i plodovi kod paprike, krastavca i pradajza?

Bez regulacije rasta rezidbom paprika bi rasla u obliku kišobrana, a to bi omogućilo formiranje velikog broja listova na biljci koji su sve sitniji prema vrhu biljke. Njen korijen, kako se grana, ne prati jednakom dinamikom grananje nadzemnog dijela, stoga on ne može isporučiti dovoljno vode i hranjivih materija prema listovima, a ujedno je i rast plodova usporen i oni su sve sitniji. Stoga, uzgoj na dvije grane povećava rodni potencijal biljke, postiže se veći broj branja u vegetaciji i smanjuje se količina prihrane i zaštite.

Detaljan prikaz koje grane i plodove ukloniti (Shema: Martina Popić)

Održavajte opterećenost biljke

Osim kontrole vegetativnog rasta važno je održavati i optimalnu opterećenost biljaka plodovima. To se postiže odstranjivanjem viška cvjetova tako da na grani bude pravilno raspoređenih 5 do 6 plodova, odnosno 10 do 12 plodova po biljci.

Kako uspješno uzgajati papriku i paradajz na malim površinama

Neodržavanje sklada između vegetativnog rasta i generativnog razvoja za posljedicu najčešće ima proizvodnju sitnijih plodova koji samim time imaju i nižu tržišnu vrijednost.

Važno je odstranjivati i donje žute listove i deformisane ili bolesne plodove, a kako bi se pospješio vegetativni rast biljke, odstranjuje se i prvi cvjetni pup ili cvijet na prvom koljencu.


Tagovi

Rezidba paprike Uzgoj paprike Paprika u zatvorenom prostoru Uzgoj na dvije grane Rezanje grana Uklanjanje cvijeta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]