Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fizalis
  • 14.09.2020. 17:00

Vrijeme je berbe peruanske jagode - vrlo ljekovitog povrća!

Berba počinje u avgustu i traje do prvog mraza. Plod je zreo kada košuljica koja ga obavija postane prozračna. Bere se po suhom vremenu i bez čašice, a bogat je i proteinima, vitaminima C, B1, B2, B6, B12, zatim A kao i beta karotenom.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.078
  • 577
  • 0

Peruanska jagoda, meksički paradajz, tomatilo ili fizalis jednogodišnja je biljka iz familije Solanaceae. Porijeklom je iz Južne Amerike, gdje se uzgaja kao povrće dok se na ovim prostorima može vidjeti na simboličnim površinama, poznatija pod nazivom "paradajz za slatko".

U mnogim zemljama ova vrsta povrća gaji se radi plodova koji se jedu sirovi ili se od njih prave proizvodi prijatnog i specifičnog ukusa. Kod nas se fizalis iznosi na pijace na jesen i tada se koristi isključivo za slatko, navodi stručnjak za povrtarstvo, Sanja Milovanović Milenković. 

Plod je zreo kad košuljica postane prozračna

U odnosu na klimu i zemljište, ima slične potrebe kao i paradajz, tako da se može direktno posijati ili uzgojiti iz rasada početkom maja. Neprekidno cvjeta od proljeća do jeseni. Cvjet je žuto crne boje.

Tomatillo - zanimljivo povrće, još uvijek malo poznato kod nas

Kako smo ranije pisali, ovo je otporna biljka i ne napadaju je bolesti i štetočine kao što je to kod paradajza. Najveću prijetnju predstavljaju puževi koji mogu jesti plodove koji padnu na zemlju. Za razliku od paradajza, zaperke ne treba uklanjati jer se na njima razvijaju cvjetovi i plodovi. Treba ga redovno zalijevati. Zemlja je neophodno da bude stalno vlažna, ali nikako previše jer tada dolazi do truleži cvijeta i pucanja plodova. Preporučuje se svakih 10 do 15 dana prihranjivati sa tekućim đubrivom.

Plodovi ovog povrća su narandžaste boje i podsjećaju na mali paradajz koji je u potpunosti sakupljen u čašicu nalik na papir. Berba počinje u avgustu i traje do prvog mraza. Zreo je kada košuljica koja ga obavija postane prozračna. Bere se po suhom vremenu i bez čašice.

Podiže imunitet i štiti od bakterija

Ono što nas najviše zanima jesu mnogobrojna ljekovita svojstva fizalisa i upravo se njegov plod smatra za jedan od najljekovitijih kada se jede sirov i zreo. Bogat je proteinima, vitaminima C, B1, B2, B6, B12, vitaminom A kao i beta karotenom. Sadrži brojne bioaktivne sastojke među kojima i alkaloide i flavonoide koji imaju umirujuće dejstvo. Zahvaljujući svom sastavu, u medicini se koristi kao veoma moćan antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala, kancera i leukemije, ističe Milovanović Milenković.

Takođe, ima antiastmatično dejstvo kao i antiseptičko kod bolesti grla. Snažno podiže imunitet, djeluje i kao jak antibiotik, naročito kod bakterija streptokoka i stafilokoka. Istraživanja su pokazala da ima i antivirusno dejstvo kada su u pitanju grip, herpes, dječja paraliza, čak i HIV.

Samo mesnati dio ploda jestiv

Njegovo redovno konzumiranje poboljšava varenje i uništava unutrašnje parazite. Sadržaj vlakana je izuzetno visok tako da sprječava zatvor i reguliše crijevnu floru. Prisustvo pektina sprječava visok holesterol i održava uravnotežen nivo šećera, tako da postoje podaci da ga i dijabetičari mogu konzumirati bez ograničenja.

Peruanska jagoda pripada porodici u kojoj su krompir i paradajz, a atraktivna je za povrćare

Pored svega navedenog, sadrži i određen procenat melatonina pa se koristi u borbi protiv stresa i za regulisanje sna. Takođe je lijek protiv hepatitisa kao i povišene temperature. Ne smije se pretjerivati sa količinom, preporučuje se pet do šest plodova dnevno i potrebno je istaći da je samo mesnati dio ploda jestiv dok su ostali dijelovi usjeva otrovni, naglašava ovaj stručnjak.


Tagovi

Peruanska jagoda Fizalis Meksički paradajz Tomatilo Atraktivno povrće Ljekovito bilje Jak antibiotik


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić