Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njemački bijeli luk
  • 24.07.2020. 07:30

Manji uvoz i veća potražnja za domaćim, osigurali odličnu godinu za njemački bijeli luk

Ova sezona pokazala se izuzetno dobrom za bijeli luk u Njemačkoj. Dobri vremenski uslovi za njegov rast, poteškoće sa logistikom u Kini, malo pošiljaka iz Španije i potražnja za regionalnim proizvodima osigurali su dobru godinu za proizvođače ove povrtarske vrste.

Foto: Jumpstory
  • 112
  • 15
  • 0

Ova godina bila je izuzetno dobra za njemački bijeli luk. Malo pošiljaka iz Španije, problemi sa logistikom u Kini te brza prodaja zbog velike potražnje za regionalnim proizvodima osigurali su i radno ljeto na gazdinstvu Pantir u Lampertheimu.

"Prošle godine imali smo utisak da su potencijali na tržištu iscrpljeni, međutim trenutna sezona dokazuje suprotno", rekao je za freshplazu Konstanze Pantiru koji proizvodnju vodi zajedno sa suprugom Ciprianom.

Idealno vrijeme za rast bijelog luka

Vrijeme je bilo idealno za rast ove povrtarske vrste. "Potrebno mu je puno toplote, a nije bilo prevruće. Navodnjavali smo polja i kiša je stigla u pravo vrijeme. Dakle, nije nedostajalo vlage, a nije je bilo ni previše vlažno. Ovi optimalni uslovi omogućili su nam postizanje maksimalnog prinosa na našem polju", rekao je Pantiru.

Europskom bijelom luku (opet) prijeti uvoz iz Kine?

Prodaja se znatno povećala, a Pantiru kaže da su srećom ove godine posadili dodatnih šest hektara tako da mogu duže ostati na tržištu i kad je sušeni luk u pitanju. "Nikada ne bismo očekivali ovako veliki obim prodaje, preplavljeni smo zbog korone", kaže on te dodaje kako trenutno uzgajaju ovo povrće na površinama od oko 30 hektara.

Uspjeli dovesti radnike iz Rumunije

Raspoloživost radne snage zabrinula je ovog proizvođača početkom godine. "Na kraju smo imali sreće u tom pogledu i uspjeli smo organizovati dolazak naših radnika iz Rumunije", kazao je. 

Jedino ograničenje bila je manja sloboda prilikom odmora. Kažu kako je teško bilo objasniti radnicima da im nije dopušteno napuštati smještaj dvije sedmice zbog mjera zaštite. "Pomoćnicima smo iznajmili dodatni smještaj, osigurali stanice za dezinfekciju i pranje ruku. Iako je u početku bilo naporno to sve pripremati, sada je dobro", napomenuo je.

Oktobar je idealan za sadnju bijelog luka

Kažu kako je sezona započela 15. maja te da su zbog velikih narudžbi odjednom morali zaposliti dodatne radnike pa čak i novog člana u kancelariji kako bi stigli obraditi sve narudžbe. "Zbog velikih ranih isporuka, sezona se neće završiti u septembru kao obično, nego u avgustu", tvrdi on.

Kupovina domaćeg osigurala im dobru prodaju

Bijeli luk "iz regije za regiju" dobro je primljen u trenutnoj kriznoj situaciji. "Imamo iste prodajne kanale kao i posljednjih nekoliko godina, ali je veći obim prodaje u svakom slučaju. Regionalnost je važna za potrošače, oni poznaju naše poslovanje i znaju da se pridržavamo svih propisanih mjera. To im stvara povjerenje u naš proizvod", zaključio je Pantiru.


Tagovi

Uzgoj bijelog luka Proizvodnja bijelog luka Korona kriza Njemačka Njemački bijeli luk


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.