Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiziološki poremećaj
  • 14.07.2019. 10:30

Zašto otpadaju cvjetovi i plodovi kod paprike, krastavca i pradajza?

Neizbalansirana ishrana povrća može biti jedan od razloga otpadanja cvjetova i plodova kod paradajza, paprike i krastavaca. Pročitajte o kojim hranjivim elementima je riječ i saznajte koji su to ostali uzroci otpadanja cvjetova i plodova.

Foto: Depostiphtos/zeynurbabayev
  • 3.835
  • 314
  • 0

Odpadanje cvjetova, pa i plodova kod paradajza, paprike i krastavaca posljedjih godina je učestala pojava kod nas. To bi se jednim dijelom moglo pripisati posljedicama klimatskih promjena - sve češće dolazi do ekstremnih vremnskih uslova obilne padavine, intenzivni toplotni talasi i suše.

Temperaturna kolebanja

Nagle promjene i temperaturna kolebanja (velike temperaturne razlike danju do 39°C, a noću ispod 15°C) u toku oplodnje samo su neki od razloga otpadanja cvjetova i plodova. Za normalan rast i razvoj biljke optimalna temeratura se kreće između 20°C i 25°C. Zalijevanje hlorisanom vodom i hladnom vodom koja nije odstojala neko vrijeme, takođe može biti razlog otpadanja cvjetova i tek zametnutih polodova. Dakle, otpadanje cvjetnih pupoljaka i polodova najčešće je uzrokovano previsokom temperaturom, odnosno niskom temperaturom, sušom, nedostatkom svjetla oštećenjima samog cvijeta i na kraju nepravilnom ishranom.

Mreža za zasjenjivanje sačuvat će povrće i cvijeće od ožegotina

Temperatura vazduha viša od 32°C kod pojediniih osjetljivih sorti mogu izazvati znatnije otpadanje cvjetnih pupova. Štete u smanjenju prinosa veće su ako visoke temperature preovladavaju u vrijeme pojave prvih cvjetnih pupova iz kojih se inače razvijaju najkrupniji plodovi. Otpadanje cvjetova je više izraženo ako uz visoke temperature biljka pati i od nedostatka vlage u zemljištu. Temperature više od 30°C usporavaju proces fotosinteze. Rast biljaka potpuno prestaje na temperaturi od 35°C.

Koliko i kako zalijevati povrće i biljke tokom proljeća i ljeta?

Temperature vazduha tokom noći niže od 13°C, što je bio slučaj u maju i početkom juna mjeseca, takođe mogu uzrokavati značajnije otpadanje cvjetova kod paprike, paradajza i kornišona.

Nedovoljno sunčanih dana

Proljeće je bilo sa obiljem vlage praćeno sa nedovoljno sunčanih dana. Otpadanje cvjetova može biti  uzrokovano i nedovoljnim osvjetljenjem što je česta pojava u zatvorenom uzgoju u plastenicima ili usljed sjene neke druge biljke.

I ono što je najvažnije i na šta trebamo obarti pažnju je ishrana!

Neizbalansirana ishrana

Neizbalansirana ishrana takođe može dovesti do fiziološkog poremećaja u razvoju biljke kakvim se smatra i otpadanje cvjetova. Pretjerano đubrenje azotnim gnojivom dovodi do intenzivnog vegetativnog rasta kojeg ne prati i adekvatan razvoj generativnih organa uslljed čega dolazi do otpadanja cvjetova. Nedovoljna ishrana fosforom isto tako može negativno uticati na oplodnju cvjetova usljed čega oni otpadaju. Zbog nedovoljne ishranjenosti fosforom usporen je razvoj korjena, grane su veoma krhke i lako se lome, a oplodnja cvjetova je slaba što je razlog odpadanja cvjetova i lošeg podonošenja.

Znakovi nedostatka hraniva na paradajzu

Kod paprike cvjetovi mogu otpasti usljed oštećenja od tripsa odnosno tako oštećeni cvjetovi ne formiraju plodove.

Neformiranje polodova može biti uzrokovano i virusnim oboljenjima.

 

 


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.