• Salata u plasteniku
  • 02.12.2019. 14:00

Uzgoj salate u plasteniku - kako ju posaditi i zaštititi

Korištenjem lutrasila (agrotekstil) se povećava prinos i smanjuje vrijeme proizvodnje za desetak dana što zavisi i od vanjske temperature.

Foto: Depositphotos/FS-Stock
  • 384
  • 28
  • 1

Sjetva salate za zimsku proizvodnju u plasteniku započinje u septembru. Kada ćete ju posijati ovisi o tome kada salatu želite brati. Sjetva za uzgoj u plasteniku se sije u saće od stiropora, a za presađivanje je spremna 20-ak dana od sjetve. 

Salata se sadi na već pripremljenu malč foliju, u dvoredne, četvoredne ili šestoredne trake. Razmak između rasade ovisi o sorti, odnosno o veličini glavice. Razmak može biti od 20 do 25 cm, a međuredni od 25 do 30 cm. 

Korištenjem lutrasila (agrotekstil) se povećava prinos i smanjuje vrijeme proizvodnje za desetak dana što zavisi i od vanjske temperature. Za njegovu primjenu nije potrebna dodatna konstrukcija u plasteniku. 

Kada je riječ o mogućim infekcijama, one se najčešće javljaju na temperaturama oko 10°C te povoljnoj relativnoj vlažnosti vazduha. Pri proizvodnji u zimskom periodu za smanjenja stresnih uslova (kolebanje temperatura, manjak svjetlosti, slabija fotosinteza itd.) poželjno bi bilo tretiranje preparatima na bazi aminokiselina.

Zelena salata u plasteniku - tehnologija proizvodnje

Prva, preventivna zaštita bi se trebala napraviti u fazi proizvodnje rasada. Koriste se fungicidi na bazi propamokarb hidrohlorida te propamokarb fosetilata, dok se naredna zaštita vrši prema planu zaštite. Druga se zaštita vrši poslije rasađivanja. Protiv plamenjače i pepelnice fungicidima na bazi fosetil-aluminijuma, a protiv sive truleži fungicidima na bazi pirimetanila. 

Treća se zaštita vrši 10 do 15 dana nakon druge zaštite. Protiv plamenjače, sive i bijele truleži fungicidima na bazi metalaksila, mankozeba i ciprodinila. Protiv lisnih vaši i sovica insekticidima na bazi deltametrina, navodi Živko Šašić na stranicama Savjetodavna Srpske.  

Kako bi se smanjila mogućnost pojave bolesti, plastenik je potrebno očistiti i dezinfikovati. 

Dezinfekcija plastenika - uspješna proizvodnja


Tagovi

Salata u plasteniku Uzgoj salate Razmak Zaštita Lutrasil


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.