Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz luka
  • 13.08.2020. 16:35

U prvih pola godine vrijednost izvoza bijelog luka bila je ravna nuli

U istom periodu prošle godine BiH je na inostrano tržište plasirala bijeli luk vrijedan 24.010 maraka, dok je lanjski uvoz bio iznosio 519.242 KM

Foto: JumpStory
  • 116
  • 172
  • 0

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, vrijednost plasmana bijelog luka od januara do kraja juna ove godine jednaka je nuli, dok je vrijednost uvezenog bijelog luka 906.790 maraka. U istom periodu prošle godine BiH je na inostrano tržište plasirala bijeli luk vrijedan 24.010 maraka, dok je lanjski uvoz bio iznosio 519.242 KM. 

Poljoprivrednik Petar Šolak iz Banjaluke na porodičnom imanju u Gerzovu u Mrkonjić Gradu već nekoliko godina bijeli luk uzgaja na oko tri dunuma.

"Ove godine imali smo oko tonu i po kvalitetnog luka koji smo već rasprodali. Imamo stalne mušterije koje od prvog dana pazare luk kod nas, tako da plasman nije problem. Cijena je deset maraka po kilogramu od prvog dana. Borimo se da zadržimo mušterije i da koliko-toliko zaradimo", rekao je Šolak i dodao da sve što proizvede plasira u Banjaluci i okolini.

Uvoz potapa domaće proizvođače

Za izvoz bijelog luka, ističe ovaj proizvođač, potrebno je registrovati gazdinstvo, obezbijediti sve potrebne dozvole, a to sve košta i mali poljoprivrednici teško mogu sami bez podsticaja i podrške institucija.

Istražuju bijeli luk - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže za "Glas Srpske" da je nesigurnost plasmana najveći razlog zašto se poljoprivrednici teško odlučuju da povećaju sjetvene površine pod pojedinim kulturama.

"Povećan je uvoz bijelog luka iz Kine, Egipta i ko zna odakle još, zbog čega naši povrtari smanjuju sjetvene površine i ne usuđuju se da ulažu u proizvodnju koja je neizvjesna. Kao i u svim ostalim oblastima poljoprivrede, uvoz potapa domaće proizvođače, tako da ne čudi što u prvom polugodištu izvoza bijelog luka nije ni bilo", rekao je Marinković, dodavši da kilogram domaćeg bijelog luka na tržnicama širom Srpske košta od deset do 13 KM.

Manji uvoz i veća potražnja za domaćim, osigurali odličnu godinu za njemački bijeli luk

Zabilježen ipak blagi rast površina pod bijelim lukom

"Zaštita domaće proizvodnje i odgovarajuća podsticajna politika su ključ u opstanu poljoprivrede", dodao je Marinković.

S druge strane, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je podatke o proljetnoj sjetvi 2020. te je prema tim podacima ove godine 1.847 hektara pod ovom kulturom, što je za 165 hektara više nego godinu dana ranije.


Tagovi

Bijeli luk Izvoz BiH


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.