Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sadnja
  • 10.10.2019. 12:00

Oktobar je idealan za sadnju bijelog luka

Sadnja se najčešće kod nas obavlja ručno, a vrlo rijetko mašinski. Prednost ručne sadnje je u pravilnom položaju posađenih čenova, a pri mašinskoj sadnji, čenovi mogu da zauzmu tzv. ležeći položaj pa je nicanje usporeno i neravnomjerno.

Foto: Pixabay/Brett_Hondow
  • 833
  • 76
  • 0

Jesenji bijeli luk vrsta je luka koja se u našim agroklimatskim uslovima može uspješno uzgajati. Optimalno vrijeme sadnje je u oktobru, a u zavisnosti od predusjeva, neophodno je obaviti sve pripremne operacije u kratkom vremenskom periodu - od oranja pa do pripreme zemljišta za sadnju. Proizvodnja bijelog luka počinje izborom parcele i predusjeva. Dobri predusjevi su usjevi koji ranije napuštaju parcele, kao što su strna žita, konzumni grašak, mahunarke itd. Na istu parcelu vraća se nakon četiri do pet godina. Osnovna obrada, odnosno, oranje, obavlja se na dubini od 20 do 25cm. Nakon toga odmah se obavlja predsjetvena priprema kako bi se stvorila sitna, mrvičasta struktura sjetvenog sloja. Za sadnju koriste se krupniji i zdravi čenovi.

Sadnja se obavlja ručno

Sadnja se najčešće kod nas obavlja ručno, a vrlo rijetko mašinski. Prednost ručne sadnje je u pravilnom položaju posađenih čenova, a pri mašinskoj sadnji, čenovi mogu da zauzmu tzv. ležeći položaj pa je nicanje usporeno i neravnomjerno što može da utiče kasnije na smanjenje prinosa čak do 20%. Prije sadnje bilo bi poželjno obaviti dezinfekciju sadnog materijala kako bi se spriječila pojava i širenje bolesti.

Jesenja sadnja ozimog bijelog luka

Sadnja se obavlja na rastojanju 30 do 50cm x 8 - 10cm uz utrošak sadnog materijala od 1.000 do 1.400 kg/ha u zavisnosti od krupnoće čenova. Dubinom sadnje obezbjeđuje se da vrh čena bude pokriven slojem zemljišta od dva do tri centimetra, u cilju uspješnog ukorenjavanja i prezimljavanja biljaka. Plitka sadnja, intezivan razvoj korijena dovodi do izbacivanja čenova van zemljišta, kao i sušenje, a predubokom sadnjom usporava se nicanje što rezultira zaostajanjem biljke u razvoju, upozorava savjetodavac Ljubodrag Pantelić.

Njega je preventiva od korova i štetočina

Suzbijanje korova vrlo je bitna mjera u proizvodnji jesenjeg bijelog luka, a prevencija se sastoji u izboru parcele čiste od korova. Suzbijanje korova u usjevu može se sprovesti mehaničkim odstranjivanjem ili hemijskim putem uz upotrebu herbicida. Da bi se smanjio rizik od pojave bolesti neophodno je koristiti deklarisan sadni materijal uz poštovanje zahtjeva za plodosmjenom ukoliko se tokom vegetacije stvore uslovi za pojavu bolesti neophodno je preventivno spriječiti pojavu uz upotrebu fungicida.

Što i kako sijati i saditi u jesen

Jesenji bijeli luk dospijeva za vađenje krajem juna i početkom jula. Bijeli luk iz jesenje sadnje može da se koristi oko šest mjeseci.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jesenji bijeli luk Deklarisani sadni materijal Suzbijanje korova Dezinfekcija sadnog materijala